Τα 2+1 σενάρια για το ελληνικό χρηματιστήριο

Του Θεόδωρου Σεμερτζίδη

Καταιγιστικές είναι οι εξελίξεις τόσο στο εξωτερικό όσο και στο εσωτερικό μέτωπο, με τα διεθνή χρηματιστήρια να δοκιμάζουν τις αντοχές τους. Η μεταβλητότητα παρά την πτώση που κατέγραψε το τελευταίο χρονικό διάστημα, δείχνει και πάλι στις τελευταίες συνεδριάσεις σημάδια ενίσχυσης. Η αύξηση του γεωπολιτικού ρίσκου, αλλά και η αβεβαιότητα γύρω από το θέμα ενός εμπορικού πολέμου, δημιουργούν ευκαιρίες αλλά και παγίδες στις διεθνείς αγορές.

Στα παραπάνω, το ελληνικό χρηματιστήριο δείχνει ανήμπορο να αντιδράσει, αντιμετωπίζοντας τα δικά του εσωτερικά προβλήματα. Υπάρχουν όμως δύο συν ένα σενάρια, τα οποία το καθένα με την δική του βαρύτητα αναμένεται να επικρατήσουν στο ελληνικό χρηματιστήριο.

Σενάριο πρώτο

Η πιθανότητα ενός εμπορικού πολέμου, δείχνει να είναι μέχρι στιγμής το επικρατέστερο σενάριο τους επόμενους μήνες, έπειτα και από την πρόσφατη απόφαση του αμερικανικού Υπουργείου Εμπορίου να ξεκινήσει ελέγχους στα εισαγόμενα αυτοκίνητα και φορτηγά, με την επιβολή δασμών 25% σε αυτά να είναι το επόμενο βήμα. Μπορεί όμως μέχρι στιγμής το όλο θέμα να μην έχει επηρεάσει το ελληνικό χρηματιστήριο, αυτό όμως αναμένεται να γίνει στο μέλλον.

Η κρίση από την εφαρμογή των μνημονίων στην Ελλάδα, έστρεψε αρκετές ελληνικές εισηγμένες προς το εξωτερικό. Με αυτό τον τρόπο κατάφεραν να βελτιώσουν τα οικονομικά τους μεγέθη, αυξάνοντας και πάλι τις μερισματικές τους αποδόσεις, από το 0,90% το 2013 στο 2,50% το 2017. Η αύξηση του τζίρου κατά 12% από τις ελληνικές εισηγμένες για την χρήση του 2017, διατηρεί αμείωτο το ενδιαφέρον των επενδυτών για τις ελληνικές μετοχές.

Τί θα γίνει όμως στην περίπτωση, όπου η μία μετά την άλλη οικονομία θα αρχίσουν να επιβάλλουν δασμούς προκειμένου να προστατέψουν την εγχώρια παραγωγή; Με δεδομένη την «αδυναμία» της ελληνικής οικονομίας, και την μικρή πλέον καταναλωτική δαπάνη, τα αποτελέσματα αρκετών εισηγμένων θα αρχίσουν να εμφανίζουν κάμψη, έχοντας σημαντικό αντίκτυπο στην κερδοφορία τους, αλλά και στις προοπτικές των μετοχών τους.

Σενάριο δεύτερο

Όπως είναι γνωστό, η αξιοπιστία αποτελεί το α και το ω τόσο στο εμπόριο, όσο και στην ζωή γενικότερα. Η πρόσφατη περίπτωση της Folli Follie, κλόνισε την αξιοπιστία της ελληνικής χρηματιστηριακής αγοράς, κυρίως λόγω της αδυναμίας από πλευράς της εταιρείας να πείσει για τα οικονομικά της στοιχεία τους επενδυτές, αλλά και λόγω των πράξεων και παραλήψεων της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς.

Θα μπορούσε να θεωρηθεί έως μεμονωμένο περιστατικό, αλλά δυστυχώς οι αθρόες ρευστοποιήσεις των τελευταίων συνεδριάσεων προμηνύουν ότι ίσως επακολουθήσουν κι άλλες περιπτώσεις σαν την Folli Follie. Σε αυτή την περίπτωση όμως, το ερώτημα που γεννάται είναι· ποιος αυτή τη φορά θα αμφισβητήσει δημοσίως την αξιοπιστία των οικονομικών στοιχείων κάποιας εισηγμένης; Μια πιθανή απάντηση είναι, κανείς! Οι καλά γνωρίζοντες τα εσωτερικά των «αδύναμων» εταιρικών κρίκων του ελληνικού χρηματιστηρίου, προτιμούν να απεμπλακούν από αυτές διακριτικά, χωρίς τις τυμπανοκρουσίες της QCM.

Σενάριο τρίτο

Όσο κι εάν μας φαίνεται παράξενο από τα παραπάνω, υπάρχει κι ένα τρίτο σενάριο, αυτή τη φορά θετικό. Είναι γνωστό πως τα χρηματιστήρια αποτελούν προεξοφλητικούς μηχανισμούς και προεξοφλούν τουλάχιστον έξι μήνες νωρίτερα. Στην συνεδρίαση της Παρασκευής, έγινε ξεκάθαρο πως υπάρχουν επιλεκτικές αγορές σε μετοχές της μεγάλης κεφαλαιοποίησης. Από τις 765,48 μονάδες στο ξεκίνημα της διαπραγμάτευσης, ο γενικός δείκτης κατάφερε μέσα στην επόμενη ώρα να βρεθεί στις 776,95 μονάδες, όπου εάν δεν είχε προκύψει το θέμα με την Ισπανία, πιθανόν να βλέπαμε θετικό πρόσημο στο κλείσιμο.

Παρατηρώντας τους όγκους στις τελευταίες τέσσερις συνεδριάσεις, παρατηρούμε ότι αυτοί διαμορφώνονται υψηλότερα του μέσου όρου των τριάντα ημερών. Μπορεί η πλειοψηφία να παραμένει πωλητές, αλλά η μειοψηφία, η οποία συνήθως είναι κι αυτή που στο τέλος επιβεβαιώνεται, αγοράζει διακριτικά. Για πιο λόγο όμως;

Μπορεί η εποπτεία της ελληνικής οικονομίας να θεωρείται δεδομένη και μετά τον Αύγουστο που λήγει το τρίτο μνημόνιο, το θέμα του χρέους όμως παραμένει ανοικτό. Οι διαφωνίες μεταξύ Γερμανίας και ΔΝΤ μπορεί στο τέλος να καμφθούν, ανάλογα με τις εξελίξεις σε Ιταλία και Ισπανία. Ένα «κούρεμα» του χρέους θα οδηγήσει όπως είναι ευνόητο, σε αλλαγή της πτωτικής τάσης, με τον γενικό δείκτη να φθάνει ίσως και πάνω από τις 1.000 μονάδες.

Συμπέρασμα

Το πιο από τα τρία σενάρια θα επικρατήσει τελικά στο ελληνικό χρηματιστήριο, είναι δύσκολο να το πει κάποιος με βεβαιότητα. Καθένα από αυτά συγκεντρώνει τις δικές του πιθανότητες, επιτρέποντας στους επενδυτές την εκμετάλλευση ή όχι των όποιων ευκαιριών παρουσιάζονται.

Τα παραπάνω εκφράζουν προσωπικές απόψεις, και δεν αποτελούν προτροπή για αγορά, πώληση ή διακράτηση οποιασδήποτε κινητής αξίας.

  •  
  •  
  •  
  •  
  •