Μπορεί η πολιτική για τους πρόσφυγες να μετατραπεί απο κίνδυνο, σε ευκαιρία;

Του Δημητρίου Τσαιλά.

Η συνεχιζόμενη παρουσία των προσφύγων, χωρίς την ύπαρξη σοβαρής μεταναστευτικής πολιτικής και έντονης διπλωματίας ειρήνευσης στις εμπόλεμες ζώνες, δημιουργεί παράγοντες κινδύνου για νέους κύκλους συγκρούσεων, που πιθανόν να δημιουργήσουν νέες ροές προσφύγων.

 

Οι χώρες, όπως η Ελλάδα, που φιλοξενούν δυσανάλογα μεγάλο αριθμό προσφύγων χωρίς την κατάλληλη υποστήριξη είναι δεδομένο ότι θα ρέπουν προς την αποσταθεροποίηση, επιδεινώνοντας τα υφιστάμενα οικονομικά, πολιτικά και κοινωνικά προβλήματα καθώς και τα θέματα εθνικής ασφάλειας.

Οι προσφυγικοί πληθυσμοί που ζουν σε καταυλισμούς, είναι μια γενιά νέων ανθρώπων που στερούνται οικονομικών προοπτικών, πολιτικής εκπροσώπησης, κανόνων υγιεινής, και τα παιδιά τους δεν ακολουθούν καμία εκπαίδευση. Σε αυτήν την κατάσταση, οι πρόσφυγες, οι οποίοι σε ορισμένες περιπτώσεις αντιμετωπίζουν την εχθρότητα από τους πληθυσμούς των χωρών υποδοχής και ίσως από τις δυνάμεις ασφαλείας, μπορεί να ενταχθούν με ευκολία σε ριζοσπαστικούς μηχανισμούς από εξτρεμιστικές ομάδες.


Η προσφυγική κρίση, χωρίς αυταπάτες, υπερβαίνει τα όρια της ανθρώπινης τραγωδίας και απειλεί συθέμελα την παγκόσμια τάξη. Αναγνωρίζοντας ότι θα παραμείνει ως ένα μακροπρόθεσμο πρόβλημα, οι υπεύθυνες χώρες πρέπει να υιοθετήσουν μια μακροπρόθεσμη πολιτική με σκοπό να ασχοληθεί αποκλειστικά με το θέμα. Αναγνωρίζω τις δυσκολίες που παρουσιάζονται για τη χάραξη μεταναστευτικής πολιτικής, οι οποίες κυρίως δημιουργούνται από την τεράστια πίεση για να ανεβρεθούν άμεσες απαντήσεις. Όμως είναι δεδομένη η άφιξη της κρίσης των προσφύγων στις παραλίες μας και στον Έβρο οπότε είναι ανάγκη, μιας πανεθνικής σταθερής πολιτικής βούλησης να βρούμε λύσεις ακόμη και για τους πολέμους που έχουν στείλει τα θύματά τους στις ακτές του Αιγαίου.

(O Ναύαρχος Δ. Τσαιλάς δίδαξε, μεταξύ άλλων, επι σειρά ετων στις έδρες Επιχειρησιακής Σχεδιάσεως και της Στρατηγικής και Ασφάλειας σε ανώτερους Αξιωματικούς στην Ανώτατη Διακλαδική Σχολή Πολέμου)

  •  
  •  
  •  
  •  
  •