Νέα μελέτη αποκαλύπτει τα μυστικά της «επιμονής» του HIV

Χάρη στην πρόοδο στην ανάπτυξη της αντιρετροϊικής θεραπείας (ART), οι ασθενείς με HIV ζουν περισσότερο από ποτέ. Και όμως, ακόμα και σε ασθενείς με πολύ αποτελεσματική, μακροχρόνια ART, το HIV επιμένει, απαιτώντας από τους ασθενείς να παίρνουν ιογενή φάρμακα δια βίου. Θεωρείται ότι ο ιός δημιουργεί μια “μόνιμη δεξαμενή” μολυσμένων κυττάρων που μπορεί να επιβιώσει σχεδόν απεριόριστα.

Μια νέα μελέτη η οποία έγινε από ερευνητές στο Brigham and Women’s Hospital (brighamandwomens.org) διερευνά πώς ο ιός παίρνει αυτό το σημείο στήριξης , εντοπίζοντας τα προγράμματα κυτταρικής επιβίωσης που ενεργοποιούνται σε μολυσμένα κύτταρα και παρέχοντας έναν πιθανό στόχο για μελλοντική θεραπεία. Τα αποτελέσματά τους δημοσιεύονται αυτή την εβδομάδα στο επιστημονικό έντυπο «Immunity».

«Η δουλειά μας δείχνει ότι αυτά τα κύτταρα του ιού HIV ρυθμίζουν τα προς τα πάνω μόρια κατά της αποπτώσεως (μόρια που κατά τα άλλα εκφράζονται σε καρκίνο) τα οποία διατηρούν τη μακροπρόθεσμη επιβίωσή τους» ανέφερε ο Mathias Lichterfeld, MD, PhD, of BWH’s Division for Infectious Diseases. Όπως είπε «Αυτά τα ευρήματα δείχνουν τις κλινικές στρατηγικές που μπορεί να μειώσουν τις μόνιμες ιικές δεξαμενές”.

Σε συνεργασία με ομάδα, με επικεφαλής τον Steve Carr, PhD, από το Broad Institute του MIT και του Χάρβαρντ, ο Lichterfeld και οι συνάδελφοί του χρησιμοποίησαν υγρή χρωματογραφία-σπειρομετρία μαζών (LC-MS / MS) για να κάνουν μια λεπτομερή ανάλυση στις πρωτεΐνες που αυξήθηκαν σε κύτταρα μολυσμένα με HIV. Διαπίστωσαν ότι το BIRC5 και ο συνεργάτης του OX40 συμμετείχαν και οι δύο στη μακροπρόθεσμη επιβίωση αυτών των κυττάρων.

Το BIRC5, είναι γνωστό και ως “survivin”, και αποτελεί μέρος μιας οικογένειας μορίων που εμπλέκονται στον κυτταρικό θάνατο. Είναι φυσικό και εκφράζεται στα βλαστοκύτταρα κατά τη διάρκεια της εμβρυϊκής ανάπτυξης, αλλά γενικά απενεργοποιείται στα ενήλικα κύτταρα. Μια εξαίρεση από αυτή τη γενικότητα είναι ο καρκίνος: τα καρκινικά κύτταρα συχνά μετατρέπουν το BIRC5 και η παρουσία του σχετίζεται με την αντίσταση στη χημειοθεραπεία. Η νέα μελέτη δείχνει ότι το BIRC5 μπορεί να βοηθήσει τα μολυσμένα με HIV-1 κύτταρα να ξεφύγουν από τον κυτταρικό θάνατο και συμβάλλουν στην ικανότητα των ιικών δεξαμενών να επιμείνουν επί δεκαετίες παρά την αποτελεσματική αντιρετροϊκή θεραπεία.

Τα τελευταία χρόνια, οι κλινικοί γιατροί έχουν αναφέρει περιπτώσεις ασθενών με HIV που είχαν επιθετική χημειοθεραπεία που μείωσε προσωρινά τα ιικά επίπεδα σε μη ανιχνεύσιμα επίπεδα, αλλά ο HIV ανέκαμψε σε αυτούς τους ασθενείς. Η τρέχουσα μελέτη δείχνει μια νέα προσέγγιση: η αναστολή της οδού BIRC5-OX40 μπορεί να βοηθήσει στη μείωση των δεξαμενών των μολυσμένων κυττάρων και ενδεχομένως να προσφέρει μια πορεία προς τα εμπρός για την εξάλειψη αυτών των επιμένοντων κυττάρων.

Πηγή:thesspress.gr

  •  
    9
    Shares
  •  
  •  
  • 9
  •