Τί έκρυψαν τεχνηέντως οι αγορές στην συνεδρίαση της Παρασκευής;

Η εβδομάδα που μας πέρασε μπορεί να ήταν μικρότερη (λόγω της αργίας της Δευτέρας σε ΗΠΑ και Μεγάλη Βρετανία) αλλά επεφύλασσε αρκετές εκπλήξεις. Η πολιτική κρίση στην Ιταλία οδήγησε σε σημαντικές απώλειες το χρηματιστήριο της χώρας, καθώς και στις μετοχές του ευρωπαϊκού τραπεζικού κλάδου, με την εβδομάδα να ολοκληρώνεται με σημαντικά κέρδη σε Ευρώπη και ΗΠΑ, παρά την επιβολή δασμών σε χάλυβα και αλουμίνιο από τις ΗΠΑ στις εισαγωγές από Ευρωπαϊκή Ένωση, Καναδά, και Μεξικό.

Το κλίμα όμως ευφορίας που επικράτησε την Παρασκευή, εξόρκισε τις απειλές στα διεθνή χρηματιστήρια και την παγκόσμια οικονομία ή μήπως ήταν μια εκτόνωση της στιγμής, με την συνέχεια να αποδεικνύεται δυσοίωνη;

Η ιταλική πολιτική κρίση

Η άρνηση του Ιταλού Πρόεδρου Σέρτζιο Ματταρέλλα να ορκίσει ως Υπουργό Οικονομικών τον ευρωσκεπτικιστή Πάολο Σαβόνα, «βύθισε» όχι μόνο το ιταλικό χρηματιστήριο, και τις μετοχές των τραπεζών, αλλά και αυτά σε Ευρώπη και ΗΠΑ. Για πιο λόγο όμως οι επενδυτές αντέδρασαν με αυτόν τον βίαιο τρόπο;

Είναι γνωστό πως η Ιταλία δεν είναι Ελλάδα, καθώς η οικονομία της είναι η τρίτη μεγαλύτερη στην Ευρώπη, και συγκαταλέγεται μεταξύ των επτά μεγαλύτερων οικονομιών του κόσμου. Η χρηματοοικονομική κρίση του 2008 μπορεί να έχει «επουλωθεί» στις ΗΠΑ, όχι όμως και στην Ευρώπη όπου το πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης συνεχίζεται από την ΕΚΤ. Οι πιέσεις που ασκήθηκαν κυρίως στον τραπεζικό κλάδο, είχαν ως βασική αιτία την υπερβολική έκθεση των ιταλικών τραπεζών (κι όχι μόνο) στο ιταλικό χρέος.

Προκειμένου να δείξουμε το μέγεθος ενός «ατυχήματος» στην Ιταλία, αξίζει να αναφέρουμε ότι σύμφωνα με την Διεθνή Τράπεζα Διακανονισμών, οι Unicredit και Intesa Sao Paolo έχουν έκθεση στο ιταλικό χρέος περίπου το 145% του δείκτη τους Tier1, της Monde dei Paschi να ανέρχεται στο 206%, της Bper Banca στο 176%, και της Banca Carige στο 151%.

Εκτός όμως από τις ιταλικές τράπεζες, σημαντική έκθεση στο ιταλικό χρέος έχουν και οι γαλλικές αλλά και ισπανικές τράπεζες, με την έκθεση των πρώτων να ανέρχεται στα 44 δισ. ευρώ και των δεύτερων στα 29 δισ.. ευρώ (στοιχεία European Banking Authority).

Σύμφωνα με στοιχεία του marketwatch.com, την μεγαλύτερη έκθεση στο ιταλικό χρηματιστήριο έχουν οι ιδιώτες με 47% (1,17 τρισ. ευρώ), οι ξένοι επενδυτές με 21% (531,9 δισ. ευρώ), και ακολουθούν οι εταιρείες με 15% (381,4 δισ. ευρώ), και τα ασφαλιστικά ταμεία με 4% (106,6 δισ. ευρώ). Όπως γίνεται αντιληπτό, μία παρατεταμένη πτώση του ιταλικού χρηματιστηρίου, μπορεί να οδηγήσει σε σημαντικά προβλήματα τα ιταλικά νοικοκυριά, αλλά και τα συνταξιοδοτικά ταμεία, δημιουργώντας αλυσιδωτές αντιδράσεις εντός κι εκτός της χώρας.

Η άνοδος της Παρασκευής προήλθε κυρίως από την μείωση του πολιτικού ρίσκου στην Ιταλία, χωρίς όμως τα προβλήματα να έχουν λυθεί. Κι αυτό διότι στην κυβέρνηση πλέον βρίσκονται δύο αντισυστημικά κόμματα, τα οποία λίγες μέρες πριν δημοσιοποίησαν το πρόγραμμα τους, προκειμένου η χώρα να βγει από την λιτότητα και να εισέλθει στον δρόμο της ανάπτυξης. Η αλλαγή και μόνο του Υπουργού Οικονομικών, δεν εγγυάται από μόνη της και την αλλαγή της κυβερνητικής πολιτικής, με ότι αυτό συνεπάγεται για την συνέχεια.

Τα ασφαλή επενδυτικά καταφύγια

Παρά το αυξημένο γεωπολιτικό ρίσκο με την πολιτική κρίση στην Ιταλία, την αμφίβολη συνάντηση μεταξύ Donald Trump και Kim Jong Un (μέχρι την Παρασκευή), αλλά την επιβολή δασμών στις εισαγωγές χάλυβα και αλουμινίου από τις ΗΠΑ σε Ευρωπαϊκή Ένωση, Καναδά, και Μεξικό, οι τιμές των ασφαλών επενδυτικών καταφυγίων δεν παρουσίασαν ιδιαίτερη αύξηση, καθώς η τιμή του χρυσού διαπραγματεύτηκε λίγο πάνω από τα $1.300/ουγγιά, αλλά και ισοτιμία του δολαρίου έναντι του γιεν επίσης λίγο πάνω από τα 109.

Εκτός όμως από τα παραπάνω, τα καλά μακροοικονομικά στοιχεία της αμερικανικής οικονομίας που ανακοινώθηκαν την Παρασκευή, με την ανεργία να υποχωρεί σε χαμηλό 48 ετών, δίνουν στη Fed το πλεονέκτημα να προχωρήσει ανά πάσα στιγμή σε μια νέα αύξηση των επιτοκίων, κάτι το οποίο οι επενδυτές δεν έδωσαν και μεγάλη σημασία προχθές.

Συμπέρασμα

Όπως προκύπτει από τα παραπάνω, τα ανοικτά μέτωπα στα διεθνή χρηματιστήρια συνεχίζουν να παραμένουν, με την μεταβλητότητα να αναμένεται να ενισχυθεί στο προσεχές μέλλον. Η έναρξη πλέον του εμπορικού πολέμου, απειλεί να οδηγήσει σταδιακά στην εσωστρέφεια αρκετές οικονομίες, περιορίζοντας έτσι την παγκόσμια ανάπτυξη, με το ζήτημα του χρέους να επανέρχεται και πάλι στο προσκήνιο έπειτα από δέκα χρόνια.

Τέλος, η είσοδος της Deutsche Bank στην «μαύρη λίστα» της Fed, και η υποβάθμιση της από την Standard & Poor’s, με την μετοχή να σημειώνει νέα ιστορικά χαμηλά, αποτελεί μια ωρολογιακή βόμβα η οποία ανά πάσα στιγμή μπορεί να σκάσει, παρασέρνοντας στον «θάνατο» ολόκληρο το ευρωπαϊκό τραπεζικό σύστημα, κι όχι μόνο. Τα φύλα πορείας έχουν ήδη σταλθεί από τις αγορές στους επενδυτές!

Θεόδωρος Σεμερτζίδης, CEFA

Τα παραπάνω εκφράζουν προσωπικές απόψεις, και δεν αποτελούν προτροπή για αγορά, πώληση ή διακράτηση οποιασδήποτε κινητής αξίας.

  •  
    8
    Shares
  •  
  •  
  • 8
  •