Οι Ρώσοι θωρακίζουν τον Άσαντ

Η «εκκωφαντική σιωπή» της Ρωσίας στις συνεχόμενες -και ουσιαστικά αναπάντητες- επιθετικές ενέργειες του Ισραήλ κατά ιρανικών στόχων στο έδαφος της Συρίας, φαίνεται να λαμβάνει τέλος με τον πλέον εμφατικό τρόπο.

Μετά από τρεις τουλάχιστον βομβαρδισμούς ιρανικών στρατιωτικών βάσεων από ισραηλινά F-15 -κυρίως- και τον θάνατο δεκάδων στελεχών του ιρανικού στρατού και των Φρουρών της Επανάστασης, και την χαρακτηριστική αποτυχία των ιρανικών πυραυλικών συστημάτων να πλήξουν έστω κι έναν στόχο στα υψίπεδα του Γκολάν στην επίθεση που πραγματοποιήθηκε στις 9 Μαΐου, η Ρωσία δείχνει αποφασισμένη να «προστατέψει» τον σύμμαχό της, ή έστω να περάσει «αποτρεπτικά» μηνύματα προς πάσα κατεύθυνση.

Για πρώτη φορά έρχονται στο φως της δημοσιότητας τα νέα οπλικά συστήματα που εγκατέστησε η Ρωσία λίγα χιλιόμετρα από τα υψίπεδα του Γκολάν, καθιστώντας πια τα ισραηλινά οχυρά ευάλωτα.

Πιο συγκεκριμένα, μετά την πολύ πρόσφατη απόφαση του Βλαντιμίρ Πούτιν να αυξήσει κάθετα τη δύναμη πυρός του ρωσικού στόλου στην Ανατολική Μεσόγειο, ρωσικά μεταγωγικά από θάλασσα και αέρα φαίνεται πως τις τελευταίες ημέρες μετέφεραν στη Συρία οπλικά συστήματα ικανά να πλήξουν με αποτελεσματικότητα προκεχωρημένες θέσεις των Ισραηλινών.

Όπως αποκαλύπτουν ισραηλινά δημοσιεύματα τις τελευταίες ημέρες, τα οποία συνοδεύονται κι από φωτογραφίες, ο Πούτιν ενημέρωση το συμβούλιο της ανώτατης στρατιωτικής διοίκησης της χώρας στο Σότσι πως τα ρωσικά πλοία που μεταφέρουν τους βαλλιστικούς πυραύλους τύπου Kalbr θα παραμείνουν μόνιμα στη Μεσόγειο, και συγκεκριμένα ακριβώς απέναντι από τις ακτές της Συρίας, του Λιβάνου και του Ισραήλ.

Όπερ σημαίνει, σύμφωνα με εκτιμήσεις από ισραηλινούς στρατιωτικούς παράγοντες, ότι η Ρωσία θεωρεί πως οι εχθροπραξίες μεταξύ του Ισραήλ και του Ιράν θα συνεχιστούν και το επόμενο διάστημα, μετά την πρόσκαιρη αποκλιμάκωση των τελευταίων ημερών. Και φυσικά, ότι οι ίδιοι δεν μπορούν να μείνουν αμέτοχοι σε αυτές τις εξελίξεις, δηλώνοντας εμφατικά με αυτόν τον τρόπο και σε αυτό το χρονικό σημείο, την παρουσία τους.

Η μόνιμη ύπαρξη των ρωσικών πυραύλων απέναντι από τις ισραηλινές ακτές δεν αποτελεί τη μόνη κίνηση ενίσχυσης της Συρίας και του Ιράν ενάντια στις ισραηλινές επιθετικές ενέργειες.

Σύμφωνα με ρωσικές στρατιωτικές πηγές, η 4η Μηχανοκίνητη Μεραρχία του Άσαντ παρέλαβε πρόσφατα εκτοξευτήρες πυραύλων που τοποθετήθηκαν απέναντι από τα υψίπεδα του Γκολάν – 1000 και 500 χιλιοστών, με δυνατότητα πυρός ρουκετών των 500 κιλών, ικανές να πλήξουν και να καταστρέψουν τα ισραηλινά οχυρά που βρίσκονται διάσπαρτα στην περιοχή.

Τα συγκεκριμένα οχυρά, που αποτελούν προκεχωρημένες θέσεις του ισραηλινού στρατού μετά την προσάρτηση των υψιπέδων του Γκολάν, παρέμειναν ανέπαφα από την ιρανική επίθεση της 9ης Μαΐου, πλέον όμως υπάρχει μια άμεση απειλή κατά αυτών των θέσεων, γεγονός που ίσως προκαλέσει δεύτερες σκέψεις στον ισραηλινό στρατό, προτού πλήξει ξανά μία από τις πολλές ιρανικές στρατιωτικές υποδομές που αναπτύχθηκαν στο συριακό έδαφος κατά τη διάρκεια του εμφυλίου πολέμου…

Εξάλλου, το απόγευμα της Πέμπτης ήχησαν οι σειρήνες στις ισραηλινές κοινότητες του Γκολάν, προειδοποιώντας τους κατοίκους για ενδεχόμενα πυραυλικά πλήγματα στην περιοχή, όπως ανακοίνωσε ο ισραηλινός στρατός…

Επιμέλεια: Σωτήρης Σκουλούδης

Πηγή:zougla.gr

  •  
  •  
  •  
  •  
  •