Πoιο σημαντικό γεγονός περιμένουν τα διεθνή χρηματιστήρια;

Του Θεόδωρου Σεμερτζίδη

Ομολογουμένως από τις αρχές του έτους υπήρξε έντονη μεταβλητότητα στα διεθνή χρηματιστήρια, καθώς τόσο η αβεβαιότητα για την παγκόσμια ανάπτυξη, όσο και το γεωπολιτικό ρίσκο, αυξήθηκαν. Η εβδομάδα που ολοκληρώθηκε, υπήρξε διεθνώς ένα κλίμα ευφορίας στα χρηματιστήρια, κυρίως εξαιτίας της αύξησης της τιμή του πετρελαίου, λόγω αποχώρησης των ΗΠΑ από την συμφωνία με τον Ιράν, αλλά και των κατώτερων των εκτιμήσεων αποτελεσμάτων για τον πληθωρισμό στις ΗΠΑ, κάτι το οποίο ίσως οδηγήσει σε μία μικρή καθυστέρηση, μια νέα αύξηση των επιτοκίων από τη Fed.

Εκτός όμως από τις εξελίξεις σε μακροοικονομικό και γεωπολιτικό επίπεδο, οι διεθνής αγορές αναμένουν με μεγάλη ανυπομονησία μία εξέλιξη η οποία εκτιμάται πως θα δώσει νέα ώθηση στα χρηματιστήρια, και κυρίως σε αυτό της Κίνας.

Ο MSCI και οι κινεζικές μετοχές

Τον επόμενο μήνα ο MSCI αναμένεται να συμπεριλάβει στους δείκτες του τις μετοχές της ηπειρωτικής Κίνας, οι οποίες προσελκύουν ήδη μεγάλο ενδιαφέρον από διεθνείς μάνατζερς χαρτοφυλακίων. Η αύξηση του ενδιαφέροντος προκύπτει και από τον μέσο ημερήσιο τζίρο των $373,9 εκατ. τον προηγούμενο μήνα, για τις κινεζικές μετοχές που διαπραγματεύονται μέσω του χρηματιστηρίου του Χονγκ Κονγκ. Εκτιμάται, ότι περίπου 120 δισ. γουάν αναμένεται να εισρεύσουν από τον επόμενο μήνα στις κινεζικές μετοχές, με την εισαγωγή αυτών στους δείκτες του MSCI.

Πηγή γραφήματος:www.scmp.com

Εκτός όμως από την αναμενόμενη αύξηση των εισροών για μετοχές της ηπειρωτικής της Κίνας, διαρκώς αυξανόμενη είναι και η τάση για δανεισμό τίτλων για θέσεις short, με αυτές να έχουν αυξηθεί από τα $627 εκατ. το 2015 στα $1,104 δισ. το 2017, όπως διακρίνουμε και στο παρακάτω γράφημα.

Πηγή γραφήματος:Bloomberg

Η πορεία του κινεζικού χρηματιστηρίου

Μπορεί από τις αρχές του έτους η πλειοψηφία των διεθνών δεικτών να διαπραγματεύονται με θετικό πρόσημο (κλείσιμο 11/5), αυτό όμως δεν ισχύει και για τους κινεζικούς δείκτες. Από την αρχή του έτους ο δείκτης Shanghai Composite καταγράφει απώλειες 4,35%, ο Shenzen υποχωρεί 3,68%, ενώ αυτός των πενήντα μεγαλύτερων σε κεφαλαιοποίηση εταιρειών, ο China A50 υποχωρεί 4,71%. Χαρακτηριστικό των εμποδίων που δημιουργεί η αυστηρότητα του κανονισμού που υπάρχει σχετικά με την αγορά κινεζικών μετοχών από ξένους επενδυτές, αποτελεί το παράδειγμα του δείκτη China Enterprises ο οποίος αποτελείται αποκλειστικά από μετοχές της ηπειρωτικής Κίνας, και ο οποίος ενισχύεται από τις αρχές του έτους κατά 5,43%, ενώ ο δείκτης Hang Seng καταγράφει κέρδη 4,02%.

Συμπέρασμα

Αδιαμφισβήτητα η εισαγωγή των κινεζικών μετοχών στους δείκτες του MSCI, θα οδηγήσει σε αύξηση του επενδυτικού ενδιαφέροντος για μετοχές της ηπειρωτικής Κίνας, η οποία σε συνδυασμό με τα βήματα νέας χαλάρωσης των κανονισμών που γίνονται από τις κινεζικές αρχές για μεγαλύτερη δραστηριοποίηση των ξένων επενδυτικών εταιρειών, θα οδηγήσει αδιαμφισβήτητα και στο μεγαλύτερο βάθος της κινεζικής αγοράς, με απώτερο στόχο των Κινέζων, να φθάσουν κάποια στιγμή να ανταγωνίζονται ως ίσο προς ίσο το χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης. Το εάν το άνοιγμα που πραγματοποιούν οι κινεζικές αρχές στην διεθνή επενδυτική κοινότητα αποδειχθεί θετικό, μένει να το δούμε τα επόμενα χρόνια.

Τα παραπάνω εκφράζουν προσωπικές απόψεις, και δεν αποτελούν προτροπή για αγορά, πώληση ή διακράτηση οποιασδήποτε κινητής αξίας.

  •  
    18
    Shares
  •  
  •  
  • 18
  •