Νέο πόρισμα κόλαφος από την ΠΙΝ για το ΧΥΤΑ Τεμπλονίου σε βάρος ΣΥΔΙΣΑ και Δήμου

Σε νέο κόλαφο για τη Δημοτική Αρχή και το Σύνδεσμο Καθαριότητας Κέρκυρας αναδεικνύεται ο νέος έλεγχος που πραγματοποίησε το αρμόδιο κλιμάκιο της ΠΙΝ στο ΧΥΤΑ Τεμπλονίου μετά από το αίτημα του Πολιτιστικού Συλλόγου από τις 16 Απριλίου.

Σύμφωνα με την εφημερίδα Κερκυραϊκή Άποψη, είναι χαρακτηριστικό ότι από τα συμπεράσματα του ελέγχου, που πρώτο αποκάλυψε το «Ράδιο Επτάνησα», προκύπτει η απουσία οργάνωσης εντός του χώρου του ΧΥΤΑ, η εναπόθεση απορριμμάτων εκεί που δεν προβλέπεται, η ρύπανση του περιβάλλοντος χώρου όπως παρακείμενου ρέματος αλλά και σειρά άλλων δεδομένων από τα οποία προκύπτει ότι δεν πληρούνται οι προβλεπόμενοι περιβαλλοντικοί όροι λειτουργίας.

Ανακοίνωση καταδίκης του επεισοδίου στο Περιφερειακό Συμβούλιο από Πολιτιστικό Σύλλογο Τεμπλονίου αλλά και απόδοση ευθυνών στην Τ.Α. Corfupost.gr – Ειδήσεις από την Κέρκυρα Ως αποτέλεσμα του νέου πορίσματος ερωτώμενη από την ΕΡΤ η Πρόεδρος του Συλλόγου κα Παπανικολοπούλου, επεσήμανε ότι οι αρμόδιες υπηρεσίες διαπίστωσαν αυτό που ο σύλλογος καταγγέλλει εδώ και πολύ καιρό ενώ υπογράμμισε ότι μετά από τόσες αυτοψίες που έχουν γίνει οι υπηρεσίες θα πρέπει να εισηγηθούν προς τον Περιφερειάρχη την παύση λειτουργίας της εγκατάστασης.

Στο πόρισμά τους οι ελεγκτές περιγράφουν με τα πλέον μελανά στοιχεία την κατάσταση στο ΧΥΤΑ, αναφέροντας χαρακτηριστικά ότι:

 1. Η κλίσεις των πρανών (στα κύτταρα Β Γ) είναι απότομες, ενώ η συμπίεση φαίνεται πλημμελής όπως και η κάλυψη απορριμμάτων με αδρανές.
 2. Η διασπορά των απορριμμάτων γίνεται καθ’ όλη την έκταση του ΧΥΤΑ αλλά και εκτός αυτού.
 3. Τα εισερχόμενα στο χώρο φορτηγά αλλά και τα φορτηγά στις εγκαταστάσεις κυκλοφορούσαν κατά την αυτοψία χωρίς κάλυψη.
 4. Δεν γίνεται διαβροχή.
 5. Τα κύτταρα Β και Γ παραμένουν χωρίς αποκατάσταση.
 6. Η εγκατάσταση έκπλυσης τροχών είναι θαμμένη κάτω από χώμα και δεν ήταν προσπελάσιμη από οχήματα.
 7. Διαπιστώθηκαν διαρροές λυμάτων από πολλά σημεία περιμετρικά του κυττάρου Α. Αυτά ξεχειλίζουν και καταλήγουν στο οδόστρωμα και από εκεί, στο περιβάλλον.
 8. Έχουν διατεθεί σκουπίδια σε χώρους που δεν καλύπτονται από στεγανωτική μεμβράνη, όπως στο χώρο ανάμεσα από τα κύτταρα Α και Γ καθώς και βόρεια του κυττάρου Γ και νότια του Β.
 9. Υπάρχει τάφρος ομβρίων, η οποία όμως μολύνεται από στραγγίδια που διαρρέουν του κυττάρου.
 10. Η μονάδα επεξεργασίας στραγγισμάτων δε λειτουργούσε.

Τα υγρά σε ανεπεξέργαστη μορφή διαρρέουν μέσω υπερχείλισης προς το κατάντι ρέμα».
Με δεδομένη λοιπόν την καταγραφή των προβλημάτων, σε μια περίοδο ιδιαίτερα κρίσιμη πλέον για τη διαχείριση των απορριμμάτων γίνεται αντιληπτό ότι ο Δήμος βρίσκεται σε εξαιρετικά δεινή κατάσταση, μιας και εκτός από το επαπειλούμενο πρόστιμο, κινδυνεύει σφόδρα πλέον και με συνέπειες τόσο νομικές, όσο και διοικητικές.

Εντωμεταξύ θα πρέπει να σημειώσουμε ότι με την αποκομιδή να έχει σταματήσει, το πρωί της Τετάρτης ο Δήμαρχος και ο Πρόεδρος του Εμπορικού Επιμελητηρίου επισκέφτηκαν την Εισαγγελία, για να διατυπώσουν το αδιέξοδο στο οποίο έχει περιέλθει το νησί και τους κινδύνους που υπάρχουν για τη δημόσια υγεία και την οικονομική δραστηριότητα.

Βέβαια τίποτε δεν ανακοινώθηκε από τη συνάντηση, με αποτέλεσμα ν’ αποτελεί εν μέρει «μυστήριο» το αντικείμενο της συζήτησης, αλλά και ο σκοπός της επίσκεψης των δυο θεσμικών!

Πηγή:corfupost.gr

 •  
 •  
 •  
 •  
 •