Νίκος Ζόμπολας, συνέντευξη: Ο Κυριάκος Μητσοτάκης αντιπαθεί παραγοντισμούς, παλαιοκομματική νοοτροπία και χρίσματα

Εξ αφορμής των εσωκομματικών εκλογών στη ΝΔ στις 13/5, είχαμε την τιμή να πάρουμε συνέντευξη απο τον Νίκο Ζόμπολα, ασφαλιστικό πράκτορα, στατιστικολόγο μετεκπαιδευθέντα στην αναλογιστική, ώστε να μας δώσει τον παλμό και το κλίμα αυτών των σημαντικών αυτών εκλογών. Ο Νίκος Ζόμπολας, ανήκει στο ‘νέο αίμα’,  καθώς ειναι νέος σε ηλικία και σε ενασχόληση με τα κοινά και την πολιτική, υποψήφιος Σύνεδρος και μέλος ΝΟΔΕ Β3 Αθήνας.
Κύριε Ζόμπολα, σας ευχαριστούμε για την συνέντευξη. Πείτε μας πρώτα δυο λόγια για εσάς ;
Προέρχομαι από «πολιτικοποιημένη» οικογένεια, με πολλές πολιτικές τριβές και ακούσματα από μικρός. Εντούτοις, κανείς από την οικογένεια μου δεν είχε ασχοληθεί ενεργά ποτέ με τα κοινά και την πολιτική. Ο πατέρας μου επιτυχημένος ελεύθερος επαγγελματίας, ασχολούνταν από χόμπυ και κέφι, γύρω γύρω μόνο, γιατί θεωρούσε τους πολιτικούς «αδίστακτους» και χωρίς μπέσα και ως γνήσιος Σπαρτιάτης τον ενοχλούσε αυτό. Λόγω και της δουλειάς του και σχέσεων με την τότε παραγωγική τάξη της δεκαετίας του ’70 είχε επαφές με πολλούς πολιτικούς της τότε εποχής και αργότερα κυρίως με την κυβέρνηση του Κωνσταντίνου Μητσοτάκη, έχω ακούσει πολλές έντονες πολιτικές συνομιλίες και γνώρισα πολλούς πολιτικούς από μικρός, αν και δεν προερχόμουν από πολιτική οικογένεια και είχα έντονο πολιτικό αισθητήριο.
 
Άρχισα να ασχολούμαι ερασιτεχνικά και να βοηθάω από μικρός σε πολιτικά γραφεία, αλλά λόγω των σπουδών μου και της οικογενειακής δουλειάς δεν ασχολήθηκα ποτέ σε βάθος, ούτε είχα χρόνο, ούτε κέφι, ούτε εμπειρία, με απασχολούσε περισσότερο η επαγγελματική μου καριέρα.
Πότε αρχίσατε να ασχολείστε με τα κοινά και την πολιτική και γιατί ;
Είμαι γραμματέας του Συλλόγου Ασφαλιστικών Πρακτόρων Ν.Αττικής, γραμματέας της δημοτικής παράταξης «Αγία Παρασκευή-Μια γενιά μπροστά», όπου διαμένω εκ γενετής και διευρυμένο μέλος του ΔΣ των αποφοίτων Σχολής Μωραίτη και προσφάτως ήμουν υποψήφιος για το ΔΣ με τον πρόεδρο του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Αθηνών, όπου και ανήκω επαγγελματικά.
 
Το 2014, λίγο πριν μπω στα 40, πλήρης σε επαγγελματικές και κοινωνικές εμπειρίες, αποφάσισα ότι έπρεπε να κάνω ένα βήμα παραπάνω και μου έκανε την τιμή ο Άρης Σπηλιωτόπουλος να είμαι υποψήφιος μαζί του στον δήμο Αθηναίων, λόγω της επαγγελματικής μου έδρας στο ιστορικό κέντρο και εντελώς ερασιτεχνικά άρχισα να ασχολούμαι, αλλά μάλλον από ότι φάνηκε ήμουν μέσα μου τόσο έντονα πολιτικοποιημένος που ήθελα κι άλλο. Ξεκίνησα ανάποδα από ότι οι περισσότεροι, προσπάθησα να αποκτήσω δομημένη πολιτική σκέψη, αφού απέκτησα επαγγελματική εμπειρία και ύστερα να μετρηθώ. Ο Άρης Σπηλιωτόπουλος μου προσέφερε ανεκτίμητες πολιτικές εμπειρίες και γνώσεις και κυρίως στρατηγική πολιτική σκέψη. Απόκτησα γρήγορα πολιτικές εμπειρίες, με θέσεις στον δήμο Αθηναίων και την δημοτική παράταξη και αποφάσισα να κάνω και το πρώτο μεγάλο κομματικό βήμα στη ΝΔ, εκλέχθηκα στην Β3 Αθήνας για σύνεδρος το 2016 και στο συνέδριο (ανάμεσα σε 4,500 άτομα) έθεσα υποψηφιότητα (μαζί με άλλους 230) για την πολιτική επιτροπή της ΝΔ και πήρα την πρώτη «κομματική κρυάδα», δεν εκλέχθηκα φυσικά γιατί δεν είχα την στήριξη κανενός πολιτικού γραφείου ή παράγοντα, παρά μόνον την βοήθεια κάποιων φίλων, που θα τους θυμάμαι για πάντα γιατί ήταν παρόντες στα πρώτα μου πολιτικά βήματα, ήμουν κομματικά «ορφανός», αλλά παρά ταύτα πέρασα σε σταυρούς παλαιότερα κομματικά στελέχη και μου έδωσε δύναμη να συνεχίσω.
 
Η αλήθεια είναι ότι, η απόφαση της ηγεσίας για την διαδικασία του τότε συνεδρίου έδωσε την ευκαιρία σε πολλούς νέους να ασχοληθούν πιο ενεργά και η μετέπειτα λειτουργία του μητρώου στελεχών.
 
Συνέχισα λοιπόν να ασχολούμαι με επιτροπές στη ΝΔ και αρθρογραφούσα, αλλά ο κομματικός μηχανισμός είναι αδυσώπητος και κάποιοι τα έβαλαν μαζί μου και προσπάθησαν να με φρενάρουν. Δεν το δέχτηκα και αποχώρησα οικειοθελώς και εντάχθηκα τέλη του 2016 στο νέο κόμμα «ΝΕΑ ΔΕΞΙΑ» του Φαήλου Κρανιδιώτη, με τον οποίο είχαμε κοινές ανησυχίες για τον δεξιό χώρο και σχεδόν ταυτόσημες απόψεις και ανέλαβα «Γραμματέας Τοπικής Αυτοδιοίκησης» γράψαμε το πρόγραμμα του κόμματος και αποχώρησα οικειοθελώς, 1 χρόνο μετά, το καλοκαίρι του 2017, αφού εξετελέσθη το έργο μου και γιατί μάλλον το συναισθηματικό μου δέσιμο με τη ΝΔ ήταν ανυπέρβλητο.
Για όσους προτρέξουν κακοπροαίρετα να σχολιάσουν, να δηλώσω ότι νιώθω πιο αξιοπρεπής από «ποταμίσιες» μεταγραφές και άλλους κεντρώους απολιτίκ και αριστερούς τεχνοκράτες και ΝΔκράτες που συμμάχησαν με Συριζαίους στην τοπική αυτοδιοίκηση, χωρίς να επιθυμώ να αποκλείσω κανέναν.
 
Γυρνώντας συμμετείχα στο συνέδριο ΝΔ του 2017, αλλά απέφυγα κομματικές επαφές και εκδηλώσεις, γιατί δεν ένιωθα μέρος του «συστήματος» και ήμουν αποστασιοποιημένος.
 
Σε όλα αυτά, πάντα προτεραιότητα έχει η επαγγελματική και κοινωνική μου υπόσταση και οι ισορροπίες είναι δύσκολες.
 
Η δουλειά μου βέβαια και οι κοινωνικές εμπειρίες και γνωριμίες μου, με κάνουν να απορροφώ τις εμπειρίες πιο γρήγορα και να μπορώ να έχω σωστή κρίση και ένστικτο.
 
Λειτουργώ πολύ με το ένστικτο, είναι γνήσιο, ανεπηρέαστο και αν σου βγαίνει σωστά στην πράξη είναι ευλογημένο.
Θέτετε υποψηφιότητα στις εσωκομματικές εκλογές της ΝΔ, ως σύνεδρος και για μέλος ΝΟΔΕ Β3 Αθήνας. Ποιες είναι οι προσδοκίες σας και οι φιλοδοξίες σας και πως βλέπετε την εκλογική διαδικασία ;
Έχω ως στόχο την εκλογή μου (πλέον) στην επόμενη πολιτική επιτροπή και δεν κρύβω τις εσωκομματικές μου συμμαχίες ώστε να γίνει εφικτό αυτό, αλλά διατηρώντας την ανεξαρτησία μου. Στα πλαίσια αυτά, έχω ξεφύγει από τον στιγματισμό σε -ίκος (Καραμανλικός, Σαμαρικός ή προεδρικός) και προσπαθώ να συνομιλώ με αξιόλογους ανθρώπους, με βασικά δικά μου κριτήρια της προσωπικότητας και του χαρακτήρα.
 
Επειδή δεν γνωρίζω αν μπορώ να αποχωριστώ την επαγγελματική μου καριέρα για να ασχοληθώ με την πολιτική ή και να τα συνδυάσω επιτυχώς, η πολιτική επιτροπή είναι μια κομματική ιδιότητα επιβράβευσης και στενού κομματικού πυρήνα, συμμετέχοντας στις κεντρικές αποφάσεις και διαμορφώνοντας πολιτική άποψη, χωρίς απαραίτητα να θυσιάζεις τα υπόλοιπα.
 
Με στηρίζουν και στηρίζω, νέους ανθρώπους, με όραμα και ιδεολογική αξιοσύνη, με αξιοπρεπή παρουσία και ανεξάρτητη άποψη.
 
Δεν συμμαχώ ποτέ με τους δυνατούς ή τους θεσμικούς, αλλά είμαι συνήθως επαναστάτης ποπολάρος και αντισυμβατικός. Προσπαθώ να είμαι γνήσιος, ειλικρινής και να έχω μπέσα.
 
Θα ασχοληθώ με την πολιτική όπως θέλω εγώ και όπως το νιώθω και το σκέφτομαι, δεν κάνω εκπτώσεις, ίσως κάποιες μικρές υποχωρήσεις.
 
Οι περισσότεροι κομματικοί και πολιτικάντηδες, επειδή είτε είναι αποσπασμένοι ΔΥ, είτε επιστημονικοί συνεργάτες, είτε συνταξιούχοι, είτε προσδοκούν σε επιχειρηματικά οφέλη, κάνουν υποχωρήσεις και ισοπεδώνονται λόγω μη εναλλακτικής. Η μάχη είναι άνιση, ανάμεσα σε εμάς με επαγγελματική υπόσταση, με αυτούς του κομματικού σωλήνα, για αυτό και δεν επιβιώνουμε εύκολα. Η εποχή όμως, ευνοεί εμάς, ο κόσμος έχει βαρεθεί, θέλει ανανέωση και η νέα  ηγεσία της ΝΔ είναι μαζί μας.
 
Μέσα σε όλα αυτά ασχολούμαι ενεργά στην πόλη μου, την Αγία Παρασκευή, με τα δημοτικά δρώμενα, που χρειάζεται και εκεί ανανέωση.
 
Η παρούσα εσωκομματική εκλογική διαδικασία έχει κάποιες κλασικές αξίες εμπλοκής παραγονταραίων και πολιτευτάδων, οι οποίοι πιστεύω ότι θα καταποντιστούν όμως, θα τους απομονώσει πλέον ο κόσμος.
Δεν μπορεί να ασχολούνται με αυτές τις εκλογές, υποψήφιοι βουλευτές, στελέχη του κόμματος ή στελέχη της τοπικής αυτοδιοίκησης για ίδιον όφελος και όχι για την ανανέωση του κόμματος.
Πως βλέπετε την παρουσία της ΝΔ το τελευταίο διάστημα και του προέδρου της ΝΔ ;
Νομίζω ότι η ΝΔ κινείται πλέον σε μια ευρύτερη κοινωνική συμμαχία, αξιοκρατίας, τήρησης νόμων και (δειλά δειλά) απεμπλοκής από την μνημονιακή προσήλωση. Πρέπει να δώσουμε νέο όραμα, ανάπτυξης, ισονομίας και να είμαστε προσηλωμένοι στις συντηρητικές αξίες και ιδανικά. Παραδοσιακή συντηρητική δεξιά, μεταρρυθμιστικό ιστορικό κέντρο, πείτε το όπως θέλετε.
 
Πρέπει να γίνει συνταγματική αναθεώρηση και να περιθωριοποιηθούν οι γκρουέζες.
 
Πιστεύω όμως (για αυτό συντάσσομαι και κοπιάζω σε αυτή την προσπάθεια) ότι ο ίδιος ο Κυριάκος Μητσοτάκης επιθυμεί την ανανέωση και κάνει ρήξεις με το παρελθόν, τους παραγοντισμούς και τις βαρωνίες.
 
Στην ίδια λογική, θεωρώ απίθανο, να δοθούν χρίσματα στις αυτοδιοικητικές εκλογές και να βοηθηθούν άνθρωποι του προέδρου.
 
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης θέλει να φέρει το νέο στην πολιτική και εκφράζει κάτι διαφορετικό. Δείχνει την διάθεση να το κάνει, αλλά αν κάνει πίσω τώρα θα γυρίσει μπούμερανγκ. Προσπαθούμε να έχουμε πρόταση για την επόμενη μέρα των μνημονίων και πιστεύω την έχουμε.

Νίκος Ζόμπολας

Υποψήφιος (‘16) Πολιτικής Επιτροπής ΝΔ

  •  
    78
    Shares
  •  
  •  
  • 78
  •