Έκτακτη σύσκεψη για την πτώση της τουρκικής λίρας συγκάλεσε ο Ερντογάν

Η τουρκική λίρα αντέστρεψε την πτωτική της πορεία και κινείται ανοδικά έναντι του δολαρίου, εν μέσω φημολογίας ότι η κυβέρνηση θα λάβει μέτρα για να στηρίξει το πληττόμενο νόμισμα, μεταδίδουν το Reuters και το Bloomberg.

Ο πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν αναμένεται να πραγματοποιήσει σύσκεψη με οικονομικούς αξιωματούχους, μεταξύ των οποίων και ο διοικητής της κεντρικής τράπεζας Μουράτ Τσετίνκαγια, αργότερα στη διάρκεια της ημέρας, προκειμένου να συζητήσουν το θέμα της ισοτιμίας της λίρας. Το τουρκικό νόμισμα ενισχύθηκε 1,4% στις 4,2743 λίρες ανά δολάριο εν μέσω προσδοκιών ότι οι αξιωματούχοι πιθανόν να αυξήσουν τα επιτόκια. «Θεωρώ ότι η αγορά αγοράζει την ελπίδα ότι αυτή η σύσκεψη θα οδηγήσει σε μία απόφαση αύξησης (των επιτοκίων)», δήλωσε οικονομολόγος της Nomura International.

Η λίρα αντέστρεψε την πτώση της κατά 1% σε χαμηλό επίπεδο – ρεκόρ που σημείωνε πριν από την είδηση για τη σύσκεψη, διακόπτοντας ένα επταήμερο σερί απωλειών. Έχει κάνει διαδοχικά χαμηλά επίπεδα – ρεκόρ, εν μέσω μίας άτακτης υποχώρησης στις αναδυόμενες αγορές, καθώς οι επενδυτές ανησυχούν ότι τα τουρκικά επιτόκια είναι πολύ χαμηλά για να σταθεροποιήσουν την αξία των περιουσιακών στοιχείων της χώρας. «Η ενίσχυση του δολαρίου, οι υψηλότερες τιμές του πετρελαίου και οι αυξανόμενες διπλωματικές εντάσεις για την αποχώρηση των ΗΠΑ από τη συμφωνία για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν ενέτειναν τις ευρύτερες μεγάλες πωλήσεις νομισμάτων αναδυόμενων αγορών σήμερα, με την Αργεντινή και την Τουρκία να βρίσκονται στη γραμμή πυρός», αναφέρει δημοσίευμα του Reuters.

Η τουρκική κεντρική τράπεζα αύξησε ένα βασικό επιτόκιό της κατά 75 μονάδες βάσης (τρία τέταρτα της ποσοστιαίας μονάδας) τον περασμένο μήνα και έχει κάνει κινήσεις για να ενισχύσει την πρόσβαση των τραπεζών σε ρευστότητα σε δολάρια, αλλά τα μέτρα έχουν αποδειχθεί αναποτελεσματικά για να στηρίξουν το νόμισμα. Η επόμενη συνεδρίαση της κεντρικής τράπεζας είναι προγραμματισμένη για τις 7 Ιουνίου.

Η λίρα έχει χάσει πάνω από το 11% της αξίας της φέτος, καθώς οι μεγάλες χρηματοδοτικές ανάγκες της τουρκικής οικονομίας και ο όγκος των χρεών που έχουν οι επιχειρήσεις της χώρας σε ξένο νόμισμα την καθιστούν ένα από τα πιο ευάλωτα νομίσματα στην προοπτική της αύξησης των αμερικανικών επιτοκίων. Μία συνεχιζόμενη μεγάλη υποτίμηση αυξάνει τις πιθανότητες μίας έκτακτης αύξησης των επιτοκίων , δήλωσε οικονομολόγος της Capital Economics. «Έως τώρα, η πτώση της λίρας δεν φαίνεται να έχει προκαλέσει εκτεταμένες πιέσεις στους ισολογισμούς», σημείωσε, προσθέτοντας: «Υπάρχουν σημαντικές αδυναμίες στον επιχειρηματικό και τον τραπεζικό τομέα. Αυτές προστίθενται στις λόγους, για τους οποίους αναμένεται η κεντρική τράπεζα να αυξήσει περαιτέρω τα επιτόκια τους επόμενους μήνες».

Πηγή:news247.gr