Μάνος Χατζηδάκης: Έρχεται «καταιγίδα» στο ελληνικό χρηματιστήριο;

Τέσσερις συνεχόμενες εβδομάδες υποχώρησης συμπλήρωσε ο Γενικός Δείκτης ο οποίος αδυνατεί να βρει ένα σημείο αναφοράς νέων που θα σταθεροποιήσουν την πτωτική εικόνα του. Ο αρνητικός ήχος από την υπόθεση του Folli- Follie, η αύξηση των spreads στην Ευρωπαϊκή περιφέρεια και το γεωπολιτικό ρίσκο συνέβαλαν στο να διατηρηθεί και να ενισχυθεί το κλίμα επιφυλακτικότητας στην Ελληνική αγορά. Ο συνδυασμός χαμηλής συναλλακτικής δραστηριότητας και αρνητικών νέων έδωσε με σχετική ευκολία νέο φετινό χαμηλό διαπραγμάτευσης για τον Γενικό Δείκτη στην εκπνοή της τρέχουσας εβδομάδας.

Αρνητικό το κλίμα

Είναι εμφανές ότι η αρνητική φημολογία έχει ξεφύγει από τα στενά όρια της περίπτωσης του FF Group και έχει απλωθεί από πολύ έως λίγο σε αρκετές μετοχές της αγοράς αποτυπώνοντας ενδεχομένως και μια διάθεση αποστροφής σε τίτλους που κατά καιρούς έχουν διαψεύσει προσδοκίες ή βρίσκονται συστηματικά σε μια κατάσταση επιχειρηματικής αδυναμίας. Ωστόσο η συμπεριφορά πολλών εισηγμένων επιχειρήσεων προς τους επενδυτές έχει δείξει σημαντικές διαφοροποιήσεις ως προς το βαθμό αντιμετώπισης των αρνητικών ακουσμάτων περιορίζοντας το θόρυβο δίνοντας περισσότερο βάθος ανάλυσης στην αγορά. Αυτό ίσως να είναι και το μοναδικό κέρδος της υπόθεσης καθώς τα αντανακλαστικά και η εγρήγορση πολλών εισηγμένων δεν άφησαν την πίεση να αποκτήσει επιδημικό χαρακτήρα και να πάρει ανεξέλεγκτες διαστάσεις.

Από την άλλη πλευρά όλη αυτή η πίεση που παρατηρείται έχει οδηγήσει κάποιες αποτιμήσεις σε επίπεδα που παρουσιάζουν ενδιαφέρον τοποθετήσεων. Οι τράπεζες βρίσκονται αισθητά χαμηλότερα από τα πρόσφατα υψηλά τους χωρίς να έχουν μπροστά τους εκκρεμότητες όπως τα τεστ αντοχής ή την εφαρμογή του ΔΠΧΠ 9. Aegean, Jumbo, Διυλιστήρια έχουν διορθώσει από τα πρόσφατα υψηλά τους διατηρώντας ικανοποιητικές προοπτικές μερισματικής απόδοσης για την ερχόμενη χρήση. Ακόμα δεν υπάρχει η κραυγαλέα αποτίμηση των επενδυτικών ευκαιριών ωστόσο η υποχώρηση των τιμών δίνει καλύτερα επίπεδα εισόδου σε μετοχές που μέχρι πρότινος η αποτίμηση τους ενδεχομένως να ενσωμάτωνε περισσότερη προσδοκία.

Τεχνική εικόνα

Τεχνικά, ο Γενικός Δείκτης αφού στην αντίδραση της περασμένης Τετάρτης δεν κατάφερε να νικήσει την αντίσταση των 800 μονάδων έδωσε ραντεβού με τα νέα χαμηλά έτους τα οποία σημειώθηκαν το μεσημέρι της Παρασκευής. Σε βραχυπρόθεσμο, μεσοπρόθεσμο και μακροπρόθεσμο ορίζοντα οι τρεις βασικοί κινητοί μέσοι είναι πουλημένοι, έχοντας καθοδική φορά. Επόμενη μεσοπρόθεσμη στήριξη βρίσκεται μεταξύ 735 και 740 μονάδων επίπεδο από το οποίο διέρχεται ένα ήπια ανοδικό κανάλι που έχει την αφετηρία του στο Μάιο του 2017. Εφόσον η αγορά συνεχίσει προς το εν λόγω επίπεδο τιμών η σύγκλιση των ταλαντωτών προς υποτιμημένες ζώνες τιμών θα συγκεντρώσει πολλές πιθανότητες για μια ουσιαστική αντίδραση χωρίς μάλιστα ιδιαίτερες συναλλακτικές προϋποθέσεις. Συμπερασματικά και η ερχόμενη εβδομάδα αναμένεται να παραμείνει νευρική ενδεχομένως και λόγω των εκροών του MSCI.

Η εβδομάδα που έρχεται

Αν και μικρότερη κατά μία ημέρα η ερχόμενη εβδομάδα είναι αρκετά γεμάτη από γεγονότα και ανακοινώσεις. Η Δευτέρα είναι αργία σε Αθήνα, Λονδίνο, Ν Υόρκη και η αγορά θα παραμείνει κλειστή. Την Τρίτη θα διεξαχθούν οι τακτικές γενικές συνελεύσεις των Cenergy και Viohalko ενώ την ίδια ημέρα η μετοχή του Πλαισίου θα διαπραγματεύεται χωρίς το μέρισμα χρήσης (7 λεπτά ανά μετοχή). Την Τετάρτη ΟΠΑΠ, Eurobank και Lamda Development θα ανακοινώσουν τα αποτελέσματα του α’ τριμήνου μετά το τέλος της συνεδρίασης ενώ την ίδια ημέρα λήγει η προθεσμία εκδήλωσης ενδιαφέροντος για την απόκτηση του 50% των Ελληνικών Πετρελαίων. Την Πέμπτη ανακοινώνουν αποτελέσματα τα Ελληνικά Πετρέλαια η Alpha Bank και η Εθνική Τράπεζα μετά το τέλος της συνεδρίασης. Το απόγευμα της ερχόμενης Πέμπτης 31 Μαΐου εκτός από τις προγραμματισμένες ανακοινώσεις των αποτελεσμάτων, θα λάβει χώρα και η αναδιάρθρωση των δεικτών της Morgan Stanley με μοναδικές ωφελημένες σε επίπεδο εισροών τις μετοχές των Jumbo και ΓΕΚΤΕΡΝΑ στην μικρή κεφαλαιοποίηση.

Μάνος Χατζηδάκης
Υπεύθυνος Τμήματος Ανάλυσης, BETA ΑΧΕΠΕΥ
(Email: info@beta.gr | www.beta.gr)

  •  
    8
    Shares
  •  
  •  
  • 8
  •