Η τραγική κατάσταση της οικονομίας της Βενεζουέλας, και οι λάθος εκτιμήσεις του ΔΝΤ

Του Steve Hanke, καθηγητή του πανεπιστημίου John Hopkins

Η πιο σημαντική τιμή σε μια οικονομία είναι η συναλλαγματική ισοτιμία μεταξύ του τοπικού νομίσματος και του αποθεματικού νομίσματος παγκοσμίως – του δολαρίου των ΗΠΑ. Όσο υπάρχει ενεργός μαύρη αγορά για τα νομίσματα και τα δεδομένα είναι διαθέσιμα, οι μεταβολές στη συναλλαγματική ισοτιμία της μαύρης αγοράς μπορούν αξιόπιστα να μετατραπούν σε ακριβείς εκτιμήσεις για τους ρυθμούς πληθωρισμού σε επίπεδο χώρας – αν οι ετήσιοι ρυθμοί πληθωρισμού υπερβαίνουν το 25%. Η οικονομική αρχή της ισοτιμίας της αγοραστικής δύναμης (PPP) επιτρέπει αυτή τη μετατροπή.

Χρησιμοποιώντας αυτή την αρχή, υπολογίζω τους μέσους ετήσιους ρυθμούς πληθωρισμού χρησιμοποιώντας δεδομένα υψηλής συχνότητας και τα ενημερώνω καθημερινά στη βάση δεδομένων. Για τις χώρες που παρακολουθώ καθημερινά, ο παρακάτω πίνακας δείχνει τα ετήσια ποσοστά των οκτώ χωρών με το υψηλότερο ποσοστό πληθωρισμού στον κόσμο.

Προς το παρόν, η Βενεζουέλα πλήττεται από υπερπληθωρισμό. Είναι η πρώτη χώρα της λίστας, με ετήσιο ρυθμό πληθωρισμού 16,428%. Σημειώστε ότι η μέτρηση του υπολογισμού του ποσοστού του πληθωρισμού είναι πολύ υψηλότερη από την πρόβλεψη του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ) για το τέλος του έτους, κι ο οποίος ανέρχεται στο 12,870% (13.000% στρογγυλοποιημένη). Η σύγκριση των δεδομένων μου με τις προβλέψεις του ΔΝΤ για τους ετήσιους ρυθμούς πληθωρισμού των επτά χωρών, δείχνει ότι οι εκτιμήσεις του ΔΝΤ απέχουν πολύ από την πραγματικότητα. Πράγματι, το τρέχων επίπεδο πληθωρισμού για το “σήμερα” υπερβαίνει εκείνα του ΔΝΤ, με εξαίρεση το Νότιο Σουδάν, από ένα ευρύ εύρος. Με δεδομένες αυτές τις μεγάλες αποκλίσεις και τα χαμηλά ποσοστά πληθωρισμού του ΔΝΤ όσον αφορά τον πληθωρισμό στις χώρες που αντιμετωπίζουν αυξημένους ρυθμούς, αναρωτιέται κανείς γιατί ο οικονομικός τύπος αναφέρει τις προβλέψεις του ΔΝΤ και γιατί το κάνει με τέτοιο σεβασμό.

Ας ρίξουμε όμως μια προσεκτικότερη ματιά στο πόσο γρήγορα αυξάνονται οι τιμές στη Βενεζουέλα, και πώς συγκρατούνται σε άλλες χώρες στη Λατινική Αμερική (βλ. τον παρακάτω πίνακα). Τον περασμένο μήνα, ο μηνιαίος ρυθμός «inflation-yes», το «monthly-reached» σε νέο υψηλό 234%. Με αυτόν τον ρυθμό, οι τιμές διπλασιάζονται κάθε 17,5 ημέρες.

Ο κατωτέρω πίνακας είναι μια σύντομη έκδοση του Πίνακα Υπερπληθωρισμού του Hanke-Krus για τα «επεισόδια» υπερπληθωρισμού στη Λατινική Αμερική. Αντίθετα με τις δημοφιλείς απόψεις, υπήρξαν σχετικά λίγα «επεισόδια» υπερπληθωρισμού στη Λατινική Αμερική: μόνο οκτώ, με δύο από αυτά να συμβαίνουν στο Περού.

Το «σπιράλ του θανάτου» της Βενεζουέλας συνεχίζει να περιστρέφεται, καθώς ο υπερπληθωρισμός μειώνει την αξία του bolivar. Δεν μπορούμε να προβλέψουμε την πορεία ή τη διάρκεια του «επεισοδίου» υπερπληθωρισμού της Βενεζουέλας, εκτός εάν η κυβέρνηση αντικαταστήσει το bolivar με το δολάριο, όπως έπραξε ήδη ο λαός της χώρας, αυτό το «επεισόδιο» υπερπληθωρισμού θα μπορούσε εύκολα να γίνει πολύ πολύ χειρότερο.

Αναδημοσίευση από το forbes.com

 
  •  
  •  
  •  
  •  
  •