Πώς η Κίνα «αγοράζει» την πορεία της προς την Ευρώπη

Για περισσότερο από μια δεκαετία, κινέζοι πολιτικοί και διευθύνοντες σύμβουλοι εταιρειών, γυρίζουν την υδρόγειο με φαινομενικά απύθμενα πορτοφόλια στο χέρι. Από την Ασία στην Αφρική, κι από τις ΗΠΑ ως τη Λατινική Αμερική, τα αποτελέσματα είναι δύσκολο να παραβλέψουν το γεγονός ότι η Κίνα υποστηρίζει ότι αποτελεί αναδυόμενη παγκόσμια δύναμη. Λιγότερο γνωστό είναι το διάχυτο αλλά επεκτεινόμενο αποτύπωμα της Κίνας στην Ευρώπη.

Το Bloomberg έχει ερευνήσει τους αριθμούς για να συντάξει τον πιο ολοκληρωμένο χάρτη μέχρι σήμερα για την παρουσία της Κίνας στην Ευρώπη. Δείχνει ότι η Κίνα αγόρασε ή επένδυσε σε περιουσιακά στοιχεία ύψους τουλάχιστον 318 δισεκατομμυρίων δολαρίων τα τελευταία 10 χρόνια. Η ηπειρωτική Ευρώπη παρουσίασε κατά περίπου 45% περισσότερη δραστηριότητα σε σχέση με τις ΗΠΑ κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, σε όρους δολαρίου, σύμφωνα με τα διαθέσιμα δεδομένα.

Ο όγκος και η φύση ορισμένων από αυτές τις επενδύσεις, από την υποδομή ζωτικής σημασίας στην ανατολική και τη νότια Ευρώπη έως τις εταιρείες υψηλής τεχνολογίας στα δυτικά, άναψαν το κόκκινο φως του συναγερμού σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης. Ηγέτες, ανάμεσα στους οποίους περιλαμβάνονται η γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ και ο Γάλλος πρόεδρος Εμμανουέλ Μακρόν ασκούν πιέσεις για μια κοινή στρατηγική για την αντιμετώπιση της αμείλικτης προόδου της Κίνας στην Ευρώπη, με κάποια αντίσταση από την περιφέρεια της ΕΕ.

Πηγή γραφήματος:Bloomberg

Πηγή:newmoney.gr

  •  
    1
    Share
  •  
  •  
  • 1
  •