Κακόφημοι δρόμοι….

Του Θεόδωρου Σεμερτζίδη

Ο χώρος των αγορών θα μπορούσε να παρομοιαστεί με την ταινία του Martin Scorsese «κακόφημοι δρόμοι», η οποία παρουσιάζει την ζωή των πρωταγωνιστών σε μια ιταλική συνοικία της Νέας Υόρκης οι οποίοι κυνηγούν το όνειρο στη ζούγκλα της μεγαλούπολης. Και πως να μην είναι άλλωστε, αφού απώτερος στόχος όλων των συμμετεχόντων είναι το κέρδος. Κυνικότητα, απληστία, ρεαλισμός, και αλαζονεία είναι τα κύρια χαρακτηριστικά της πλειοψηφίας των θαμώνων στα διεθνή χρηματιστήρια, όπου η φιλευσπλαχνία αποτελεί άγνωστη λέξη, πόσο μάλλον η φιλανθρωπία.

Στα μέσα της εβδομάδας που μας πέρασε (5/6), η Eurobank προέβη στην ακόλουθη ανακοίνωση «Η Τράπεζα Eurobank Ergasias Ανώνυμη Εταιρεία (εφεξής «Eurobank») ανακοινώνει, σύμφωνα με το άρθρο 17 (Δημοσιοποίηση προνομιακών πληροφοριών) του Κανονισμού (ΕΕ) 596/2014 για την κατάχρηση της αγοράς, και κατόπιν σχετικής γνωστοποίησης που έλαβε από τον κ. Bradley Paul L. Martin (ανεξάρτητο μη εκτελεστικό μέλος του Δ.Σ. της Eurobank και ανώτερο στέλεχος της Fairfax) και από τον όμιλο Fairfax, ότι ο φιλανθρωπικός οργανισμός “The Sixty-Three Foundation” που ελέγχεται από τη Fairfax, αγόρασε 1.845.000 μετοχές της Eurobank την 1η Ιουνίου 2018, με μέση τιμή κτήσης €0,9394».

Εάν επρόκειτο για μια συνηθισμένη εταιρεία ή κάποιο funds, η εν λόγω απόκτηση μετοχών θα περνούσε στα «ψιλά γράμματα». Αλλά αγορά μετοχών από ένα φιλανθρωπικό ίδρυμα; Περίεργο. Όχι βέβαια πως η εν λόγω απόκτηση είναι παράνομη, και ούτε ότι χαρακτηρίζει τον γράφοντα κάποιος επενδυτικός πουριτανισμός που να αποκλείει τον οιονδήποτε να αγοράσει νόμιμα μετοχές. Αλλά να πως να το πούμε…. τί δουλειά έχει ένα φιλανθρωπικό ίδρυμα στους «κακόφημους δρόμους» της οδού Σοφοκλέους, στην προκειμένη περίπτωση;

Υποτίθεται ότι τα χρήματα τα οποία έχει επενδύσει το The Sixty-Three Foundation, προορίζονται για φιλανθρωπικούς σκοπούς (η συγκεκριμένη αγορά κόστισε 1,73 εκατ. ευρώ), κι όχι για επενδύσεις με υψηλό προφίλ ρίσκου. Κι εάν χαθούν τα χρήματα ή ένα μέρος αυτών; Ποιος εγγυάται το κέρδος; Από την άλλη, σε περίπτωση ζημιάς ποιος θα απολογηθεί στους δωρητές; Σημαντικά ερωτήματα, μιας και επρόκειτο για ένα φιλανθρωπικό ίδρυμα, το οποίο μάλιστα ελέγχεται και από τον βασικό μέτοχο. Για πιο λόγο η Fairfax εμπλέκει ένα φιλανθρωπικό ίδρυμα το οποίο ελέγχει, κι όχι κάποια άλλη ελεγχόμενη από αυτή εταιρεία;

Όπως προκύπτει από τον ιστότοπο https://chimp.net/charities/the-sixty-three-foundation, το 2016 το ενεργητικό του εν λόγω ιδρύματος ήταν $1,08 εκατ., με τα έσοδα να ανέρχονται στα $5,51 εκατ. και τα έξοδα στα $6,74 εκατ.., με το 40% των χρημάτων να πηγαίνει σε πανεπιστήμια και κολέγια, το 28% σε άλλες δραστηριότητες, και το 23% σε νοσοκομεία. Η διαφορά που προκύπτει μεταξύ εσόδων-εξόδων για το 2016, πιθανών να αποδεικνύει ότι ο τρόπος λειτουργίας ενός φιλανθρωπικού ιδρύματος στον Καναδά, να μην περιλαμβάνει την στενή έννοια του όρου που αντιλαμβανόμαστε όλοι, αλλά μια νομοθετική ελευθερία για την «κατά βούληση» τοποθέτηση των χρημάτων.

Ας ελπίσουμε πως η περιπλάνηση του φιλανθρωπικού ιδρύματος στους «κακόφημους δρόμους» της οδού Σοφοκλέους δεν θα έχει «άδοξο» τέλος.