Τί επικίνδυνο προκύπτει από την απόφαση της Folli Follie για αγορά ιδίων μετοχών;

Το σήριαλ με την Folli Follie και το QCM καλά κρατεί, καθώς καθημερινώς προκύπτουν νέα δεδομένα. Η μετοχή της εταιρείας έδειξε χθες να ηρεμεί, καθώς έκλεισε στα 9,25 ευρώ με κέρδη 8,19%, με τον πραγματοποιηθέντα όγκο όμως να διαμορφώνεται πολύ χαμηλότερα σε σχέση με εκείνο των προηγούμενων ημερών. Τα προβλήματα όμως για την μετοχή και την εταιρεία έχουν τελειώσει ή μήπως τώρα αρχίζουν;

Τα νέα δεδομένα

Χθες η στήλη Alphaville των Financial Times, ανακάλυψε διαφορές σε κάποια από τα καταστήματα τα οποία περιέχονταν στη λίστα που έδωσε στη δημοσιότητα η Folli Follie. Πιο συγκεκριμένα, από μια μικρή έρευνα που πραγματοποίησε στη Μεγάλη Βρετανία, διαπίστωσε ότι κάποια από τα καταστήματα που εμφανίζονται στη λίστα ως της FF Group, στην πραγματικότητα αποτελούσαν ανεξάρτητους πωλητές των προϊόντων της, με μερικά μάλιστα από αυτά να διαθέτουν ελάχιστα προϊόντα της σε ποσότητα.

Εκτός από το QCM, η αξιοπιστία του αριθμού των καταστημάτων ανά τον κόσμο της Folli Follie αμφισβητείται και από μια διεθνούς φήμης στήλη. Τί πραγματικά θα συμβεί, εάν από τον έλεγχο που θα διενεργηθεί προκύψει ότι η εταιρεία παραποίησε εσκεμμένα των αριθμό των καταστημάτων της, και κατ΄ επέκταση και τον κύκλο εργασιών της;

Η απόφαση για αγορά ιδίων μετοχών

Είναι γνωστό σε όσους ασχολούνται με το χρηματιστήριο, ότι σε μια αγορά τάσης είναι τρελό να πηγαίνεις κόντρα, καθώς στο τέλος θα «κάψεις τα χέρια» σου. Οι έντονες πιέσεις των τελευταίων ημερών στη μετοχή της Folli Follie, είναι μια απόδειξη της πτωτικής τάσης της μετοχής, παρά το γεγονός ότι η μετοχή ολοκλήρωσε χθες με κέρδη.

Πριν από δύο μέρες, το διοικητικό συμβούλιο της FF Group αποφάσισε την αγορά ιδίων μετοχών με ανώτατο όριο το ένα δέκατο των διαπραγματεύσιμων μετοχών στο χρηματιστήριο, δηλαδή 6.636.413 μετοχές, σε διάστημα έως της 30 Ιουνίου του 2019, με κατώτερη τιμή τα πέντε ευρώ και ανώτερη τα πενήντα ευρώ.

Εάν υποθέσουμε ότι η εταιρεία θα προβεί σε αγορά του ανώτατου ορίου του 10% των διαπραγματεύσιμων μετοχών της σε μια τιμή με μέσο όρο τα 8,50 ευρώ, τότε θα βγάλει από τα ταμεία της περί τα 56,4 εκατ. ευρώ. Δηλαδή θα «κάψει» 56,4 εκατ. ευρώ προκειμένου να στηρίξει την μετοχή της κόντρα στην τάση.

Το ρίσκο της απόφασης

Για ποιο λόγο όμως η απόφαση της εταιρείας για αγορά ιδίων μετοχών είναι ρίσκο στην παρούσα χρονική περίοδο; Συνήθως οι αγορές μετοχών από τις εταιρείες, πραγματοποιούνται προκειμένου να εμφανίσουν υψηλότερα κέρδη ανά μετοχή για τους μετόχους τους, γνωρίζοντας ότι στο μέλλον τα κέρδη τους θα υποχωρήσουν.

Η απόφαση της Folli Follie για αγορά ιδίων μετοχών, αντιστοιχεί στο 12,63% (υπόθεση των 56,4 εκατ. ευρώ) περίπου των ταμειακών διαθεσίμων και ισοδύναμων της εταιρείας, όπως προκύπτει από τα ετήσια αποτελέσματα για την χρήση του 2017. Μπορεί ως ποσοστό μόνο του να μην λέει τίποτα, αλλά εάν αναλογιστεί κανείς ότι τα κεφαλαιουχικά έξοδα της εταιρείας για το 2017 υποχώρησαν στο 2,3% επί των εσόδων (32,64 εκατ. ευρώ), έναντι 7,4% ένα χρόνο πριν, αντιλαμβάνεται ότι αυτά αποτελούν ένα σημαντικό ποσό το οποίο θα μπορούσε να διατεθεί για την ανάπτυξη της εταιρείας.

Συμπέρασμα

Όπως προκύπτει από τα παραπάνω, η πρόσφατη απόφαση της διοίκησης της FF Group για αγορά ιδίων μετοχών, έως το 10% των διαπραγματεύσιμων μετοχών, μπορεί να αποδειχθεί δίκοπο μαχαίρι, κι αυτό διότι στερεί από τα ταμεία της εταιρείας σημαντικά ποσά, τα οποία θα μπορούσαν να διατεθούν για την ανάπτυξη της. Επίσης, ίσως η διοίκηση γνωρίζει ότι τα κέρδη θα παρουσιάσουν κάμψη το επόμενο έτος, και θέλει με αυτό τον τρόπο να διατηρήσει σε ικανοποιητικά επίπεδα τα κέρδη ανά μετοχή. Ακόμη, εάν συνεχιστούν οι έντονες ρευστοποιήσεις, τότε η στήριξη της μετοχής δεν θα έχει κάποιο ιδιαίτερο αποτέλεσμα. Τέλος, εάν αποδειχθεί ότι η QCM έχει τελικά δίκαιο, τότε η όποια ρευστότητα της εταιρείας θα είναι πολύ πιο πολύτιμη από μια αγορά ιδίων μετοχών. Ίδωμεν……

Τα παραπάνω εκφράζουν προσωπικές απόψεις, και δεν αποτελούν προτροπή για αγορά, πώληση ή διακράτηση οποιασδήποτε κινητής αξίας.

  •  
    23
    Shares
  •  
  •  
  • 23
  •