Φέρνει αποτέλεσμα η κοινή γραμμή

Άμεσα θα πρέπει να αναμένονται εξελίξεις σχετικά με τη σύσταση Δημοτικού Λιμναίου Ταμείου στα Γιάννενα, μετά τη συνάντηση του υπουργού Ναυτιλίας Παναγιώτη Κουρουμπλή στην Αθήνα με τον αντιδήμαρχο Τουρισμού Νίκο Γκόλα.

Εντός του Ιουνίου πρόκειται να πραγματοποιηθεί κοινή σύσκεψη, παρουσία του δήμου Ιωαννιτών, των υπουργών Ναυτιλίας, Περιβάλλοντος, Εσωτερικών και του γενικού γραμματέα Δημοσίων Εσόδων, στην οποία θα καθοριστεί το ακριβές χρονοδιάγραμμα, αλλά κυρίως το πλαίσιο αρμοδιοτήτων του νέου φορέα, στον οποίο ο δήμος Ιωαννιτών ποντάρει πολλά για την υπόθεση του υδατοδρομίου, αλλά όχι μόνο.

Η προχθεσινή συνάντηση, όπως έγραψε ο Η.Α. στο χθεσινό του κύριο θέμα, ήρθε σε συνέχεια σειράς επαφών, που έχει κάνει το τελευταίο διάστημα ο κ. Γκολας, αλλά και πρωτοβουλιών που ανέλαβε η δημοτική αρχή, με τον δήμαρχο Ιωαννίνων Θωμά Μπέγκα να θέτει το ζήτημα και στον ίδιο τον πρωθυπουργό κατά την ομιλία του στο περιφερειακό αναπτυξιακό συνέδριο στα Γιάννενα τον περασμένο Οκτώβριο.

Στη συνάντηση παρόντες ήταν και σύμβουλοι του υπουργού Ναυτιλίας, οι οποίοι έχουν αναλάβει να εξετάσουν τις λεπτομέρειες στην πρόταση για το Δημοτικό Λιμναίο Ταμείο, τονίζοντας τη σύμφωνη γνώμη τους με την άποψη του δήμου ότι είναι ίσως η μοναδική λύση για μια σειρά προβλημάτων, που αφορούν τα λιμναία οικοσυστήματα.
Σημαντικό ρόλο στην ανταπόκριση, που βρήκε το αίτημα του δήμου από το υπουργείο Ναυτιλίας, έπαιξε και η σύμφωνη γνώμη της περιφέρειας Ηπείρου, η οποία, με έγγραφο που απέστειλε η αντιπεριφερειάρχης Ιωαννίνων Τατιάννα Καλογιάννη προς τον κ. Κουρουμπλή, υποστήριξε την πρόταση της δημοτικής αρχής αναφέροντας χαρακτηριστικά ότι στην εκτεταμένη μελέτη, που αφορά τη διαχείριση του λιμναίου συστήματος και τη βελτίωση των υποδομών περιμετρικά της λίμνης Παμβώτιδας, την οποία εκπονεί αυτό το διάστημα η περιφέρεια, ανακύπτει η αναγκαιότητα ίδρυσης Δημοτικού Λιμναίου Ταμείου.

Αισιόδοξος για την εξέλιξη της υπόθεσης εμφανίστηκε χθες σε δηλώσεις του ο κ. Γκόλας, μεταφέροντας τη θετική στάση του υπουργού. «Τα μηνύματα από τη συνάντηση με τον κ. Κουρουμπλή είναι άκρως θετικά και ελπίζουμε σύντομα να έχουμε εξελίξεις γύρω από το αίτημά μας για δημιουργία Δημοτικού Λιμναίου Ταμείου. Ο υπουργός έδειξε να κατανοεί πλήρως την αγωνία μας και να ενστερνίζεται τις απόψεις μας, δείχνοντας μεγάλο ενδιαφέρον, κάτι που μας κάνει να πιστεύουμε ότι πια έχουμε ένα ισχυρό σύμμαχο στην προσπάθειά μας», τόνισε και έκανε λόγο για τη μόνη ρεαλιστική και εφαρμόσιμη λύση για να ξεπεραστούν τα προβλήματα, που αντιμετωπίζει η Παμβώτιδα είτε σε επίπεδο περιβαλλοντικό, είτε ακόμα και σε επίπεδο χρήσης του υδάτινου στοιχείου.

«Η σύσταση ενός Δημοτικού Λιμναίου Ταμείου, το οποίο θα είναι υπεύθυνο για την αδειοδότηση των προτεινόμενων εργασιών και φυσικά για τον έλεγχο της ορθής εφαρμογής της κείμενης νομοθεσίας για οποιεσδήποτε παρεμβάσεις αφορούν το οικοσύστημα της λίμνης, είναι μονόδρομος», συνέχισε, δηλώνοντας βέβαιος ότι η σύσταση και λειτουργία Δημοτικού Λιμναίου Ταμείου στην Παμβώτιδα θα αποτελέσει οδηγό για τη δημιουργία ανάλογων δομών και σε άλλους δήμους με λίμνες ανά την Ελλάδα, οι οποίοι αντιμετωπίζουν τα ίδια προβλήματα με τα Γιάννενα.

ΑΠΟΣΑΦΗΝΙΣΗ ΑΡΜΟΔΙΟΤΗΤΩΝ

Το Δημοτικό Λιμναίο Ταμείο θα έρθει να λειτουργήσει συμπληρωματικά σε όσους έχουν έως σήμερα λόγο στην Παμβώτιδα, χωρίς να υποκαθιστά τον ρόλο των υπολοίπων. Αυτό ξεκαθαρίστηκε και στη συνάντηση, με τον υπουργό Ναυτιλίας Π. Κουρουμπλή να δηλώνει στον Η.Α. θετικός για το όλο εγχείρημα. «Σε καμιά περίπτωση δε θα υποκαθιστά τους Φορείς Διαχείρισης Προστατευόμενων Περιοχών. Στη συνάντηση το επόμενο διάστημα θα προσδιοριστεί με πιο σαφή τρόπο το πεδίο αρμοδιοτήτων του κάθε φορέα και οργάνου», ανέφερε σε τηλεφωνική επικοινωνία.

Στο ίδιο μήκος κύματος και ο αντιδήμαρχος Ν. Γκόλας, ο οποίος τόνισε πως η μη συγκεκριμενοποίηση των αρμοδιοτήτων του κάθε φορέα είναι αυτή, που σήμερα δημιουργεί ζητήματα. «Πολλές φορές δεν υπάρχουν απαντήσεις για το ποιος είναι αρμόδιος. Αυτό το πρόβλημα έρχεται να λύσει η σύσταση του Δημοτικού Λιμναίου Ταμείου. Δε συζητάμε σε καμία περίπτωση για την κατάργηση του Φορέα Διαχείρισης της Παμβώτιδας, που είναι ένας περιβαλλοντολογικός φορέας, ο οποίος πρέπει να συνεχίσει το έργο του», σημείωσε.

Πηγή:agon.gr

  •  
  •  
  •  
  •  
  •