Πρέσπες: Υπό πρωτοφανή αστυνομικό κλοιό η υπογραφή της συμφωνίας

Σε εξέλιξη στο χωριό Ψαράδες, στις Πρέσπες, βρίσκεται η τελετή για την υπογραφή της συμφωνίας Αθήνας – Σκοπίων για το ονοματολογικό της γείτονος, υπό πρωτοφανή για την περιοχή μέτρα ασφαλείας. Δυνάμεις της ΕΛ.ΑΣ. έχουν αποκλείσει κάθε πρόσβαση που οδηγεί στο σημείο.

Λίγο μετά τις 10:30 έφθασε ο έλληνας πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, με την ελληνική αποστολή, ενώ με καθυστέρηση 35 λεπτών έφθασε ο σκοπιανός ομόλογός του, Ζόραν Ζάεφ.

Ο έλληνας πρωθυπουργός και οι υπόλοιποι αξιωματούχοι τον υποδέχτηκαν στη μαρίνα και αμέσως μετά μετέβησαν πεζή κάτω από το ειδικό στέγαστρο, σε απόσταση λίγων μέτρων.

Τσίπρας: Είμαστε εδώ για να πράξουμε το πατριωτικό καθήκον

Οι δύο υπουργοί Εξωτερικών, Νίκος Κοτζιάς και Νικολά Ντιμιτρόφ, αναμένεται να υπογράψουν τη συμφωνία παρουσία των πρωθυπουργών των δύο χωρών καθώς και υψηλόβαθμων αξιωματούχων, την ίδια στιγμή που λίγα χιλιόμετρα πιο πέρα διαδηλώνουν έλληνες πολίτες που εναντιώνονται στη συμφωνία.

Δρακόντεια μέτρα ασφαλείας

Δρακόντεια είναι τα μέτρα ασφαλείας στην περιοχή των Πρεσπών. Μπλόκα της αστυνομίας υπάρχουν κατά μήκος της διαδρομής, από το ύψος της Φλώρινας μέχρι και το δημαρχείο των Πρεσπών. Αστυνομικοί σταματούν όλα τα αυτοκίνητα ανεξαιρέτως, τα οποία δεν μπορούν να περάσουν αν οι επιβάτες τους δεν διαθέτουν ειδικές ταυτότητες. Για το λόγο αυτό οι διαμαρτυρίες διεξάγονται στο χιονοδρομικό κέντρο Βίγλας – Πισοδερίου, αρκετά χιλιόμετρα μακριά από το σημείο της τελετής.

Μεγάλη είναι η κινητοποίηση της «Επιτροπής για την Ελληνικότητα της Μακεδονίας», ενώ λεωφορεία έχουν ναυλωθεί ήδη από την Θεσσαλονίκη και άλλες περιοχές της βόρειας Ελλάδας.

Το «τελετουργικό» της συμφωνίας

Το πρόγραμμα για την υπογραφή της συμφωνίας για το «Βόρεια Μακεδονία» είναι ιδιαίτερα σφιχτό. Οι διπλωματικές αποστολές έδιναν από χθες αγώνα για να είναι όλα έτοιμα και να δοθεί η εικόνα που θέλουν σε όλο τον κόσμο. Άλλωστε, το επικοινωνιακό μέρος της συμφωνίας είναι αυτό που ενδιαφέρει περισσότερο τις δύο κυβερνήσεις, μιας και το ουσιαστικό θα πάρει πολύ καιρό να υλοποιηθεί και ίσως να μην υλοποιηθεί ποτέ.

Αφού γίνει η τελετή στην ελληνική πλευρά και πέσουν οι υπογραφές, τότε οι δύο πρωθυπουργοί και οι άλλοι καλεσμένοι θα μεταβούν στο σκοπιανό έδαφος.

Πηγή:in.gr