Αποκαλυπτικά στοιχεία για την υπόθεση της ΕΡΓΗΛ – Αποδέχεται η ΔΕΥΑΜΒ οφειλή στην εταιρεία άνω των 3 εκατ. ευρώ;

Σε σοβαρές αποκαλύψεις για τους χειρισμούς της διοίκησης της ΔΕΥΑΜΒ και της δημοτικής αρχής Βόλου στο θέμα της ΕΡΓΗΛ, προχώρησαν σήμερα ο Μαργαρίτης Πατσιαντάς και η Νατάσα Οικονόμου. Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσίασαν, η ΔΕΥΑΜΒ αποδέχεται, στις αγωγές που έχει καταθέσει από το 2014, ότι η εργολαβική εταιρεία έχει εκτελέσει περίπου το 30% από τις εξωσυμβατικές εργασίες, για τις οποίες και είχαν οδηγηθεί στα δικαστήρια με τη ΔΕΥΑΜΒ. Οι εκπρόσωποι των δυο παρατάξεων τόνισαν ότι προκύπτουν «βασανιστικά ερωτήματα» σε σχέση με την παραδοχή αυτή. Το βασικό ερώτημα είναι αν η ΔΕΥΑΜΒ αποδέχεται ουσιαστικά οφειλή της προς την ΕΡΓΗΛ ποσού ύψους άνω των 3 εκατ. ευρώ.

«Μας απασχολεί το θέμα αυτό πάνω από δύο χρόνια, αλλά αφήσαμε κάθε περιθώριο στη δημοτική αρχή, πριν το δημοσιοποιήσουμε. Θέλαμε να μη δημιουργήσουμε το οποιοδήποτε πρόβλημα στη ΔΕΥΑΜΒ και στον αγώνα που δίνει απέναντι στην ΕΡΓΗΛ, ελπίζοντας ότι θα το αντιμετώπιζε έστω στην τελική αγωγή της κατά της ΕΡΓΗΛ, μετά τις απανωτές παραιτήσεις από προηγούμενες αγωγές. Πριν δηλαδή φτάσει στην εκδίκασή της» δήλωσε χαρακτηριστικά η κ.Οικονόμου, ενώ ξεκαθάρισε πως τόσο εκείνη όσο και ο κ. Πατσιαντάς ασχολήθηκαν με το θέμα με την ιδιότητά τους ως μέλη του Δ.Σ της ΔΕΥΑΜΒ.

Η κ. Οικονόμου υπεραμύνθηκε του τρόπου με τον οποίο χειρίστηκε την υπόθεση η δημοτική αρχή Σκοτινιώτη, η οποία έφερε στο φως το σκάνδαλο της ΕΡΓΗΛ.
«Έδωσε τα όπλα στην Επιχείρηση, ώστε να μπορούμε σήμερα να υποστηρίζουμε και να αποδεικνύουμε ότι δεν χρωστάει η ΔΕΥΑΜΒ στην ΕΡΓΗΛ, αλλά η ΕΡΓΗΛ στη ΔΕΥΑΜΒ. Χάρις στην Επιτροπή Παραλαβής υπό την προεδρία του κ. Ξηρακιά και την Επιτροπή Διαπίστωσης ή μη Αποκλίσεων υπό την προεδρία του κ.Φαφούτη αποκαλύφτηκε ότι η εταιρεία δεν είχε υλοποιήσει τις συμβατικές της εργασίες και οφείλει να επιστρέψει ως αχρεωστήτως καταβληθέν το 50% περίπου του ποσού που πληρώθηκε ως το 2009. Γι’ αυτό τον λόγο ο κ. Ξηρακιάς, τα μέλη Επιτροπή Παραλαβής και ο πρόσφατα εκδιωχθείς κ. Τζίνης έχουν στην πλάτη τους αγωγές ύψους 300 χιλ. ευρώ ο καθένας από την ΕΡΓΗΛ».

Από το 2014 αλλάζουν οι αγωγές

Η αλλαγή στις αγωγές της ΔΕΥΑΜΒ ξεκινούν στις 18 Δεκεμβρίου 2014 καθώς και με τη, μετά από τρεις μόλις μέρες, ταυτόσημη ως προς το ζήτημα αυτό, νέα αγωγή κατά της ΕΡΓΗΛ.
Ο κ. Πατσιαντάς σημείωσε πως σε αυτές τις αγωγές (οι διεκδικήσεις της ΔΕΥΑΜΒ στηρίζονται στο πρακτικό της Επιτροπής Διαπίστωσης ή μη Αποκλίσεων) γίνεται διάκριση ως προς τις περικοπείσες εργασίες μεταξύ αυτών που πράγματι δεν εκτελέστηκαν και αυτών που φέρονται ότι εκτελέστηκαν.
Με την αλλαγή αναγνωρίζεται ότι περίπου ένα 30% του ποσού που επιδικάστηκε στην ΕΡΓΗΛ με την απόφαση του Εφετείου Λάρισας (1.158.279,65 € + εργολ. όφελος 28% + νόμιμη αναθεώρηση + ΦΠΑ + τόκοι = 28,77%) αντιστοιχεί σε έργο που εκτελέστηκε.

Ο κ. Πατσιαντάς παραδέχθηκε πως και η τελευταία αγωγή επαναλαμβάνει την ίδια παραδοχή με οριακές αποκλίσεις.
«Αποδέχεται δηλαδή ότι από τις περικοπείσες, υπάρχουν εργασίες που πράγματι δεν εκτελέστηκαν και εργασίες που εκτελέστηκαν. Συγκεκριμένα, αναγνωρίζεται ότι περίπου ένα 30% του ποσού που επιδικάστηκε στην ΕΡΓΗΛ με την 510/2011 απόφαση του Εφετείου Λάρισας αντιστοιχεί σε έργο που εκτελέστηκε!» ανέφερε ο ίδιος ενώ το ποσοστό αυτό προκύπτει από: 1.233.596,45 € + εργολ. όφελος 28% + νόμιμη αναθεώρηση + ΦΠΑ + τόκοι = 30,62%).

Η παραδοχή αυτή για τις εξωσυμβατικές εργασίες δημιουργεί σοβαρότατο ζήτημα» τόνισε ο κ. Πατσιαντάς καθώς το 30% ξεπερνά τα 3 εκατ. ευρώ από τα οποία ουσιαστικά παραιτείται η ΔΕΥΑΜΒ.

Σημειώνεται πως τα 4.028.026, 46 ευρώ που διεκδικούσε η ΕΡΓΗΛ από τη ΔΕΥΑΜΒ για τις εξωσυμβατικές εργασίες, έχουν φτάσει τα 9 εκατομμύρια ευρώ συνυπολογιζόμενων του εργολαβικού οφέλους 28%, της νόμιμης αναθεώρησης, του ΦΠΑ, των νόμιμων τόκων, αντιστοιχεί σε μερικά εκατομμύρια.
Μετά τα σημερινά στοιχεία που δημοσιοποίησαν οι δύο επικεφαλής των παρατάξεων της αντιπολίτευσης, περιμένουν απαντήσεις από τη δημοτική αρχή για την απόφασή της να προχωρήσει σε τροποποίηση της αγωγής.
«Μας γεννιούνται βασανιστικά ερωτήματα. Με βάση ποια συγκεκριμένα στοιχεία άλλαξε η πάγια θέση της ΔΕΥΑΜΒ, ότι το σύνολο των εξωσυμβατικών εργασιών που επικαλείται η ΕΡΓΗΛ δεν εκτελέστηκε ποτέ και γι’ αυτό τις είχε απορρίψει εξ ολοκλήρου η Υπηρεσία;Ποια Υπηρεσία εισηγήθηκε το συγκεκριμένο θέμα; Ποιο αρμόδιο όργανο της ΔΕΥΑΜΒ έλαβε τη σχετική απόφαση; Ποια είναι η συγκεκριμένη απόφαση; Τελικά, έχουν εκτελεστεί αυτές οι εργασίες ή όχι; Χρωστάμε αυτά τα χρήματα ή όχι;» πρόσθεσε η κ. Οικονόμου.

Καμία απάντηση από τη δημοτική αρχή επί 8 μήνες

Η κ. Οικονόμου και ο κ. Πατσιαντάς ξεκαθάρισαν πως δεν έχουν πάρει καμία απάντησε από τη δημοτική αρχή και τη διοίκηση της ΔΕΥΑΜΒ για την αλλαγή στη δικαστική στάση της.
«Δεν μας εξήγησαν τίποτα. Ο Θ. Θεόδωρου, ο Αρ. Σαββακης και ο δικηγόρος Ι.Καραγκιοζος δήλωσαν άγνοια του προβλήματος και μας είπαν ότι θα διαβιβάσουν το θέμα στο δικηγορικό γραφείο που χειριζόταν την υπόθεση . Δεν πήραμε απάντηση και μετά από ένα μήνα στείλαμε εμπιστευτική επιστολή προς Σαββάκη και επικεφαλής των παρατάξεων».
«Για την εξήγηση που μας υποσχέθηκαν, περιμένουμε ματαίως επί οκτώ ολόκληρους μήνες. Εν τω μεταξύ στις 20-04-2018 συζητήθηκε η αγωγή, όπως είχε κατατεθεί. Περιμέναμε και τη χθεσινή συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου, αφού είχε ανακοινωθεί από πλευράς Δήμου ότι η ενημέρωση για την υπόθεση, μετά τη μη πραγματοποίηση της συνάντησης μεταξύ δημάρχου και επικεφαλής αντιπολιτεύσεων στις 18 Μαΐου, θα γινόταν στο ΔΣ θεωρώντας ότι θα συζητιόταν το θέμα και θα δίνονταν κάποιες εξηγήσεις. Αλλά «άλλαι οι βουλαί» της δημοτικής αρχής…»

Ειδικότερα, οι δύο επικεφαλής δήλωσαν πως στη σύσκεψη, στο Γραφείο Δημάρχου, στις 19 Σεπτεμβρίου 2017, ζήτησαν από τους κ. Θεοδώρου και Σαββάκη τις απαντήσεις στα παραπάνω ερωτήματα. Ο παριστάμενος δικηγόρος ενοχλήθηκε από τις ερωτήσεις τους, χωρίς ωστόσο να μπορεί να δώσει κάποια απάντηση, ενώ οι δύο αιρετοί, δηλώνοντας άγνοια για το θέμα, δεσμεύτηκαν πως θα μας απαντούσαν σε λίγες μέρες.
Πρόσθεσαν πως ο κ. Σαββάκης δήλωσε πως θα ενημέρωνε τον δικηγόρο της Αθήνας που χειρίζεται την υπόθεση και είχαν σύντομα απάντηση από εκείνον.
«Εμείς, και προφορικώς, στη διάρκεια της εν λόγω συνάντησης, και γραπτώς, αργότερα, στο εμπιστευτικό έγγραφο που καταθέσαμε, επισημάναμε πως είναι αυτονόητο για εμάς ότι το ζήτημα δεν αφορά τους δικηγόρους που, με εντολή της διοίκησης, συνέταξαν την τελευταία, όπως και τις προηγούμενες αγωγές της δημοτικής αρχής, αλλά εκείνους που έδωσαν στους δικηγόρους τα σχετικά τεχνικά στοιχεία»

Ένα μήνα αργότερα δεν υπήρξε καμία απάντηση. Έτσι στις 23-10-2017 κατέθεσαν εμπιστευτικό έγγραφο στον πρόεδρο, Α. Σαββάκη, και στον τότε γενικό δ/ντή, Σ. Τζίνη με το οποίο έθεσαν το συγκεκριμένο ζήτημα. Το έγγραφο κοινοποιήθηκε ως εμπιστευτικό και στους κυρίους Θεοδώρου, Μιτζικό και Νάνο.

Το εμπιστευτικό έγγραφο

«Σε ανακοινώσεις μας, όλο αυτό το διάστημα, έχουμε κάνει αρκετές φορές υπαινικτικές αναφορές στο θέμα, επιλέγοντας να μη δυσκολέψουμε τη ΔΕΥΑΜΒ και να αφήσουμε ένα περιθώριο διόρθωσης της αγωγής και επαναλαμβάνοντας, γι’ αυτό τον λόγο, ότι η ΔΕΥΑΜΒ θα πρέπει να διεκδικήσει νομικά να μην πληρώσει ούτε ένα ευρώ παραπάνω για έργο που δεν εκτελέστηκε. Από τότε, έχουν περάσει επτά μήνες χωρίς βεβαίως να μας δοθεί καμία απάντηση. Θέσαμε το θέμα και στη συνάντηση των επικεφαλής με τον δήμαρχο, στις 30 Απριλίου. Κι αυτός μας υποσχέθηκε, παρουσία και των άλλων επικεφαλής, ότι θα μας έδινε απάντηση σε μία βδομάδα. Ακόμα περιμένουμε».

Τι συμβαίνει και δεν απαντά η δημοτική αρχή επί τόσους μήνες; Μήπως είναι λανθασμένες οι εκτιμήσεις μας; Τότε γιατί δεν μας απάντησαν, να φύγουμε από την πλάνη μας; Απαξιούν να ασχοληθούν μαζί μας; Δεν έχουν τις απαντήσεις; Τι ακριβώς συμβαίνει; Κι αν λάβουμε υπόψη ότι, στη χθεσινή (23-05-2018) συνεδρίαση του Δ.Σ., ο δήμαρχος δήλωσε: «… Θεωρούμε καταρχήν ότι οι διεκδικήσεις και απαιτήσεις της ΕΡΓΗΛ είναι ένα εκατομμύριο τα εκατό άδικες, παράνομες, γι’ αυτό και αυτή η αντιδικία…», πώς δικαιολογείται, την ίδια ώρα, να αναγνωρίζει ότι από τις περικοπείσες εργασίες έχουν εκτελεστεί τόσες, όσες αντιστοιχούν στο 30% του ποσού που έχει επιδικαστεί στην ΕΡΓΗΛ;

Θεωρούμε ότι δεν δικαιούται πλέον η δημοτική αρχή να σιωπά γι’ αυτό το μείζον θέμα. Έχει χρέος να υπερασπιστεί τη ΔΕΥΑΜΒ, πρέπει να δώσει υπεύθυνες και πειστικές απαντήσεις στους πολίτες.
«Εμείς έχουμε αποδείξει ότι βάζουμε το δημόσιο συμφέρον πάνω από το οτιδήποτε. Γι’ αυτό και θα κάνουμε τα πάντα για την τελική δικαίωση της. Αυτοί δεν μας έδωσαν τρία χρόνια καμία αγωγή και τις βρήκαμε μόνοι μας» σημείωσε η κ. Οικονόμου και πρόσθεσε πως μαζί με τον κ.Πατσιαντά ζητούν συγκεκριμένες απαντήσεις.
«Είναι λάθος η εκτίμησή μας ή αυτοί δεν έχουν απαντήσεις» πρόσθεσε.

Πηγή:e-thessalia.gr

  •  
    1
    Share
  •  
  •  
  • 1
  •