Ο σκοτεινός δισεκατομμυριούχος που «βλέπει» τις κυπριακές τράπεζες

Τις τελευταίες εβδομάδες τα δημοσιογραφικά γραφεία κατακλύζονται από πληροφορίες και διαρροές για τους μνηστήρες του Συνεργατισμού.

Ο γενικός διευθυντής της Συνεργατικής Κυπριακής Τράπεζας Νικόλας Χατζηγιάννης επιβεβαίωσε στο Bloomberg ότι αμερικανικά επενδυτικά ταμεία ενδιαφέρονται για το λεγόμενο καλό κομμάτι της ΣΚΤ (εξυπηρετούμενα δάνεια). Αν και δεν τα ονομάτισε, το Bloomberg αναπαράγει ονόματα που έχουν γραφτεί το τελευταίο διάστημα σε κυπριακές εφημερίδες και ιστοσελίδες: Lone Star Funds, Atlas Merchant Capital και J.C. Flowers & Co.

«Τρία fund των ΗΠΑ είναι μεταξύ των επενδυτών που έχουν δείξει ενδιαφέρον για την απόκτηση του καλού μέρους της ΣΚΤ», δήλωσε ο κ. Χατζηγιάννης σε συνέντευξή του στο Bloomberg.

Θυμίζουμε ότι η Ελληνική Τράπεζα επιβεβαίωσε δημόσια ότι ενδιαφέρεται για τη ΣΚΤ. Το παράδοξο είναι ότι τα αμερικανικά επενδυτικά ταμεία που εμφανίζονται να διεκδικούν συμμετοχή στη διαχείριση της «καλής» Συνεργατικής, έχουν ειδίκευση στην απόκτηση προβληματικών στοιχείων ενεργητικού (και αγοράζουν μαζικά «κακά δάνεια» σε όλη την ΕΕ) και όχι σε επενδύσεις σε τραπεζικά ιδρύματα. Και τα τρία ταμεία φέρονται να ενδιαφέρονται να χρηματοδοτήσουν μια πιθανή αύξηση μετοχικού κεφαλαίου της Ελληνική Τράπεζας.

Τραπεζίτες υπό σκιά

Η αναζήτηση πρόσθετων πληροφοριών στο διαδίκτυο (πού αλλού;) μάς οδήγησε σε ένα αποκαλυπτικό ρεπορτάζ του «Forbes» για τον ιδρυτή του Lone Star Funds, τον John Grayken, ο οποίος περιγράφεται ως μια αμφιλεγόμενη προσωπικότητα: φέρνει αποδόσεις σε όσους του εμπιστεύονται τα χρήματά τους, αλλά προκαλεί και πόνο. Για να μην πληρώνει φόρους στις ΗΠΑ, έχει απαρνηθεί την αμερικανική υπηκοότητα.

Στη λίστα δισεκατομμυριούχων του «Forbes» εμφανίζεται ως Ιρλανδός υπήκοος.

«Μεταξύ των βαρόνων-ληστών της νέας χιλιετίας (σ.σ. εννοεί όσους ασχολούνται με τις επενδύσεις σε προβληματικές επιχειρήσεις), λίγοι είναι τόσο μυστικοπαθείς όπως ο John Grayken της Lone Star Funds», έγραφε το «Forbes» τον Μάρτιο του 2016.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, «από τη μεγάλη ύφεση (σ.σ. την κρίση του 2008) ο Grayken έχει αποκτήσει ειδικότητα στην αγορά προβληματικών στεγαστικών δανείων από κυβερνητικούς οργανισμούς και τράπεζες σε όλο τον κόσμο. Έχει επίσης αποκτήσει μια ισπανική εταιρεία ανέγερσης κατοικιών και μια ιρλανδική αλυσίδα ξενοδοχείων. (…)

Οι ιδιοκτήτες σπιτιών, των οποίων τα στεγαστικά δάνεια έχει αποκτήσει ή διαχειρίζεται, περιφρονούν την τακτική του (…), έχει αποτελέσει αντικείμενο διαμαρτυριών από τη Νέα Υόρκη έως το Βερολίνο και τη Σεούλ.

Πέρυσι, ο γενικός εισαγγελέας της Νέας Υόρκης Eric Schneiderman άνοιξε έρευνα σχετικά με επιθετικές τακτικές διαχείρισης υποθηκών και κατασχέσεων, οι οποίες προκάλεσαν εκτεταμένες διαμαρτυρίες από ιδιοκτήτες σπιτιών, δικηγόρους και συνδικάτα.Υπάρχουν πραγματικά ερωτήματα σχετικά με το ανθρώπινο κόστος των επιχειρηματικών πρακτικών της Lone Star», σχολίασε στο «Forbes» ο Elliott Mallen, αναλυτής της Unite Here, μιας ένωσης που αντιπροσωπεύει 270.000 εργαζομένους σε ξενοδοχεία και βιομηχανίες.

Η Lone Star Funds, όπως και δεκάδες άλλα επενδυτικά ταμεία, αξιοποιεί την παγκόσμια κατεύθυνση των ρυθμιστικών αρχών για απαλλαγή των τραπεζών από τα προβληματικά δάνειά τους. Η κατεύθυνση αυτή κυριαρχεί και στην ευρωζώνη. Σήμερα οι αγοραπωλησίες δανείων αποτελούν μια από τις μεγαλύτερες επιχειρηματικές δραστηριότητες στην ευρωζώνη.

«Ειδικοί στη διαχείριση προβληματικών περιουσιακών στοιχείων, οι Grayken, Howard Marks της Oaktree Capital και Leon Black του Apollo Group έχουν γίνει μια νέα ισχυρή κατηγορία ΅σκιωδών΄ τραπεζιτών. Ανάμεσά τους ο πιο σκιερός είναι ο John Grayken», ήταν το αιχμηρό σχόλιο του «Forbes».

Γιάννης Σεϊτανίδης

Πηγή:politis.com.cy