Σήμα κινδύνου από την ΕΚΤ για τις επιπτώσεις εμπορικού πολέμου

Πληθαίνουν τα καμπανάκια για τις επιπτώσεις ενός εμπορικού πολέμου, την ώρα που Ε.Ε.., Κίνα και άλλες μεγάλες οικονομίες αδυνατούν να βρουν κοινό τόπο με τις ΗΠΑ του Ντόναλντ Τραμπ. Η τελευταία προειδοποίηση ήρθε από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και κάνει λόγο για κίνδυνο εκτροχιασμού του παγκόσμιου εμπορίου και της οικονομίας.

«Η στροφή των ΗΠΑ στον προστατευτισμό και ειδικότερα η επιβολή δασμών είχαν τους τελευταίους μήνες περιορισμένο μόνο αντίκτυπο στην παγκοσμία οικονομία. Ωστόσο εάν η αντιπαράθεση κλιμακωθεί, θα εκτροχιάσει την ανάκαμψη του παγκόσμιου εμπορίου» αναφέρει χαρακτηριστικά η ΕΚΤ.

Όπως εξηγεί στο μηνιαίο δελτίο της η προοπτική αντιποίνων από τις οικονομίες, όπου θα αρχίσει να γίνεται αισθητός αντίκτυπος, θα οδηγήσουν σε έναν εμπορικό πόλεμο ευρείας κλίμακας, ο οποίος θα δώσει ώθηση στις τιμές των εισαγόμενων προϊοντων, θα αυξήσει το κόστος παραγωγής και θα «τρώει» την αγοραστική δύναμη των νοικοκυριών, με αρνητικές επιπτώσεις στην κατανάλωση, τις επενδύσεις και την απασχόληση.

Ως απάντηση στην αυξημένη αβεβαιότητα, οι επενδυτές θα μπορούσαν επίσης να περιορίσουν την έκθεσή τους σε μετοχές, σε πιστώσεις και θα απαιτούσαν υψηλότερη αποζημίωση για το ρίσκο, που αναλαμβάνουν, όπως προειδοποιεί η ΕΚΤ.

Πηγή:naftemporiki.gr

  •  
    1
    Share
  •  
  •  
  • 1
  •