Αυξήσεις έως 83 ευρώ το μήνα σε 198.349 επικουρικές συντάξεις

Το πρώτο βήμα για να διορθωθεί το λάθος με την παρακράτηση υπέρ ΑΚΑΓΕ στις επικουρικές συντάξεις, γίνεται σήμερα.

Έπρεπε να περάσουν σχεδόν δύο χρόνια για να πειστεί το υπουργείο Εργασίας να διορθώσει το ύψος της παρακράτησης, μέτρο που επιφέρει μικρές αυξήσεις σε 198.349 συντάξεις ή σχεδόν στο 16,07% του συνόλου.

Αυτό σημαίνει ότι θα υπάρξουν αυξήσεις που σε κάποιες πολύ ειδικές περιπτώσεις θα ανέλθουν έως και 83 ευρώ το μήνα. Βέβαια στη συντριπτική πλειονότητα των δικαιούχων, οι αυξήσεις θα είναι πολύ πιο μικρές, έως 20 ευρώ. Όμως ακόμα και έτσι οι δικαιούχοι θα πρέπει να περιμένουν και άλλο για να λάβουν τα αναδρομικά 22 μηνών που δικαιούνται.

Στην καλύτερη περίπτωση να επιστραφούν τα ποσά αυτά εντός καλοκαιριού, με τη συνολική δαπάνη να ανέρχεται στα 55 εκατ. ευρώ.
Οι δικαιούχοι για να διαπιστώσουν ότι έχει αυξηθεί η σύνταξή τους θα πρέπει να ελέγξουν τα εξής:

* Να δουν το μικτό ποσό της επικουρικής τους σύνταξης, όπως αυτό διαμορφώνεται στο εκκαθαριστικό που αναφέρεται στον Μάιο.

*Να πραγματοποιήσουν σύγκριση με την σύνταξη που λάμβαναν έως και τον Ιούνιο του 2016.

* Η εισφορά υπέρ ΑΚΑΓΕ θα πρέπει να έχει μηδενιστεί εάν το μικτό ποσό στο εκκαθαριστικό του Μαΐου είναι έως 299,99 ευρώ.

Οι αναπροσαρμογές στην εισφορά υπέρ ΑΚΑΓΕ, αφορούν στις επικουρικές του Δημοσίου (πρώην ΤΕΑΔΥ), των πρώην ταμείων των ΔΕΚΟ (ΔΕΗ, ΟΤΕ, ΕΛΤΑ), της Αγροτικής τράπεζας, του πρώην ΤΕΑΠΟΚΑ, του ΤΕΑΠΙΕΝ, του ΤΕΑΧ και της ΤΕΑΠΕΡΤ.

Το όφελος που προκύπτει, είναι:

α) Περίπου 10 έως και 20 ευρώ το μήνα για 144.727 συνταξιούχους.

β) 20 έως 40 ευρώ για 40.683 συνταξιούχους.

γ) 40 έως 60 ευρώ για 12.862 συνταξιούχους.

δ) 60 έως 83 ευρώ για 77 δικαιούχους.

Πηγή:dikaiologitika.gr

  •  
  •  
  •  
  •  
  •