Επιστρέφει το ενδιαφέρον στον κατασκευαστικό κλάδο

Προς αναζωπύρωση του επενδυτικού ενδιαφέροντος στον κατασκευαστικό κλάδο, δείχνουν να οδηγούν οι τελευταίες εξελίξεις στον Ελλάκτωρα. Η επιστολή του κ. Καλλιτσάντση προς τους μετόχους της εταιρείας, αλλά και η προσωρινή ανάληψη της προεδρίας από τον κ. Κούτρα έως και την Γενική Συνέλευση της 29ης Ιουνίου, προϊδεάζουν για σημαντικές αλλαγές στην εταιρεία. Παρά όμως τα τελευταία γεγονότα, θεωρείται δικαιολογημένη η σημαντική άνοδος της μετοχής στις τελευταίες συνεδριάσεις;

Τα γεγονότα

Η επιστολή του κ. Καλλιτσάντση προς τους μετόχους της Ελλάκτωρ πριν από λίγες ημέρες, πυροδότησε έντονο αγοραστικό ενδιαφέρον για την μετοχή. Σύμφωνα λοιπόν με την επιστολή, ο κ. Καλλιτσάντσης, αναφέρει «παρά τις προσπάθειές μου, η διακυβέρνηση παραμένει ατελής και η οργάνωση ανεπαρκής. Δυστυχώς, οι παλιές συνήθειες δύσκολα αλλάζουν και δεν νομίζω ότι στο παρόν Διοικητικό Συμβούλιο υπάρχει πραγματική δέσμευση για μεταρρυθμίσεις. Η ΕΛΛΑΚΤΩΡ έχει φτάσει σε ένα σημείο που κινδυνεύει να αρχίσει να τρώει τις σάρκες της για να εξασφαλίσει μετρητά. Προκειμένου να εξασφαλίσει ρευστότητα, ο Όμιλος εξετάζει αυτή τη στιγμή την πώληση μίας επιτυχημένης δραστηριότητας, όπως η ΕΛ.ΤΕΧ. ΑΝΕΜΟΣ Α.Ε., σε μη ελκυστικές κατά τη γνώμη μου αποτιμήσεις, αντί να αναδιοργανώσει και να βελτιώσει το λειτουργικό μοντέλο της. Κατά συνέπεια, νομίζω ότι η ΕΛΛΑΚΤΩΡ σήμερα δεν είναι σε θέση να εκμεταλλευτεί τις ευκαιρίες ενός βελτιούμενου οικονομικού περιβάλλοντος, εκχωρώντας αυτό το πλεονέκτημα στους εγχώριους και διεθνείς ανταγωνιστές μας».

Από τα παραπάνω προκύπτει, ότι η εταιρεία προκειμένου να εξασφαλίσει ρευστότητα, εξετάζει την πώληση της ΕΛ. ΤΕΧ ΑΝΕΜΟΣ, σε μη ελκυστικές αποτιμήσεις. Σύμφωνα με τα αποτελέσματα έτους για την χρήση του 2017, τα ταμειακά διαθέσιμα του Ομίλου ανέρχονται στα 510,11 εκατ. ευρώ, με τον Όμιλο να επιστρέφει στα κέρδη έπειτα από μία ζημιογόνα χρήση, καθώς αυτά διαμορφώθηκαν στα 39,7 εκατ. ευρώ.

Όντος ο κλάδος των Αιολικών, ήταν ο μόνος κλάδος το 2017 στον οποίο δραστηριοποιείται ο Όμιλος που παρουσίασε αύξηση κύκλου εργασιών (9,9%). Όπως γίνεται αντιληπτό, μία πιθανή πώληση της ΕΛ. ΤΕΧ ΑΝΕΜΟΣ σε χαμηλότερο τίμημα του πραγματικού, μπορεί να οδηγήσει βραχυπρόθεσμα σε οικονομική ανακούφιση, αλλά μεσοπρόθεσμα ο Όμιλος θα χάσει ένα σημαντικό έσοδο.

Η αποτίμηση της μετοχής

Όπως προκύπτει από τα αποτελέσματα χρήσης του 2017, ο κύκλος εργασιών του Ομίλου διαμορφώθηκε στα 1,86 δισ. ευρώ, με τα EBITDA στα 204,6 εκατ. ευρώ, και τα κέρδη προ φόρων στα 39,7 εκατ. ευρώ. Οι συνολικές υποχρεώσεις ανήλθαν στα 1,38 δισ. ευρώ, με τα ταμειακά διαθέσιμα στα 510,11 εκατ. ευρώ.

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα του 2017, η εσωτερική αξία της μετοχής ανέρχεται στο 4,85, με την τιμή προς εσωτερική αξία να διαμορφώνεται στο 0,40, επίπεδο το οποίο συναντάται κυρίως σε εταιρείες με έντονο το πρόβλημα ρευστότητας, επιβεβαιώνοντας τον κ. Καλλιτσάντση.

Η πορεία της μετοχής

Οι τελευταίες εξελίξεις στην εταιρεία, οδήγησαν την μετοχή σε σημαντικά κέρδη, με την απόδοση από τις αρχές του έτους να ανέρχεται στο 22,22% (κλείσιμο 18/6), ενώ σε διάστημα ενός μηνός στο 25,95% (κλείσιμο 18/6).

Όπως μπορούμε να διακρίνουμε και στο παρακάτω μακροχρόνιο γράφημα, η μετοχή έχει διασπάσει ανοδικά τον κινητό μέσο όρο των πενήντα ημερών, με τους όγκους να αυξάνονται πάνω από τον μέσο όρο των τριάντα ημερών έπειτα από αρκετό καιρό, με την αντίσταση να βρίσκεται στα 2,1783 ευρώ (γραμμή ΑΒ), και την στήριξη στα 1,5794 ευρώ (γραμμή ΓΔ).

Συμπέρασμα

Σύμφωνα με τα παραπάνω, η ουσία της επιστολής του κ. Καλλιτσάντση προς τους μετόχους της εταιρείας έχει βάση, καθώς απαιτείται καλύτερη οργάνωση και αποτελεσματικότερο management, ενώ αυτήν την θέση δείχνει να επικροτεί και η αγορά, οδηγώντας σε σημαντικά κέρδη την μετοχή στις τελευταίες συνεδριάσεις. Όλα αναμένεται να κριθούν στην γενική συνέλευση της 29ης Ιουνίου, όπου και θα υπάρξουν θετικές ή αρνητικές εξελίξεις για το μέλλον της εταιρείας.

Θεόδωρος Σεμερτζίδης, CEFA

Τα παραπάνω εκφράζουν προσωπικές απόψεις, και δεν αποτελούν προτροπή για αγορά, πώληση ή διακράτηση οποιασδήποτε κινητής αξίας.

  •  
  •  
  •  
  •  
  •