Μάνος Χατζηδάκης: Μπορεί να κάνει το come back ο Γενικός Δείκτης;

Χρειάστηκαν λίγες ώρες για να χαλάσει ένα θετικό κλίμα το οποίο χτίζονταν επί ενάμιση μήνα. Μετά την δημοσίευση της έκθεσης του επενδυτικού κεφαλαίου QCM κατά των στοιχείων του ισολογισμού της FF Group η αγορά έδειξε να αιφνιδιάζεται δυσάρεστα απλώνοντας εκ νέου ένα πέπλο μεταβλητότητας επί δικαίων και αδίκων. Η υπόθεση της FF Group δεν αφορά μια τυχαία μετοχή που διαπραγματεύεται σε ένα τοπικό περιφερειακό χρηματιστήριο άλλα μια εκ των 9 εκπροσώπων της χώρας στον παγκόσμιο δείκτη αναφοράς της Morgan Stanley. Η διάδοση της αρνητικής φημολογίας ήταν τέτοια που δεν άφησε περιθώριο ανάπαυλας ή δεύτερης σκέψης: Οι μετοχές του ΧΑ ενσωμάτωσαν αμέσως ένα ρίσκο αποτύπωσης των μεγεθών τους σε μια λογική που βασίζονταν περισσότερο στην αδυναμία εξακρίβωσης κάποιων δεδομένων. Σε δεύτερο χρόνο η εικόνα εξομαλύνθηκε επιμέρους αφού παρατηρήθηκαν δράσεις που αναχαίτιζαν φημολογία και ανακριβή δημοσιεύματα. Ωστόσο η ζημιά είχε γίνει.

Η ζημιά της Folli-Follie

Η διένεξη της Folli – Follie φαίνεται επί του παρόντος να επισκιάζει τα πάντα. Οι τράπεζες αν και έχουν βελτιώσει την χρηματιστηριακή τους συμπεριφορά δεν κατάφεραν να έχουν κάποια καλή συνέχεια μετά την δημοσίευση των αποτελεσμάτων των τεστ αντοχής. Το ίδιο ισχύει και με εταιρίες που έδειξαν τι γίνεται στο α’ τρίμηνο της χρονιάς (Μυιληναίος, ΟΤΕ) αποσπώντας μόνο θετικά σχόλια από την επενδυτική κοινότητα. Λόγω της φύσης και του χρόνου που απαιτεί η πλήρης αποτύπωση των μεγεθών που αμφισβητούνται από το επενδυτικό κεφάλαιο QCM η επόμενη περίοδος θα ενσωματώσει ένα επιπλέον στοιχείο ρίσκου στην αποτίμηση του ΧΑ και θα αυξήσει το βαθμό ευαισθησίας καθολικά στις ανακοινώσεις που σχετίζονται με το θέμα, ειδικά σε όσες έχουν αρνητικό άκουσμα.

Τεχνική εικόνα

Τεχνικά, ο Γενικός Δείκτης μετά το “flash crash” της περασμένης Τρίτης (στιγμιαία στις 786,81 μονάδες) ανέκαμψε έως την ζώνη των δύο βασικών κινητών μέσων που ορίζουν την μεσοπρόθεσμη τάση όπου και παρέμεινε σβήνοντας διακυμάνσεις και τζίρους. Αν στο προηγούμενο εβδομαδιαίο σχόλιο υπήρχε διάχυτη η αισιοδοξία ότι πλέον η τάση κινείται σε ένα γρήγορο ορίζοντα προς τις 880 μονάδες, το σκηνικό έχει αλλάξει άρδην. Η απότομη πτώση της Αγοράς -ανεξάρτητα από τους λόγους που την προκάλεσαν- έχει μεταβάλει την βραχυπρόθεσμη προοπτική θέτοντας εκ νέου προϋποθέσεις για να αποκατασταθούν πλήρως τα αγοραστικά σήματα: Η υπέρβαση των 825 μονάδων μπορεί να αποκαταστήσει κάπως την θετική εικόνα επαναφέροντας τον MACD σε αγοραστική θέση (πτωτικό σήμα την περασμένη Δευτέρα) και να δώσει μια μικρή απόσταση ασφαλείας από τους δύο βασικούς κινητούς μέσους των 30 και 50 ημερών. Η πτώση των τζίρων στο ανέβασμα της αντίδρασης από τα τοπικά χαμηλά δεν είναι καλή ένδειξη, όσο όμως η αγορά κινείται πάνω από τις 820 μονάδες οι αγοραστές διατηρούν τις ελπίδες τους για σταδιακή αποκατάσταση της ανοδικής τάσης. Σε αντίθετη περίπτωση ο Γενικός Δείκτης θα αναμετρηθεί εκ νέου με την γνώριμη στήριξη των 800 μονάδων από την οποία διέρχεται ο κινητός μέσος των 200 ημερών.

Η εβδομάδα που έρχεται

Με αρκετά προγραμματισμένα γεγονότα και ανακοινώσεις γεμίζει και η ερχόμενη εβδομάδα: Η διαπραγμάτευση του εταιρικού ομολόγου της Coral ξεκινάει την ερχόμενη Δευτέρα 14 Μαΐου. Το βράδυ της ίδιας ημέρας αναμένεται με πολύ ενδιαφέρον η ανακοίνωση των εξαμηνιαίων αλλαγών των δεικτών της Morgan Stanley. Στις 15 Μάιου παύει η διαπραγμάτευση του δικαιώματος προτίμησης για την Αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου της Τράπεζας Αττικής (4 νέες για 1 παλιά + 0,3 ευρώ ανά μετοχή) ενώ η διαδικασία της συμμετοχής των μετόχων στην ΑΜΚ ολοκληρώνεται την Παρασκευή 18 Μαΐου. Από το μέτωπο των Γενικών Συνελεύσεων ξεχωρίζουν αυτές των Ελληνικών Πετρελαίων (Έκτακτη με βασικό θέμα την πώληση της ΔΕΣΦΑ) στις 14 Μαίου, των Πλαστικών Θράκης (15/5) και των Intralot, Αεροπορία Αιγαίου (16/5). Την ερχόμενη Παρασκευή τέλος λήγουν οι σειρές παραγώγων επί μετοχών για το μήνα Μάιο.

Μάνος Χατζηδάκης
Υπεύθυνος Τμήματος Ανάλυσης, BETA ΑΧΕΠΕΥ
(Email: info@beta.gr | www.beta.gr)

  •  
  •  
  •  
  •  
  •