Όταν η δημοκρατία οδηγεί στον ανθρώπινο αυτοεξευτελισμό

Του Θεόδωρου Σεμερτζίδη

Ολοκληρώθηκε προχθές το ‘Thessaloniki Prideμε χιλιάδες συμμετέχοντες, οι οποίοι κατέκλυσαν το κέντρο της Θεσσαλονίκης. Πριν από λίγο καιρό αντίστοιχη παρέλαση και εκδηλώσεις έλαβαν χώρα και στην Αθήνα, δημιουργώντας ποικίλες αντιδράσεις.

Εν ολίγης, σκοπός των εν λόγω παρελάσεων και εκδηλώσεων είναι, η αποδοχή. ο σεβασμός και η ισότητα από την κοινωνία όλων των φύλων και της διαφορετικότητας. Μέχρι εδώ σωστά. Όλοι έχουν ισότιμη θέση στην κοινωνία. Αλλά κατά την προσωπική μου άποψη άλλο το ένα, κι άλλο το άλλο. Δηλαδή, άλλο το να διεκδικείς τα δικαιώματα σου ως άνθρωπος, ως μέλος μιας διαφορετικότητας ή μιας μειοψηφίας, κι άλλο το να οδηγείσαι στον ανθρώπινο εξευτελισμό.

Ο αρχαίος ρήτορας Ισοκράτης είχε πει: «Η Δημοκρατία μας αυτοκαταστρέφεται διότι κατεχράσθη το δικαίωμα της ελευθερίας και της ισότητας, διότι έμαθε τους πολίτες να θεωρούν την αυθάδεια ως δικαίωμα, την παρανομία ως ελευθερία, την αναίδεια του λόγου ως ισότητα και την αναρχία ως ευδαιμονία». Επίκαιρα λόγια όσο ποτέ, και ειδικά στην χώρα μας όπου η διαφορετικότητα προσπαθεί να προβληθεί με διάφορους τρόπους τα τελευταία χρόνια, και η αντίθετη άποψη κάποιου χαρακτηρίζεται συχνά ως φασιστική ή ρατσιστική.

Αλήθεια, ποιος από εμάς θα μπορούσε να δει με σοβαρότητα τα όσα παρουσιάζονται μπροστά στις εικόνες μας στα ‘Pride Parade’; Πως αλήθεια μπορεί να προβάλει κάποιος τις θέσεις του περί ανθρωπίνων δικαιωμάτων, περί ισότητας, περί διαφορετικότητας, παρελαύνοντας μισοντυμένος στους δρόμους, βαμμένος με διάφορα χρώματα, και συχνά προβαίνοντας σε άσεμνες πράξεις και χειρονομίες;

Εκτιμώ ότι κανείς νοήμων άνθρωπος, κανείς που διέπεται από τις αξίες και τα ιδανικά της δημοκρατίας, αλλά και της ισότητας και της ελευθερίας, δεν αντιλέγει στο να έχουν ίσα δικαιώματα και τα άτομα διαφορετικών σεξουαλικών προτιμήσεων. Και πως θα μπορούσε άλλωστε, όταν κανείς δεν μπορεί να πάει κόντρα στην ίδια του την φύση, ή όταν ο κάθε ένας είναι ελεύθερος να κάνει ότι θέλει στην προσωπική του ζωή, αρκεί φυσικά να μην ενοχλεί και προσβάλλει τον άλλο.

Προσωπικά θεωρώ ότι τα ‘Pride Paradeδίνουν εντελώς λάθος εικόνα στην κοινή γνώμη, αποπροσανατολίζοντας την από τον πραγματικό σκοπό. Ο τρόπος που διαδηλώνουν την διαφορετικότητα τους οι συμμετέχοντες, δίνει την εντύπωση του ανθρώπινου εξευτελισμού. Ας πάρουμε ένα παράδειγμα από την «άλλη πλευρά». Πως θα φαινόταν εάν οι ετερόφυλοι έκαναν παρέλαση ημίγυμνοι, κάνοντας άσεμνες πράξεις; Ακριβώς το ίδιο θα έλεγα εγώ!

Η αξιοπρέπεια είναι κάτι το οποίο χαρακτηρίζει τον κάθε ένα από εμάς, αλλά και την κοινωνία μας ως σύνολο. Κανείς σε μια σύγχρονη κοινωνία εκτιμώ ότι δεν αδιαφορεί για την διαφορετικότητα των ανθρώπων, αλλά ούτε και για τα δικαιώματα των μειονοτήτων. Και πως θα μπορούσε άλλωστε, όταν λίγο ή πολύ όλοι μας είχαμε ή έχουμε συναναστραφεί στην επαγγελματική ή προσωπική μας ζωή με άτομα διαφορετικών σεξουαλικών προτιμήσεων;

Συνοψίζοντας, εκτιμώ ότι τέτοιου είδους παρελάσεις από όποια κοινωνική ομάδα κι εάν προέρχονται, μάλλον λειτουργούν αρνητικά στην αποδοχή της κοινωνίας. Κι αυτό διότι παραπέμπουν στον ανθρώπινο εξευτελισμό, παρά στην ισότητα όλων των φύλων, και όλων των κοινωνικών ομάδων. Κάθε πολίτης της σύγχρονης κοινωνίας είναι ίσος μεταξύ όλων, αρκεί όμως να συμπεριφέρεται και ως ίσως και να σέβεται το μέγιστο δικαίωμα της δημοκρατίας που δεν είναι άλλο από τον σεβασμό προς τον συμπολίτη.

  •  
    18
    Shares
  •  
  •  
  • 18
  •