Συναγερμός στις πετρελαϊκές από τη φήμη για τεράστια αποθέματα στο αιγυπτιακό κοίτασμα Νουρ – Τον Αύγουστο ξεκινούν οι γεωτρήσεις

Ορισμένες πληροφορίες αναφορικά με το κοίτασμα Νουρ και το σχέδιο της Eni για την ανάπτυξή του έδωσε στη δημοσιότητα το υπουργείο Πετρελαίου της Αιγύπτου.

Πιο αναλυτικά, ο εκπρόσωπος του υπουργείου ανέφερε ότι η Eni θα ξεκινήσει τις ερευνητικές της γεωτρήσεις τον Αύγουστο.

Σχολιάζοντας τις φήμες για τα πιθανά αποθέματα, ο ίδιος τόνισε ότι η Eni δεν έχει ανακοινώσει τις ποσότητες που περιμένει να περιέχει το Νουρ και ότι η ερευνητική γεώτρηση θα κρίνει το μέγεθος οριστικά.

Νωρίτερα, το energypress έγραφε:

Αίσθηση αλλά και μεγάλη αναστάτωση έχει προκαλέσει στον πετρελαϊκό κλάδο η ανεπιβεβαίωτη πληροφορία ότι η Eni έχει ανακαλύψει νέο τεράστιο κοίτασμα στην αιγυπτιακή ΑΟΖ, το οποίο περιέχει τα τριπλάσια αποθέματα σε σχέση με το Ζορ.

Χαρακτηριστικό είναι ότι χθες οι μετοχές των ισραηλινών πετρελαϊκών υποχώρησαν στο χρηματιστήριο του Τελ Αβίβ στον απόηχο της ανεπιβεβαίωτης είδησης για το κοίτασμα Νουρ: Χθες το μεσημέρι, η μετοχή της Delek είχε πτώση 3,4%, της Delek Drilling 4,4%, της Isramco 3,6% και της Ratio Oil Exploration 4,7%.

Αυτό είναι σε ένα βαθμό φυσικό, καθώς οι εν λόγω εταιρείες ποντάρουν στην εξαγωγή ποσοτήτων φυσικού αερίου από το κοίτασμα Λεβιάθαν προς την Αίγυπτο. Αν επιβεβαιωθούν οι φήμες για το Νουρ, αυτό σημαίνει ότι μακροπρόθεσμα η αιγυπτιακή αγορά θα κατακλυστεί από εγχώριο αέριο με αποτέλεσμα να αποκλειστούν πιθανώς οι ξένες εταιρείες και από τη χρήση των δύο σταθμών υγροποίησης της Αιγύπτου στη Νταμιέτα και το Ιντκού.

Διαφορετική, πάντως, είναι η αποτίμηση που κάνουν οι αγορές σε σχέση με τα επιχειρησιακά πλάνα της Energean, η οποία, ως γνωστόν, “τρέχει” στο Ισραήλ το ύψους 1,6 δισ. δολ. project της ανάπτυξης του κοιτάσματος φυσικού αερίου Καρίς.

Η μετοχή της εταιρείας στο χρηματιστήριο του Λονδίνου (LSE:ENOG) πραγματοποίησε άνοδο της τάξης του 2%. Αν για εταιρείες όπως η Delek, η Isramco και η Ratio η αγορά βλέπει ενδεχόμενες επιπλοκές στο Λεβιάθαν, το οποίο είναι πρώτιστα ένα εξαγωγικό project, στην περίπτωση της Energean δεν υφίσταται ανάλογος “κίνδυνος”, καθώς η εταιρεία σε αυτήν την φάση πουλά αποκλειστικά στην αγορά του Ισραήλ και, μάλιστα, έχει συμβολαιοποιήσει ήδη πωλήσεις για το σύνολο των ποσοτήτων φυσικού αερίου που έχουν ανακαλυφθεί στο Καρίς και στο Τανίν, ήτοι περίπου 2,4 τρισεκ. κυβικά πόδια.

Αντίθετα η αγορά, με δεδομένο ότι η εταιρεία έχει μπροστά της σημαντικό ερευνητικό πρόγραμμα -μόλις τη Δευτέρα ανακοίνωσε ερευνητική γεώτρηση στο Βόρειο Καρίς – προσμετρά θετικά κάθε νέα ανακάλυψη στην ευρύτερη περιοχή, αφού μια τέτοια εξέλιξη ισχυροποιεί, από γεωλογικής πλευράς, την προοπτική να υπάρξουν και άλλες ανακαλύψεις.

Σε κάθε περίπτωση, οι πετρελαϊκές που δραστηριοποιούνται στην Αν. Μεσόγειο αναμένουν εάν θα επιβεβαιωθεί από επίσημα χείλη η είδηση της μεγάλης ανακάλυψης της ENI και αναμένονται εξελίξεις εντός των επομένων ημερών.

Πηγή:energypress.gr

  •  
    12
    Shares
  •  
  •  
  • 12
  •