Σε διεθνή διαιτησία Κύπρος και Ισραήλ για τη συνεκμετάλλευση στο Αφροδίτη

Η Κύπρος και το Ισραήλ πρόκειται να στραφούν στη λύση της διεθνούς διαιτησίας προκειμένου να δώσουν τέλος στην επταετή διαφορά τους αναφορικά με τα δικαιώματα εκμετάλλευσης στο κοίτασμα “Αφροδίτη”.

Σύμφωνα με την ισραηλινή εφημερίδα Globes, την επόμενη εβδομάδα θα λάβει χώρα μια τριμερής συνάντηση των δύο πλευρών και της Ελλάδας, όπου οι υπουργοί ενέργειας θα έχουν την ευκαιρία να συζητήσουν την κατασκευή του East Med, αλλά πιθανώς και το παραπάνω ζήτημα.

Όσον αφορά τα βασικά δεδομένα της υπόθεσης, οι δύο χώρες υπέγραψαν το 2010 συμφωνία οριοθέτησης των ΑΟΖ τους και σκόπευαν εν συνεχεία να υπογράψουν και μια συμφωνία συνεκμετάλλευσης για κοιτάσματα τα οποία εκτείνονται και στις δύο πλευρές των θαλάσσιων συνόρων. Αυτό όμως δεν συνέβη, ενώ η ανακάλυψη του Αφροδίτη οδήγησε τους Ισραηλινούς στο να διεκδικούν 10 δις. κ.μ. από τα 100 δις. κ.μ. του αερίου που περιέχει, καθώς αυτά βρίσκονται στη δική τους πλευρά (στο οικόπεδο Γισάι).

Μπορεί η ποσότητα αυτή να μην έχει πολύ νόημα εμπορικά, αλλά το Ισραήλ εμμένει στη στάση του, καθώς μελλοντικά μπορεί να υπάρξουν άλλες, σημαντικότερες ανακαλύψεις στην περιοχή και δεν επιθυμεί να επιτρέψει αρνητικά τετελεσμένα.

Όπως δήλωσε σχετικά ο υπουργός Ενέργειας, Γιουβάλ Στάινιτς, “το κράτος δεν ξέχασε το Γισάι και δεν θα εγκαταλείψει το μερίδιό του, όσο μικρό κι αν είναι. Το κράτος δεν θα παραιτηθεί του μεριδίου ή των εσόδων επί του Αφροδίτη… Υπάρχουν διαπραγματεύσεις που διεξάγονται δυστυχώς επί σειρά ετών, αλλά πρόσφατα φτάσαμε σε μια συμφωνία με τους Κύπριους που μοιάζει λογική. Με βάση τα στοιχεία που παρείχαν οι δύο πλευρές, το διεθνές διαιτητικό όργανο θα αποφασίσει τα μερίδια που θα λάβει η κάθε πλευρά”.

Ο ίδιος πρόσθεσε ότι η όποια απόφαση θα πρέπει να επικυρωθεί από τις δύο κυβερνήσεις, ενώ διευκρίνισε πως “θα επιτρέψουμε πρώτα στις εταιρείες από τις δύο πλευρές να έχουν συζητήσεις και αν δεν συμφωνήσουν, τότε θα πάμε σε διαιτησία εντός μερικών μηνών”.

Ο υπουργός κατέληξε λέγοντας “για εμάς μια τέτοια συμφωνία είναι σημαντική για την ανάπτυξη της Αφροδίτης και ανοίγει το δρόμο. Το Ισραήλ έχει συμφέρον διότι θα επιταχυνθεί ο αγωγός προς την Ευρώπη και οι εξαγωγές προς την Αίγυπτο. Αυτό σημαίνει έσοδα για το κράτος”.

Πηγή:energypress.gr

  •  
  •  
  •  
  •  
  •