Πόσο σοβαρή είναι η κατάσταση της FF Group;

Του Θεόδωρου Σεμερτζίδη.

Αυξημένες πιέσεις δέχθηκε την Παρασκευή το ελληνικό χρηματιστήριο, παρά το γεγονός ότι στις ευρωπαϊκές αλλά και διεθνεις αγορές επικράτησε θετικό κλίμα. Αιτία των πιέσεων υπήρξε η μετοχή των Folli Follie η οποία πραγματοποίησε την μεγαλύτερη πτώση στην ιστορία της, κλειδώνοντας από νωρίς στο limit down. Αιτία του selloff στην εν λόγω μετοχή, υπήρξε η έκθεση της Quintessential Capital Management, σύμφωνα με την οποία κατηγορεί ότι τα οικονομικά της στοιχεία δεν αντικατοπτρίζουν την πραγματική εικόνα. Πόσο σοβαρά όμως είναι τα πράγματα;

Τα αποτελέσματα του 2017

Όπως είχαμε αναφερθεί στο άρθρο της 26ης Απριλίου «Από τα μέσα του προηγούμενου έτους η μετοχή της εταιρείας προβληματίζει με την εικόνα της, καθώς δεν μπορεί να κινηθεί πάνω από το επίπεδο των 20 ευρώ. Όπως προκύπτει από τα παραπάνω, το P/E της μετοχής διαμορφώνεται στα 5,14 ευρώ, με την εσωτερική αξία να βρίσκεται στο 28,66, και την τιμή προς εσωτερική αξία στο 0,57. Με βάση το P/E και την τιμή προς εσωτερική αξία, η μετοχή μπορεί να θεωρηθεί ότι διαπραγματεύεται με discount, με βάση όμως την εσωτερική της αξία διαπραγματεύεται με premium, ενισχύοντας τους προβληματισμούς για την πορεία της». Κι αυτό διότι η εταιρεία και την χρήση του 2017 διατήρησε σε υψηλά επίπεδα τον δανεισμό της, με την τιμή προς εσωτερική αξία να διαμορφώνεται σε ιδιαίτερα χαμηλά επίπεδα, κάτι το οποίο συναντάται μόνο σε εταιρείες με σημαντικά οικονομικά προβλήματα.

Η κατηγορία

Η χαρακτηρισμός της Quintessential Capital Management χθες σε έκθεση της ως «την επόμενη ελληνική Parmalat», μπορεί να θεωρηθεί πολύ «βαρύς», καθώς το σκάνδαλο που είχε ξεσπάσει την προηγούμενη δεκαετία με την ιταλική Parmalat, οφειλόταν στην εξαφάνιση δισεκατομμυρίων ευρώ από τα ταμεία της εταιρείας, έπειτα από την ανακάλυψη μιας υποτιθέμενης επιστολής της Bank of America.

Λίγο έως πολύ, η QCM κατηγορεί ανοικτά την διοίκηση της FF Group για ψευδή στοιχεία, αποδίδοντας της πρακτικές όμοιες με τον ιταλικό γαλακτοκομικό κολοσσό. Πράγματι βαριές κατηγορίες για μια διεθνή εταιρεία, με δραστηριότητα σε αρκετές χώρες του κόσμου. Όπως ήταν φυσικό η διοίκηση της FF Group αντέδρασε αμέσως με μια ανακοίνωση, χαρακτηρίζοντας τις κατηγορίες της QCM ως ψευδής.

Το εάν οι κατηγορίες της QCM ευσταθούν ή όχι, αυτό θα το δείξει η πάροδος του χρόνου, καθώς το πιο λογικό εκ μέρους της FF Group είναι να καταθέσει μήνυση κατά του fund προκειμένου να αποδείξει την αληθοφάνεια των οικονομικών της στοιχείων, αλλιώς θα αποδειχθεί έστω και άνευ στοιχείων (;) ότι όπου «υπάρχει καπνός υπάρχει και φωτιά».

Οι ευθύνες των εποπτικών αρχών

Όπως προκύπτει από την παράγραφο 2.6.9.1 του κανονισμού του Χρηματιστηρίου περί αναστολής κινητών αξιών, αναφέρεται «Στην περίπτωση των Κινητών Αξιών, λόγος αναστολής είναι ιδίως: α) η προσωρινή μη διασφάλιση ή απειλή της ομαλής λειτουργίας της Αγοράς από την οποία ενδέχεται να διακινδυνεύεται η εύρυθμη λειτουργία της αγοράς και η προστασία των συμφερόντων των επενδυτών, β) η μη πλήρωση των προϋποθέσεων εισαγωγής ή η μη τήρηση των υποχρεώσεων ενημέρωσης στις περιπτώσεις έμμεσης εισαγωγής, σύμφωνα με την παράγραφο 3.1.7. 2) Η διαπραγμάτευση κινητής αξίας αναστέλλεται υποχρεωτικά, εφόσον υποβληθεί σχετικό προς τούτο αίτημα της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς».

Σύμφωνα με την περίπτωση α), τέθηκε σε κίνδυνο η προσωρινή μη διασφάλιση ή απειλή της ομαλής λειτουργίας της αγοράς, από την οποία κινδύνεψε η εύρυθμη λειτουργία της αγοράς και η προστασία των συμφερόντων των επενδυτών. Κι αυτό διότι κατά την έναρξη της συνεδρίασης, ο γενικός δείκτης βρισκόταν σε θετικό έδαφος (στις 842,52 μονάδες), με τον τραπεζικό κλάδο να καταγράφει κέρδη, όπως και αρκετές μετοχές της μεγάλης κεφαλαιοποίησης.

Το limit down της Folli Follie έδωσε το έναυσμα για ρευστοποιήσεις στο σύνολο σχεδόν των μετοχών του δείκτη FTSE 25 (εκτός από ΟΠΑΠ και Aegean), θέτοντας σε κίνδυνο και την εύρυθμη λειτουργία της αγοράς, αλλά και την προστασία των συμφερόντων των επενδυτών. Κατά την προσωπική μας άποψη, Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς και Χρηματιστήριο θα έπρεπε να δείξουν γρήγορα αντανακλαστικά και να θέσουν σε προσωρινή αναστολή διαπραγμάτευσης την εν λόγω μετοχή, προτού οι ρευστοποιήσεις λάβουν μορφή χιονοστιβάδας, δημιουργώντας ζημιές στα χαρτοφυλάκια των επενδυτών.

Εξάλλου, το συγκεκριμένο fund αναφέρει ότι διατηρεί θέσεις short στην μετοχή, κάτι το οποίο παραπέμπει σε παιχνίδια κερδοσκοπίας εις βάρος τόσο του συνόλου της αγοράς, όσο και των επενδυτών. Ποιος όμως θα πληρώσει τις ζημιές εάν οι κατηγορίες αποδειχθούν ανυπόστατες; Ποια είναι η ευθύνη των αρμόδιων εποπτικών αρχών στην περίπτωση που το QCM έχει δίκαιο; Απλά κυρίες και κύριοι θα έχουμε άλλη μια περίπτωση σκανδάλου στην χρηματιστηριακή ιστορία, όπου ο Gordon Gekko ζει βασιλεύει!

Τα παραπάνω εκφράζουν προσωπικές απόψεις, και δεν αποτελούν προτροπή για αγορά, πώληση ή διακράτηση οποιασδήποτε κινητής αξίας.

  •  
    44
    Shares
  •  
  •  
  • 44
  •