Μάνος Χατζηδάκης: Θα συνεχιστεί το αδύναμο επενδυτικά περιβάλλον;

Ο χειρότερος Ιούνιος από το 1999

Ο χειρότερος Ιούνιος σε μέσες ημερήσιες συναλλαγές από το 1999 (35 εκατ. ευρώ) ήδη έχει αρχίσει να δημιουργεί προβληματισμό για το πως θα εξελιχθεί χρηματιστηριακά το φετινό καλοκαίρι. Όλα τα μέτωπα που συνεισφέρουν ανασταλτικά στην συναλλακτική δραστηριότητα είναι ανοικτά και από ότι φαίνεται η αλλαγή ατζέντας της Αγοράς είναι η μόνη διέξοδος για να αλλάξει κάπως το σκηνικό της έλλειψης ζωντάνιας. Με τα θέματα της αξιολόγησης να έχουν μετατεθεί στο επόμενο Eurogroup του Ιουλίου οι συζητήσεις για το χρέος δεν μπορούν να μπουν σε ένα πιο συγκεκριμένο δρόμο όπως και οι αποκρατικοποιήσεις που πιθανόν να έδιναν ένα πιο ειδικό στίγμα ενδιαφέροντος.

Ακόμα και η ανακοίνωση του ΑΕΠ του α’ τριμήνου δεν μπόρεσε να βγάλει διάρκεια αφού η δεύτερη ανάγνωση αποκάλυψε δομικές αδυναμίες ως προς την διαμόρφωση του αποτελέσματος. Επομένως, στο άμεσο χρονικό διάστημα ο διεθνής παράγοντας φαίνεται να έχει τον πρώτο λόγο στην διαμόρφωση των διαθέσεων όπου και εκεί παρατηρείται μια απροθυμία διατύπωσης θετικών συστάσεων δεδομένης της κατάστασης που επικρατεί στα επιτόκια των 10ετών ομολόγων. Η αποκλιμάκωση ενδεχομένως των επιτοκίων να έδινε κάποιες αγοραστικές αφορμές χαμηλώνοντας το κόστος χρήματος στις χώρες της Ευρωπαϊκής Περιφέρειας σε μια συγκυρία που η μεταμνημονιακή χρηματοδότηση παραμένει σε εκκρεμότητα.

Τεχνική εικόνα

Τεχνικά, ο Γενικός Δείκτης ήταν αναμενόμενο να μην φθάσει καν στα όρια των 800 μονάδων εξαντλώντας την δυναμική της διόρθωσης στις 790 μονάδες αφού η συναλλακτική δραστηριότητα κάθε άλλο παρά υποστηρικτική για την ανοδική τάση ήταν. Το ζητούμενο για το Γενικό Δείκτη είναι να μην χάσει τις 757 μονάδες αφού σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο θα ακυρώσει όλη άνοδο που έχει προηγηθεί από τις 735 μονάδες και θα αυξήσει πλέον τις πιθανότητες για μια ισχυρότερη διόρθωση προς τις 700 μονάδες. Το εύθραυστο σήμα αγοράς του MACD είναι σε ισχύ μετά την συνεδρίαση της Τετάρτης χωρίς ωστόσο να συνοδεύεται από άλλα ποιοτικά δεδομένα που θα έδιναν πιο ενθαρρυντικές ενδείξεις για μια ισχυρότερη θετική αντιστροφή της τάσης. Προς το παρόν η εικόνα του διαγράμματος υπαγορεύει αναμονή με κόστος 15 μονάδων από τα τρέχοντα επίπεδα καθώς οι ταλαντωτές έχουν απομακρυνθεί από τις υποτιμημένες ζώνες και βρίσκονται σε ισορροπία σε σχέση με τις ακραίες τιμές τους.

Η εβδομάδα που έρχεται

Κατά τα άλλα με το βλέμμα στην ψήφιση του μεσοπρόθεσμου προγράμματος στην Βουλή (14/6) αναμένεται να κινηθεί η ερχόμενη εβδομάδα. Στις 11 Ιουνίου η Frigoglass ανακοινώνει αποτελέσματα α’ τριμήνου πριν την έναρξη της συνεδρίασης ενώ στις συνελεύσεις που παρουσιάζουν ενδιαφέρον επισημαίνονται οι ΟΤΕ (12/6), Lamda Development, Quest (14/06) και Φουρλής (15/06). Την Τετάρτη θα διεξαχθεί η προγραμματισμένη δημοπρασία εντόκων γραμματίων 6μηνης διάρκειας. Στο τέλος της ερχόμενης εβδομάδας θα λάβει χώρα και η αναδιάρθρωση των δεικτών του FTSE (αλλαγές στις σταθμίσεις) οι οποίες θα ισχύσουν από την Δευτέρα 18 Ιουνίου ενώ θα λήξουν τα παράγωγα σε ομόλογα και μετοχές του Ιουνίου σε Ελλάδα και εξωτερικό.

Μάνος Χατζηδάκης
Υπεύθυνος Τμήματος Ανάλυσης, BETA ΑΧΕΠΕΥ
(Email: info@beta.gr | www.beta.gr)

2Shares