Μάνος Χατζηδάκης: Τελείωσε η ανοδική πορεία του γενικού δείκτη;

Με τον τραπεζικό κλάδο να βρίσκεται στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος λόγω της αυριανής ανακοίνωσης των αποτελεσμάτων του τεστ αντοχής από την EBA ο Μάιος αναμένεται να κρατήσει ψηλά το ενδιαφέρον των εμπλεκομένων στο ελληνικό Χρηματιστήριο. Τα εγχειρήματα αποκρατικοποιήσεων των ΔΕΣΦΑ, ΕΛΠΕ, η πώληση των λιγνιτικών μονάδων της ΔΕΗ και οι συζητήσεις για την ολοκλήρωση του τρίτου χρηματοδοτικού προγράμματος και το ελληνικό χρέος διαμορφώνουν ήδη μια πλούσια οικονομική ατζέντα η οποία έχει αποδέκτες τόσο εντός όσο και εκτός των τειχών. Επιπρόσθετα οι εισηγμένες θα ανακοινώσουν εκ νέου αποτελέσματα –προαιρετικά – για το πως κινείται το α’ τρίμηνο με βασική εστίαση στις τάσεις που διαμορφώνοντα στα μη εξυπηρετούμενα δάνεια των τραπεζών. Η σημαντική υποχώρηση που καταγράφεται σε όλες τις σειρές χρέους (έντοκα και ομόλογα) αντανακλά την εκ νέου διάθεση ανάληψης ελληνικού ρίσκου και προσδοκία ολοκλήρωσης των βασικών διαδικασιών εντός του αναμενόμενου χρόνου.

Ικανοποίησαν τα αποτελέσματα

Υποστηρικτικά ήταν τα αποτελέσματα του 2017 στο σύνολο τους για τις αποτιμήσεις των εισηγμένων εταιριών. Αν και η αγορά έχει μέσα της προσδοκία (το μέσο PE βρίσκεται στις 17 φορές για τις εμποροβιομηχανικές εταιρίες) υπήρξαν πολλές θετικές αναγνώσεις, οι περισσότερες ίσως από το 2009 και μετά: α) Αυξημένος τζίρος, λειτουργικά και καθαρά κέρδη χωρίς την συνδρομή σημαντικών εκτάκτων β) αυξημένα μερίσματα που διαμορφώνουν μέση μερισματική απόδοση 2,5% γ) βελτιωμένα λειτουργικά περιθώρια σε προ κρίσης επίπεδα δ) αυξημένη ταμειακή ρευστότητα ε) σχετικά σταθερό ύψος δανεισμού στ) πλειοψηφικό ρεύμα κερδοφόρων εταιριών (58:42). Από τις πρώτες ανακοινώσεις και την εικόνα που επικοινώνησαν στις τηλεδιασκέψεις των αποτελεσμάτων οι εισηγμένες φαίνεται ότι οι θετικοί ρυθμοί αύξησης των μεγεθών συνεχίζονται και στο ξεκίνημα του 2018 βελτιώνοντας πολύ την οπτική των επενδυτών σε ότι αφορά το μίκρο επίπεδο.

Τεχνική εικόνα

Τεχνικά, ο Γενικός Δείκτης έδειξε να δυσκολεύεται να κατοχυρώσει την περιοχή των 850 μονάδων αφού η προσφορά που βγαίνει πάνω από το εν λόγω επίπεδο απαιτεί συναλλαγές αισθητά αυξημένες προκειμένου να υπάρξει εκ νέου ανοδική διαφυγή. Το σενάριο μιας πλάγιας κίνησης με χαρακτήρα συσσώρευσης επανέρχεται στο προσκήνιο καθώς οι απότομες διακυμάνσεις βρίσκουν πολύ πρόθυμους πωλητές δεδομένης και της βραχυπρόθεσμα υπερτιμημένης εικόνας που είχαν οι ταλαντωτές. Η απότομη πτώση της Πέμπτης πέρα από την επιβεβαίωση των επιπέδων αντίστασης δεν άλλαξε κάτι επί της ουσίας καθώς τεχνικά οι βασικοί δείκτες παραμένουν αγορασμένοι. Το σημείο καμπής για την μεσοπρόθεσμη τάση βρίσκεται στις 820 μονάδες, επίπεδο το οποίο οριοθετεί και την άμεση ζώνη στήριξης του Γενικού Δείκτη. Συμπερασματικά θα αναμέναμε σε δεύτερο χρόνο να επιχειρηθεί η υπέρβαση της εν λόγω αντίστασης πριν την κορύφωση της τάσης προς τις 880 μονάδες.

Η εβδομάδα που έρχεται

Αρκετές οι προγραμματισμένες ανακοινώσεις και δράσεις της ερχόμενης εβδομάδας που έχουν σαν κεντρικό γεγονός την έκδοση του εταιρικού ομολόγου της Coral (100% θυγατρική της Motor oil). H Δημόσια Προσφορά θα ξεκινήσει την Δευτέρα 7 Μαΐου και θα ολοκληρωθεί την Τετάρτη 9 Μαΐου με στόχο την συγκέντρωση 90 εκατ. ευρώ. Την ερχόμενη Τετάρτη θα διεξαχθεί η καθιερωμένη έκδοση τρίμηνων εντόκων γραμματίων και δεδομένης της ισχυρής μείωσης του επιτοκίου που παρατηρήθηκε στην εξάμηνη έκδοση του Μαΐου την εβδομάδα που πέρασε (0,7% από 1,09%) αναμένεται με ιδιαίτερο ενδιαφέρον αν θα σημειωθεί νεότερο χαμηλό στην τρίμηνη σειρά. Στο μέτωπο των τρίμηνων αποτελεσμάτων η εστίαση της αγοράς θα γίνει αρχικά στην ενημέρωση των πωλήσεων της Coca Cola (το πρωί της ερχόμενης Πέμπτης) και εν συνεχεία στον ΟΤΕ ο οποίος ανακοινώνει το πρωί της Πέμπτης με την καθιερωμένη τηλεδιάσκεψη να ακολουθεί το απόγευμα της ίδιας ημέρας.

Μάνος Χατζηδάκης
Υπεύθυνος Τμήματος Ανάλυσης, BETA ΑΧΕΠΕΥ
(Email: info@beta.gr | www.beta.gr)

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

One thought on “Μάνος Χατζηδάκης: Τελείωσε η ανοδική πορεία του γενικού δείκτη;

  • κανε με μαγο να σε κανω πλουσιο.Εαν ηξερες βρε τι θα μας ξημερωσει αθριο θα ησουν πλουσιος .

Comments are closed.