Από την απαξίωση στη σωτηρία……

Ανακοινώθηκε χθες από την ΔΕΗ, ότι επετεύχθη συμφωνία με τις Ελληνικές Τράπεζες για την αναχρηματοδότηση δύο υφιστάμενων κοινοπρακτικών δανείων ύψους 1,3 δισ. ευρώ και 175 εκατ. ευρώ, καθώς και για παροχή νέας γραμμής χρηματοδότησης 200 εκατ. ευρώ, η οποία δύναται να χρησιμοποιηθεί για την αποπληρωμή του διεθνούς ομολόγου λήξεως 2019, εφόσον χρειαστεί.

Παρά τα θετικά νέα όμως, η μετοχή της εταιρείας στο χρηματιστήριο έκλεισε με πτώση 2,74%, στα 1,955 ευρώ. Σε οποιαδήποτε άλλη περίπτωση μια τέτοια είδηση, η οποία ήταν γνωστή ήδη από την Πέμπτη, θα οδηγούσε αν όχι σε ράλι, σε άνοδο της μετοχής. Για πιο λόγο όμως η μετοχή της ΔΕΗ δεν προσελκύει πλέον τους επενδυτές;

Οι προοπτικές

Με καθαρό δανεισμό την 31η Δεκεμβρίου 2017 3,95 δισ. ευρώ, με επιβαρύνσεις της τάξεως 520 εκατ. ευρώ, οι οποίες προήλθαν κυρίως από κυβερνητικές παραλήψεις και αστοχίες (ΕΛΑΠΕ, ΝΟΜΕ), αλλά και με διαρκή απαξίωση της εταιρείας τα τελευταία χρόνια, με το μερίδιο αγοράς να μειώνεται συνεχώς, θα μπορούσε να πει κανείς ότι οι προοπτικές εταιρείας δεν είναι ευοίωνες. Για πιο λόγο όμως τότε οι τράπεζες αναμένεται να προχωρήσουν σε νέα γραμμή χρηματοδότησης;

Η τρίτη αναθεώρηση του μνημονίου προέβλεπε την λήψη έκτακτων μέτρων για την διάσωση της ΔΕΗ. Μιας και από το 2010 οι ελληνικές κυβερνήσεις δεν είναι πλέον τόσο γαλαντόμες με τις ΔΕΚΟ (ελέω μνημονίων), έπρεπε να βρεθεί ένας τρόπος ώστε «ανασάνει» η εταιρεία από τον υπερβολικό δανεισμό, με το οξύμωρο να είναι ότι τα υπερβολικά χρέη δημιουργήθηκαν επί εποχής μνημονίων.

Τα ερωτήματα

Επομένως, για πιο λόγο οι τράπεζες να προχωρήσουν σε αναχρηματοδότηση των δανείων της ΔΕΗ, όταν οι προοπτικές αυτής είναι περιορισμένες, τόσο με την πώληση μονάδων της, όσο και με την είσοδο νέων παικτών στην αγορά, οι οποίοι μάλιστα συνεχίζουν να κερδίζουν ολοένα και μεγαλύτερο μερίδιο αγοράς;

Εξάλλου, οι δύο μονάδες της Μεγαλόπολης και της Μελίτη που αναμένεται να πουληθούν, είναι ικανές να δώσουν βαθιά οικονομική ανάσα στην εταιρεία. Βέβαια, το ερώτημα είναι σε τι τιμή θα πουληθούν οι εν λόγω μονάδες. Από την εμπειρία όλων μας μέχρι τώρα από τις πωλήσεις δημοσίων assets, αντιλαμβανόμαστε ότι μάλλον το τελικό τίμημα θα είναι αρκετά χαμηλότερο από την πραγματική αξία.

Η αγορά δίκαιος εκτιμητής

Εάν δεχθούμε ότι τα χρηματιστήρια αποτελούν προεξοφλητικούς μηχανισμούς, αφού σε αυτά συμμετέχουν άτομα με ευφυΐα και διορατικότητα, που μυρίζονται το κέρδος από χιλιόμετρα μακριά, τότε προκύπτει ότι η μετοχή της ΔΕΗ δεν έχει, στο άμεσο μέλλον τουλάχιστον, προοπτική η οποία θα εκπλήξει ευχάριστα τους επενδυτές.

Παρατηρώντας το μακροχρόνιο γράφημα της μετοχής, διαπιστώνουμε ότι αυτή συνεχίζει να διαπραγματεύεται σε χαμηλά Μαίου του 2012, με την στήριξη να βρίσκεται στα 1,9348 ευρώ, και με τους όγκους να διαμορφώνονται ως επί το πλείστον χαμηλότερα του μέσου όρου των τριάντα ημερών. Για πιο λόγο να επενδύσει κάποιος στην μετοχή της ΔΕΗ, όταν οι προοπτικές της εταιρείας παραμένουν αμφίβολες; Βέβαια, στα τρέχοντα επίπεδα η τιμή μπορεί να φαίνεται δελεαστική για μια μεσομακροπρόθεσμη επένδυση, αλλά και πάλι όμως όταν υπάρξει ένα ράλι στο ελληνικό χρηματιστήριο οι μετοχές οι οποίες θα δώσουν τις μεγάλες αποδόσεις θα είναι αυτές με growth story.

Θεόδωρος Σεμερτζίδης, CEFA

Τα παραπάνω εκφράζουν προσωπικές απόψεις, και δεν αποτελούν προτροπή για αγορά, πώληση ή διακράτηση οποιασδήποτε κινητής αξίας.

  •  
    40
    Shares
  •  
  •  
  • 40
  •