Ο άνθρωπος πίσω από την πολιτική «μηδενικής ανοχής» στις ΗΠΑ

Ο αρχιτέκτονας της σκληροπυρηνικής πολιτικής που ακολουθεί ο πρόεδρος Τραμπ στα ζητήματα της μετανάστευσης ακούει στο όνομα Στέφεν Μίλερ.

Την εβδομάδα που πέρασε και το ζήτημα του χωρισμού των παιδιών μεταναστών από τους γονείς τους στις ΗΠΑ ήταν στο προσκήνιο, ο Μίλερ παρέμεινε εκτός δημοσιότητας, καθώς ο Λευκός Οίκος αρχικά υπερασπίστηκε και μετά υπαναχώρησε την αρχική του απόφαση, παρατηρεί το «Politico».

Ωστόσο, η υπαναχώρηση αυτή δεν έγινε τυχαία, καθώς μεταξύ των στελεχών του Λευκού Οίκου έχει διαμορφωθεί η εντύπωση ότι ο υψηλόβαθμος σύμβουλος του Αμερικανού προέδρου για θέματα πολιτικής είναι ιδιαίτερα σκληρός και παθιασμένος στην αντιμετώπιση του προβλήματος της μετανάστευσης στις ΗΠΑ, όπως αναφέρει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων.

Ο Στέφεν Μίλερ παρέμεινε εκτός της δημοσιότητας κατά τις ημέρες που κλιμακωνόταν η πολιτική πίεση στον Λευκό Οίκο, ενώ παρασκηνιακά επισκέφτηκε το Καπιτώλιο, το βράδυ της Τρίτης μαζί με τον πρόεδρο Τραμπ. Η επίσκεψη αυτή έγινε, προκειμένου οι Ρεπουμπλικάνοι στη Βουλή των Αντιπροσώπων να πειστούν και να υποστηρίξουν τα νομοσχέδια για την μετανάστευση.

Καθώς, άλλοι σύμβουλοι του Λευκού Οίκου όπως, ο Σύμβουλος Εθνικής Ασφάλειας των ΗΠΑ Τζον Μπόλτον και ο Διευθυντής του Οικονομικού Συμβουλίου Λάρι Κάντλοου, είναι γνωστοί για την τηλεοπτική υποστήριξη που προσφέρουν στις ιδέες του Τραμπ, ο Μίλερ κινείται σε μία αντίθετη διάσταση. Ο ίδιος, θεωρείται ως μία πηγή ιδεών για τις οποίες ο Τραμπ πιστεύει πως προσελκύουν τη βάση των ψηφοφόρων του.

Στις ιδέες αυτές, συμπεριλαμβάνεται όχι μόνο η πολιτική «μηδενικής ανοχής» στη διαχείριση των παράνομων μεταναστών που προσπαθούν να εισέλθουν στις ΗΠΑ, που προκάλεσε τον χωρισμό μεταξύ μελών των ίδιων οικογενειών, αλλά και η απαγόρευση εισόδου το 2017 σε ταξιδιώτες και πρόσφυγες από μουσουλμανικές χώρες, που αμφισβητήθηκε στις δικαστικές αίθουσες.

Η επιρροή που ασκεί ο Μίλερ στις θέσεις που λαμβάνει η αμερικανική κυβέρνηση στα ζητήματα της μετανάστευσης, επιβεβαιώνεται και από μια σειρά συνεντεύξεων προηγούμενων και εν ενεργεία στελεχών του Λευκού Οίκου, αλλά και Ρεπουμπλικάνων που παρακολουθούν άμεσα τις εξελίξεις.

Αμέσως μετά την υπογραφή του προεδρικού διατάγματος που τερμάτιζε τον χωρισμό των μεταναστευτικών οικογενειών στα σύνορα, ο Τραμπ πήρε τον πρώην συγγραφέα των προεκλογικών ομιλιών του που στη συνέχεια εξελίχθηκε σε τσάρο της μετανάστευσης, μαζί του στο προεδρικό αεροσκάφος (Air Force One) για μία πολιτική ομιλία στη Μινεσότα.

Ωστόσο, η πολιτική ένταση που προκάλεσε η εφαρμογή της σκληρής πολιτικής για τη μετανάστευση φαίνεται ότι επίσης, προκάλεσε ρήγματα στο δίκτυο των πολιτικών υποστηρικτών του Μίλερ στο Καπιτώλιο, αλλά και μεταξύ των Ρεπουμπλικάνων τόσο στο εσωτερικό, όσο και στο εξωτερικό του Λευκού Οίκου. Γι’ αυτούς, ο χωρισμός των παιδιών των μεταναστευτικών οικογενειών από τους γονείς τους ήταν ένα σοβαρό πολιτικό λάθος, ένα ουσιαστικό πολιτικό παραστράτημα για τον Λευκό Οίκο, ενώ για αρκετούς, είχε τον χαρακτήρα μιας ηθικής κατάπτωσης.

«Ο Μίλερ οδήγησε τον πρόεδρο σε μία επιλογή η οποία κατέληξε σε μια καταστροφή. Η απαγόρευση για τους μουσουλμάνους, αλλά και το προεδρικό διάταγμα για τη μετανάστευση, προκάλεσαν αντιδράσεις σε όλο το πολιτικό φάσμα, αλλά και απέχθεια. Νομίζω ότι ο πρόεδρος θα πρέπει να σκεφτεί καλά πριν ακολουθήσει τις συμβουλές του, στη μελλοντική αντιμετώπιση αυτών των ζητημάτων», δήλωσε χαρακτηριστικά στέλεχος του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος στο Κογκρέσο.

Αρκετοί στην Ουάσινγκτον πιστεύουν ότι ο εμπνευστής της μεταναστευτικής πολιτικής του Τραμπ κατάφερε αριστοτεχνικά ν’ αποφύγει να γίνει ο ίδιος, το κύριο πρόσωπο για την εφαρμογή της. Πολλοί επίσης, θυμήθηκαν τον τρόπο με τον οποίο είχε καταρτιστεί το προεδρικό διάταγμα για την απαγόρευση της εισόδου των μουσουλμάνων στις ΗΠΑ και την εξέλιξη που καταγράφηκε αργότερα, όταν κατηγορήθηκαν οι δικηγόροι του Λευκού Οίκου, για τη μη επαρκή επεξεργασία και ανάλυσή του.

«Είναι εκπληκτικό ότι ο Μίλερ ενεργεί, χωρίς να έχει συνέπειες. Ο ίδιος, παρότρυνε τον πρόεδρο Τραμπ να απενεργοποιήσει το πρόγραμμα προστασίας για τους μετανάστες που εισήλθαν παράνομα στις ΗΠΑ όταν ήταν παιδιά (DACA) και τώρα πράττει το ίδιο με τη μεταναστευτική πολιτική. Ο Μίλερ κατόρθωσε να κατηγορήσει τους δικηγόρους του Λευκού Οίκου για τη μη ορθή υλοποίηση της απαγόρευσης εισόδου των προσφύγων και των μουσουλμάνων ταξιδιωτών. Τώρα, κατηγορεί το Κογκρέσο για τη μεταναστευτική πολιτική. Ο Μίλερ μοιάζει πολύ στον πρόεδρο – μόνο άρνηση, άρνηση, άρνηση», δήλωσε χαρακτηριστικά πρώην στέλεχος της αμερικανικής κυβέρνησης.

Πηγή:newsbeast.gr

  •  
    2
    Shares
  •  
  •  
  • 2
  •