Χρέος και προαπαιτούμενα στο επίκεντρο του EuroWorking Group

Σήμερα στο Παρίσι, σε άτυπη συνεδρίαση του EuroWorking Group, οι αναπληρωτές υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης αναμένεται να εξετάσουν τα εναλλακτικά σενάρια ανάλυσης βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους.

Κατά την τελευταία συνεδρίαση του Eurogroup εξουσιοδοτήθηκαν οι θεσμοί να εκπονήσουν μια τελική ανάλυση βιωσιμότητας χρέους, ενώ ζητήθηκε από το EuroWorking Group να συνεχίσει να εργάζεται για την ομαλή ολοκλήρωση του προγράμματος.

Σε κάθε περίπτωση η έγκαιρη ολοκλήρωση των προαπαιτούμενων είναι απαραίτητη προϋπόθεση, ώστε να υπάρξει η πολιτική απόφαση στο Eurogroup της 21ης Ιουνίου τόσο για τα πιθανά μέτρα για το χρέος όσο και για το μεταμνημονιακό πλαίσιο.

Οι τελικές αποφάσεις για το χρέος θα κρίνουν και εάν και πότε θα επιχειρήσει το υπουργείο Οικονομικών νέα έξοδο στις αγορές. Προς το παρόν, τα σχέδια έχουν μπει στο συρτάρι. Αυτό διότι οι αποδόσεις των ελληνικών ομολόγων ιδίως μετά τις πολιτικές εξελίξεις στην Ιταλία, έχουν κινηθεί έντονα ανοδικά, καθιστώντας τη νέα έξοδο απαγορευτική.

Το δεκαετές ομόλογο αναφοράς καταγράφει απόδοση 4,6% και το spread έναντι του γερμανικού τίτλου διαμορφώνεται στις 412 μονάδες βάσης. Το πενταετές ομόλογο σημειώνει απόδοση 3,71%, το 15ετές απόδοση 4,79% και το 20ετές απόδοση 4,99%.

Πηγή:cnn.gr