Έτοιμη να αυξήσει ξανά τα επιτόκια η Τουρκία

Μπορεί τα μέλη της τουρκικής κυβέρνησης να κρατούν επιθετική στάση στο εσωτερικό της χώρας απέναντι στις αγορές λόγω της προεκλογικής περιόδου, αλλά φαίνεται ότι η πρόσφατη βουτιά της λίρας έχει ανησυχήσει αρκετά την Άγκυρα ώστε να αλλάξει τη ρητορική της στο εξωτερικό.

Η οικονομία της Τουρκίας βρέθηκε σε πολύ δύσκολη θέση την προηγούμενη εβδομάδα, όταν η λίρα υποχώρησε σε επίπεδα ρεκόρ έναντι του δολαρίου. Η ισοτιμία ενός δολαρίου άγγιξε τις 4,93 λίρες για να υποχωρήσει στις 4,6 λίρες. Κύρια αιτία ήταν προηγούμενες δηλώσεις του προέδρου Ταγίπ Ερντογάν ότι είναι υπέρμαχος των χαμηλών επιτοκίων παρά τον υψηλό πληθωρισμό.

Δύο διαχειριστές κεφαλαίων που επικαλείται το Bloomberg ανέφεραν, ύστερα από συνάντηση στο Λονδίνο με τον κεντρικό τραπεζίτη της Τουρκίας Μουράτ Τσετίνκαϊα και τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης Μεχμέτ Σιμτσέκ, ότι η Τουρκία δηλώνει έτοιμη να λάβει και άλλα μέτρα για να καθησυχάσει τις αγορές.

Συγκεκριμένα, οι πηγές αυτές ανέφεραν στο ειδησεογραφικό πρακτορείο ότι η Τουρκία είναι έτοιμη να αυξήσει κι άλλο τα επιτόκια δανεισμού σε τουρκικές λίρες εάν ο πληθωρισμός παρουσιάσει και άλλη αύξηση αυτόν τον μήνα. Ο πληθωρισμός τρέχει στην Τουρκία με σχεδόν 11%, ενώ το βασικό επιτόκιο δανεισμού της κεντρικής τράπεζας της χώρας διαμορφώνεται μετά την αύξηση της προηγούμενης εβδομάδας σε 16,5%. Η αύξηση ήταν της τάξης του 3% αφού πριν τα επιτόκια διαμορφώνονταν στο 13,5%.

Όπως ανέφεραν οι ίδιες πηγές, επικαλούμενες δηλώσεις των δύο κυβερνητικών αξιωματούχων, το εάν θα ακολουθήσει η κεντρική τράπεζα ακόμη πιο αυστηρή νομισματική πολιτική θα εξαρτηθεί από τα στοιχεία για τον πληθωρισμό του Μαΐου τα οποία θα ανακοινωθούν στις 4 Ιουνίου.

Επίσης, οι ίδιες πηγές ανέφεραν ότι τόσο ο κεντρικός τραπεζίτης της Τουρκίας όσο και ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης της χώρας ανέφεραν ότι η Άγκυρα δεν σκοπεύει να επιβάλει κεφαλαιακούς ελέγχους.

Πηγή:cnn.gr

  •  
    2
    Shares
  •  
  •  
  • 2
  •