Βενεζουέλα: Ο Μαδούρο κέρδισε τις προεδρικές εκλογές συγκεντρώνοντας το 67,7% των ψήφων

Ο Νικολάς Μαδούρο επανεξελέγη πρόεδρος της Βενεζουέλας για εξαετή θητεία την Κυριακή, ανακοίνωσε η εκλογική επιτροπή, καθώς συγκέντρωσε ποσοστό που πλησίασε το 70% των ψήφων, με σχεδόν το σύνολο (το 92,6%) των ψηφοδελτίων να έχει πλέον καταμετρηθεί.

Ο σοσιαλιστής πρόεδρος εξασφαλίζει το 67,7% των ψήφων, έναντι 21,2% του σημαντικότερου αντιπάλου του Χένρι Φαλκόν–ο οποίος όταν πλέον είδε ότι χάνει, γνωστοποίησε λίγο νωρίτερα ότι… απορρίπτει την εκλογική διαδικασία και απαιτεί την επανάληψη της ψηφοφορίας–ανακοίνωσε η πρόεδρος του Εθνικού Εκλογικού Συμβουλίου (Consejo Nacional Electoral, CNE), η Τιμπισάι Λουσένα, κάνοντας λόγο για μια «τάση που είναι αδύνατον να αναστραφεί».

Ο Μαδούρο συγκέντρωσε 5.823.718 ψήφους και ο Φαλκόν 1.820.552, διευκρίνισε η πρόεδρος του Εθνικού Εκλογικού Συμβουλίου, Λουσένα.

Σύμφωνα με την εκλογική επιτροπή, η συμμετοχή ανήλθε στο 46,01%. Ήταν αισθητά μειωμένη από το 80% των προηγούμενων εκλογών.

Νωρίτερα, ο Φαλκόν κατήγγειλε τον τρόπο που διεξήχθησαν οι προεδρικές εκλογές την Κυριακή, υποστηρίζοντας ότι η κυβέρνηση  ‘παραβίασε το Σύνταγμα τοποθετώντας πάγκους με υποστηρικτές και υλικό του κυβερνώντος κόμματος σε 13.000 σημεία κοντά σε εκλογικά κέντρα σε όλη τη χώρα’.

Οι ΗΠΑ, ασφαλώς, καταδίκασαν τη διαδικασία της Κυριακής κάνοντας λόγο για μια «φάρσα» που οργανώθηκε για να δικαιολογηθεί η «στέψη» του επικεφαλής μιας «δικτατορίας», διαμηνύοντας πως δεν θα αναγνώριζαν το αποτέλεσμα των εκλογών. Φυσικά δεν είναι πρωτη φορά που οι ΗΠΑ βγαζουν «φαρσα» εκλογές υποψηφίως που δεν ειναι της αρεσκείας τους. Η κυβέρνηση του Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ απειλεί να επιβάλλει κυρώσεις στον τομέα του πετρελαίου της Βενεζουέλας, χώρας που αντιμετωπίζει ήδη βαθιά οικονομική κρίση.

Γεγονός είναι ότι η χώρα κατάφερε να σταθεί στα πόδια της παρά τις οικονομικές κυρώσεις που της επέβαλε η Νέα Ταξη πραγμάτων ώστε να τοποθετήσει κυβέρνηση-μαριονέτα.

«Με υποτίμησαν», είπε ο Μαδούρο σε υποστηρικτές του που τον επευφημούσαν μπροστά στο προεδρικό μέγαρο Μιραφλόρες, στο κέντρο του Καράκας.

Ο Μαδούρο, ο οποίος είναι η συνέχεια του Ούγκο Τσάβες, του προκατόχου του στην προεδρία που γκρέμισε τις κυβερνήσεις μαριονέττες των ξένων, δίνει μάχη με μια ιμπεριαλιστική συνωμοσία με σκοπό να συντριβεί η σοσιαλιστική κυβέρνηση της Βενεζουέλας και να καταληστευθεί ο πετρελαϊκός πλούτος της χώρας. Οι αντίπαλοί του προσάπτουν στην κυβέρνηση την ευθύνη για την καταστροφή μιας άλλοτε ευημερούσας οικονομίας. Η Βενεζουέλα αντιμέτωπη με αμερικανικές κυρώσεις και σκληρό νόμισμα, διανύει την πέμπτη χρονιά ύφεσης, είδε την παραγωγή πετρελαίου να πέφτει,  και δοκιμάζεται από τον υπερπληθωρισμό . Ομως η κυβέρνηση έκανε σοβαρές προσπάθειες και διασφάλισε τόσο τον βασικό μισθό που είναι υψηλότερος απο εκείνον της Ελλάδος σε δολαριακά επίπεδα όσο και την διατήρηση του κράτους πρόνοιας και υγείας.

Πηγή:zougla.gr