Θα συνεχιστεί η πτώση του γενικού δείκτη στο ελληνικό χρηματιστήριο;

Ένας από τους βασικότερους κανόνες των χρηματιστηρίων είναι ότι ο «πανικός αποτελεί κακό σύμβουλο», κι όχι άδικα. Η αρνητική ψυχολογία σε συνεδριάσεις όπου πραγματοποιείται sell-off, συνήθως καταλήγει σε ζημιές, αφού υπό τον φόβο να δεις να τα χρήματα σου να μειώνονται ρευστοποιείς μέρος ή ολόκληρη την θέση σου, με αποτέλεσμα τις λογιστικές ζημιές να τις κάνεις πραγματικές. Κι εκεί ακριβώς είναι που ξεκινάει ο Γολγοθάς, καθώς από την επόμενη κιόλας μέρα σκέφτεσαι το πως θα ανακτήσεις τις ζημιές, κυριευμένος από άγχος. Καταστάσεις στις οποίες έχουν βρεθεί λίγο πολύ όσοι ασχολούνται με τα χρηματιστήρια.

Αυτό που ξεχωρίζει τον έμπειρο επενδυτή από τον αρχάριο, είναι η διατήρηση της ψυχραιμίας, η εκτίμηση της κατάστασης, αλλά και το feeling. Πολλές φορές την τελευταία δεκαετία έχουμε δει στα διεθνή χρηματιστήρια, με την ανακοίνωση κάποιου κακού ή καλού νέου οι διαπραγματεύσιμες αξίες να ανεβαίνουν όλες μαζί ή να υποχωρούν όλες μαζί. Άλλες φορές πάλι, η απάθεια των αγορών σε κάποιο θετικό ή αρνητικό νέο να δημιουργεί εύλογες απορίες για την αδράνεια τους.

Μια από τις συνεδριάσεις στις οποίες θα έπρεπε κάποιος να διατηρήσει την ψυχραιμία του, και να εκτιμήσει τα δεδομένα, ήταν και η χθεσινή. Τί όμως επιφυλάσσουν οι επόμενες συνεδριάσεις για τον γενικό δείκτη στο ελληνικό χρηματιστήριο;

Τα σενάρια

Από την έναρξη της χθεσινής συνεδρίασης ο γενικός δείκτης βρέθηκε να καταγράφει απώλειες άνω του 1%. Μέχρι ενός σημείου η πτώση θα μπορούσε να θεωρηθεί λογική, μιας και οι μετοχές της ΕΕΕ και του ΟΤΕ είχαν κάνει αποκοπή μερίσματος, και η πτώση της τιμής τους δικαιολογούσε μια επήρεια στον γενικό δείκτη. Όσο όμως περνούσε η ώρα οι απώλειες για τον γενικό δείκτη διευρύνονταν, δημιουργώντας ακόμη μεγαλύτερη αναστάτωση στους επενδυτές.

Δημοσιεύματα που θέλουν το Quintessential fund να ζητά στοιχεία από δύο εισηγμένες με διεθνή παρουσία, διέγειρε εκ νέου την εμπιστοσύνη των επενδυτών, θυμίζοντας την λαϊκή παροιμία ότι «όποιος καεί στον χυλό φυσάει και το γιαούρτι». Βλέπετε η εμπιστοσύνη αποτελεί το Α και το Ω τόσο στις διαπροσωπικές μας σχέσεις, όσο και στις επαγγελματικές μας, και η πιθανότητα να έχουμε μια ή δύο νέες περιπτώσεις αντίστοιχες της Folli Follie, οδήγησε σε ρευστοποιήσεις σχεδόν στο σύνολο των μετοχών της μεγάλης κεφαλαιοποίησης.

Στην περίπτωση όπου από την εξέταση της Quintessential δεν προκύψει κάτι το αξιόποινο, τότε ο γενικός δείκτης θα συνεχίζει απρόσκοπτα την πλευρική του κίνηση, από υψηλότερα όμως επίπεδα, κοντά σε αυτά των 780 μονάδων.

Στην περίπτωση όπου η Quintessential ανακαλύψει μια νέα Folli Follie, τότε ο γενικός δείκτης θα δοκιμάσει επίπεδα χαμηλότερα των 700 μονάδων, όπου ουσιαστικά οι αποτιμήσεις θα είναι σε ακόμη πιο δελεαστικά επίπεδα.

Τι άφησε πίσω της η χθεσινή συνεδρίαση

Η χθεσινή πτώση στο ελληνικό χρηματιστήριο δεν ήταν «αναίμακτη», καθώς το 72% των μετοχών της μεγάλης κεφαλαιοποίησης ολοκλήρωσε με σήμα πώλησης, έναντι 48% της περασμένης Παρασκευής.

Με σήμα αγοράς κατάφεραν να ολοκληρώσουν οι μετοχές των Alpha Bank, Βιοχάλκο, ΜΠΕΛΑ, ΟΠΑΠ, ΟΤΕ, Σαράντη, και Τέρνα Ενεργειακή, όπου αποτελούν τα τελευταία «προπύργια» άμυνας των μετοχών της μεγάλης κεφαλαιοποίησης.

Από τις αρχές της εβδομάδας, σε μεσομακροπρόθεσμη πτωτική πορεία εισήλθαν οι μετοχές των Grivalia Properties, ΔΕΗ, LAMDA Development, και Motor Oil, καθώς σχημάτισαν τον «σταυρό του θανάτου». Χθες, κάτω από τον κινητό μέσο όρο των διακοσίων ημερών βρέθηκαν οι ΕΕΕ και Alpha Bank, όπου εάν διατηρηθούν κάτω από αυτόν στις επόμενες δύο συνεδριάσεις, τότε αυξάνονται σημαντικά οι πιθανότητες για διατήρηση της πτωτικής τους τάσης.

Τέλος, η μετοχή της Motor Oil υποχώρησε χθες κάτω από το επίπεδο της υπερπουλημένης ζώνης, όπου σε συνδυασμό με τον «σταυρό του θανάτου» που δημιουργήθηκε χθες, ίσως αντιδράσει ανοδικά στις επόμενες συνεδριάσεις, ενώ η μετοχή του Μυτιληναίου ολοκλήρωσε χθες στο όριο της υπερπουλημένης ζώνης, διατηρώντας τις πιθανότητες για συνέχιση της πτωτικής του τάσης.

Η εικόνα του γενικού δείκτη

Σε κρίσιμα τεχνικά επίπεδα διαπραγματεύεται πλέον ο γενικός δείκτης, με την εικόνα της βραχυπρόθεσμης πορείας του να ξεκαθαρίζει στις επόμενες συνεδριάσεις.

Όπως διακρίνουμε στο παρακάτω ημερήσιο γράφημα, η στήριξη των 737 μονάδων (γραμμή ΑΒ) είναι σημαντική, καθώς από το προηγούμενο έτος όποτε έχει βρεθεί σε αυτό κινήθηκε ανοδικά, με εξαίρεση στις 17 Νοεμβρίου του 2017, όπου υποχώρησε έως το χαμηλό των 700,11 μονάδων, ακολουθώντας μετά ένα ανοδικό σερί που τον οδήγησε έως το υψηλό των 895,64 μονάδων, στις 1 Φεβρουαρίου του τρέχοντος έτους.

Η στήριξη των 837 μονάδων είναι ισχυρή και στο μηνιαίο γράφημα, καθώς και στο μακροχρόνιο γράφημα, αφού από αυτά τα επίπεδα συνήθως δημιουργείται ανοδική κίνηση, όπου ανάλογα των εξελίξεων αυτή είναι μικρή ή μεγάλη.

Συμπέρασμα

Όπως προκύπτει από τα παραπάνω, οι χθεσινές πιέσεις που ασκήθηκαν στο ελληνικό χρηματιστήριο είναι μάλλον πρόσκαιρες, καθώς ο τζίρος (εάν εξαιρεθούν τα πακέτα) διαμορφώθηκε ελαφρώς υψηλότερα από τις προηγούμενες συνεδριάσεις. Εξάλλου, η ελληνική χρηματιστηριακή αγορά συνεχίζει να βρίσκεται μακρυά από το επίκεντρο του ενδιαφέροντος των ξένων θεσμικών επενδυτών, γεγονός που οδηγεί στο συμπέρασμα πως η όποια πτωτική ή ανοδική κίνηση δεν θα είναι μεγάλης διάρκειας.

Θεόδωρος Σεμερτζίδης, CEFA

Τα παραπάνω εκφράζουν προσωπικές απόψεις, και δεν αποτελούν προτροπή για αγορά, πώληση ή διακράτηση οποιασδήποτε κινητής αξίας.

18Shares