Μπορεί η πρόταση του Κινήματος των Πέντε Αστέρων και της Λέγκας να επαναφέρει σε τροχιά ανάπτυξης την Ιταλία;

Του Θεόδωρου Σεμερτζίδη

Αναστάτωση προκάλεσε την εβδομάδα που μας πέρασε στις διεθνής αγορές, η πρόταση τη; νέας κυβέρνησης της Ιταλίας προς την ΕΚΤ για διαγραφή χρέους ύψους 250 δισ. ευρώ. Μπορεί τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια να μην αντέδρασαν με πανικό, η αγορά ομολόγων όμως αύξησε σημαντικά το κόστος δανεισμού του Ευρωπαϊκού Νότου, προμηνύοντας εξελίξεις. Στα τέλη της εβδομάδας, το Κίνημα των Πέντε Αστέρων έδωσε στη δημοσιότητα το πρόγραμμα της νέας κυβέρνησης, το οποίο ενίσχυσε τις ανησυχίες των επενδυτών. Πόσο όμως μπορεί να επαναφέρει το νέο πρόγραμμα, στο δρόμο της ανάπτυξης την Ιταλία και να τερματίσει την λιτότητα;

Η πρόταση της ιταλικής κυβέρνησης

Αποφασισμένη φαίνεται να δείχνει μέχρι στιγμής η νέα ιταλική κυβέρνηση, να τερματίσει την λιτότητα, να βάλει ένα στοπ στο χρέος της χώρας, και να την επαναφέρει στον δρόμο της ανάπτυξης. Το νέο πρόγραμμα που δημοσίευσε προχθές το Κίνημα των Πέντε Αστέρων, αναφέρει:

 1. Μείωση του δημόσιου χρέους, όχι μέσω φόρων, αλλά με την αύξηση του ΑΕΠ, με στήριξη των επενδύσεων και της εσωτερικής ζήτησης

 2. Διαχωρισμό των παραγωγικών επενδύσεων από το δημόσιο έλλειμμα

 3. Nέο νόμο για τον ακριβέστερο ορισμό της σύγκρουσης ανάμεσα σε ιδιωτικά και δημόσια συμφέροντα

 4. Τη δημιουργία ιταλικής τράπεζας επενδύσεων για την στήριξη της ιταλικής οικονομίας

 5. Νέες χρηματοδοτήσεις για την προστασία και προβολή της ιταλικής πολιτιστικής κληρονομιάς

 6. Την παραμονή εντός του ΝΑΤΟ, αλλά με άνοιγμα στην Ρωσία και άρση των οικονομικών κυρώσεων προς τη Μόσχα

 7. Δυο μόνον φορολογικές κλίμακες, στο 15% και το 20%, για όλα τα εισοδήματα

 8. Τη μείωση της πίεσης στα εξωτερικά σύνορα της Ιταλίας, σε ό,τι αφορά το μεταναστευτικό

 9. Στήριξη των ανέργων με εισόδημα του πολίτη, το οποίο και θα ανέρχεται σε 780 ευρώ τον μήνα.

Όπως προκύπτει από τα παραπάνω, το νέο αυτό πρόγραμμα βάζει στο επίκεντρο την ανάπτυξη της ιταλικής οικονομίας, τον τερματισμό της λιτότητας, αλλά τον έλεγχο του μεταναστευτικού ρεύματος. Το εάν τελικά θα καταφέρει η νέα κυβέρνηση να πετύχει έστω και τα μισά, αυτό μένει να το δούμε στο μέλλον, καθώς αυτό εξαρτάται κατά κύριο λόγο από την διάθεση της να συγκρουστεί με τις Βρυξέλλες και κυρίως με την Γερμανία.

Η τρέχουσα κατάσταση της ιταλικής οικονομίας

Οι πληροφορίες για πρόταση της ιταλικής κυβέρνησης προς την ΕΚΤ, για διαγραφεί χρέους ύψους 250 δισ. ευρώ, προκάλεσε για λίγη ώρα την υποχώρηση των ευρωπαϊκών χρηματιστηρίων, την άνοδο των αποδόσεων στα κρατικά ομόλογα της ευρωζώνης, και την πτώση του κοινού νομίσματος, χωρίς όμως να προκληθεί πανικός. Χαρακτηριστικό παράδειγμα της δυσπιστίας που δείχνουν πλέον οι επενδυτές απέναντι στην Ιταλία, αποτελούν δύο γεγονότα: το πρώτο έχει να κάνει με την πτώση του δείκτη FTSE MIB, οποίος από την περασμένη Τρίτη έως και το κλείσιμο την Παρασκευή, έχασε 3,6%, ενώ το δεύτερο έχει να κάνει με την σημαντική άνοδο των αποδόσεων των ιταλικών ομολόγων, με την απόδοση του διετούς να ενισχύεται στο 0,086% την Παρασκευή, από το -0,187% στις αρχές του έτους (βλ. παρακάτω γράφημα), και την απόδοση του δεκαετούς να ενισχύεται στο 2,217% από 2,099% που ήταν στις αρχές του έτους (βλ. παρακάτω γράφημα).

Πηγή γραφημάτων:investing.com

Η ιταλική οικονομία τρέχει με ετήσιο ρυθμό ανάπτυξης 1,4% (στοιχεία Μαρτίου), με το δημόσιο χρέος ως προς το ΑΕΠ να ανέρχεται στο 132%, και την ανεργία να διατηρείται σε υψηλά επίπεδα, στο 11% (στοιχεία Μαρτίου), ενώ το ιδιωτικό χρέος ως προς το ΑΕΠ φθάνει στο 173% (στοιχεία Δεκεμβρίου 2016). Επομένως, οι προτάσεις της ιταλικής κυβέρνησης στοχεύουν τόσο στη μείωση του δημοσίου χρέους μέσω της ανάπτυξης, όσο και στη μείωση της ανεργίας μέσω επενδύσεων, αλλά και του ιδιωτικού χρέους.

Εξάλλου, οι άμεσες ξένες επενδύσεις ανήλθαν στα 673 εκατ. ευρώ τον περασμένο Μάρτιο, υποχωρώντας κάτω από το ένα δισ. ευρώ για πρώτη φορά σε διάστημα έξι μηνών, όπως διακρίνουμε και στο παρακάτω γράφημα.

Πηγή γραφημάτων:investing.com

Οι χρεοκοπίες των ιταλικών εταιρειών ανήλθαν τον Μάρτιο στις 2.945, παραμένοντας σε υψηλά επίπεδα σε σχέση με μια δεκαετία πριν (βλ. παρακάτω γράφημα).

Πηγή γραφημάτων:investing.com

Το ποσοστό αποταμίευσης των ιταλικών νοικοκυριών μπορεί να ενισχύθηκε τα τελευταία πέντε χρόνια, φθάνοντας στο 8,2%, αλλά συνεχίζει να παραμένει πολύ χαμηλότερα του 12% που ήταν πριν από μια δεκαετία (βλ. παρακάτω γράφημα), με τον εταιρικό φόρο να βρίσκεται στο 24%, και αυτόν των φυσικών προσώπων στο 43%.

Πηγή γραφημάτων:investing.com

Συμπέρασμα

Όπως μπορούμε να διακρίνουμε από τα παραπάνω, η διαγραφή χρέους, ο τερματισμός της λιτότητας, και η εστίαση σε αναπτυξιακά μέτρα, αποτελεί μονόδρομο όχι μόνο για την ιταλική κυβέρνηση, αλλά και για τις υπόλοιπες κυβερνήσεις του Ευρωπαϊκού Νότου, ώστε οι εν λόγω χώρες να ξαναβρούν τον δρόμο της ανάπτυξης, αφήνοντας πίσω αυτόν της λιτότητας και της προσωπικής εξαθλίωσης.

 •  
  16
  Shares
 •  
 •  
 • 16
 •