Ερχεται νέος «πονοκέφαλος» για τα διεθνή χρηματιστήρια;

Ομολογουμένως το πρώτο τρίμηνο του έτους επιφύλασσε αρκετές δυσάρεστες εκπλήξεις στους επενδυτές, με αυτές να δείχνουν να συνεχίζονται και στην έναρξη του δευτέρου.

Την αύξηση του γεωπολιτικού ρίσκου, του κινδύνου ενός εμπορικού πολέμου, αλλά και της αβεβαιότητας σχετικά με την παγκόσμια οικονομία, ακολουθείται τώρα απο αυτή του κλάδου τεχνολογίας, συμπληρώνοντας ένα «εκρηκτικό» κοκτέιλ για τους απανταχού «εραστές» των αγορών. Μπορεί όμως ο τεχνολογικός κλάδος να αποτελέσει την απαρχή ενός bear market στα διεθνή χρηματιστήρια;

Η αρχή του selloff

Η απαισιόδοξη πρόβλεψη της Taiwan Semiconductor για τις μετοχές των εταιρειών κατασκευής chip στα μέσα της περασμένης εβδομάδας, καθώς το αίτημα της Κίνας για παραχωρήσεις από την Qualcomm Inc. για την απόκτηση της NXP Semiconductors NV, δημιούργησαν έντονες ανησυχίες στους επενδυτές, προκαλώντας selloff στις μετοχές του κλάδου.

Λίγες μέρες νωρίτερα, η απόφαση των ΗΠΑ να απαγορεύσουν την πώληση λογισμικού από την ZTE σε αμερικανικές εταιρείες, αποτέλεσε το προειδοποιητικό καμπανάκι για τον κλάδο. Την επομένη, το ΔΝΤ ανέφερε πως οι πωλήσεις smartphones στο πρώτο τρίμηνο του έτους υποχώρησαν για πρώτη φορά, δίνοντας την χαριστική βολή.

Η έκθεση του ΔΝΤ

Σύμφωνα με την έκθεση του ΔΝΤ World Economic Outlook που δημοσιεύτηκε πριν από λίγες μέρες, οι πωλήσεις smartphones παγκοσμίως για το 2017 ανήλθαν στα 1,5 δισ., δηλαδή ένα smartphone για κάθε πέντε ανθρώπους του πλανήτη, με την παραγωγή και τις πωλήσεις να συμβάλλουν στην παγκόσμια οικονομία 3,6 τρισ. το προηγούμενο έτος ή το 4,5% του παγκόσμιου ΑΕΠ.

Η αξία των εξαγωγών smartphones από την Κίνα ανήλθαν στα 128 δισ. δολ., αντιπροσωπεύοντας το 5,7% των συνολικών εξαγωγών της, ενώ για την Νότια Κορέα το αντίστοιχο ποσοστό ανήλθε στο 17,1%. Όπως αντιλαμβάνεται κανείς, εάν συνεχιστεί η πτωτική τάση του πρώτου τριμήνου και στα υπόλοιπα, οι εν λόγω ασιατικές οικονομίες ενδέχεται να αντιμετωπίσουν μεσοπρόθεσμα σημαντικά προβλήματα τόσο με το εμπορικό τους ισοζύγιο, όσο και με τις θέσεις ανεργίας.

Πηγή:IMF, World Economic Outlook

Η εικόνα του κλάδου τεχνολογίας

Αξίζει να ρίξουμε μια ματιά στην κατάσταση που επικράτησε στον κλάδο της τεχνολογίας από τα μέσα της εβδομάδας, ώστε να αντιληφθούμε το κατά πόσο σημαντική είναι η πορεία του για την διατήρηση της ηρεμίας στα διεθνή χρηματιστήρια. Όπως διακρίνουμε στο παρακάτω γράφημα, από τις αρχές του έτους ο κλάδος ενισχύεται κατά 5,99% έναντι 0,73% του δείκτη S&P 500 (τιμές διαπραγμάτευσης 20/4), υπέρ αποδίδοντας έναντι οποιουδήποτε άλλου κλάδου του S&P 500, με την στάθμιση στο δείκτη να ανέρχεται στο 25,02%, και την κεφαλαιοποίηση στα 9,22 τρισ. δολάρια.

Πηγή:https://eresearch.fidelity.com

Το εκτιμώμενο P/E του κλάδου βρίσκεται στο 71,86, με τα κέρδη ανά μετοχή στα 4,62 δολάρια, και την μερισματική απόδοση στο 1,79%. Όπως μπορεί να αντιληφθεί ο καθένας, μία συνέχιση των ρευστοποιήσεων στις μετοχές τεχνολογίας είναι πολύ εύκολο να επηρεάσει αρνητικά κι άλλους κλάδους, οδηγώντας σε νέες απώλειες τους διεθνείς δείκτες, ίσως αντίστοιχες με αυτές που κατέγραψαν πριν από τρία χρόνια. Εξάλλου, η αφορμή για την επιστροφή του «μαύρου κύκνου» μπορεί να δοθεί από οπουδήποτε.

  •  
  •  
  •  
  •  
  •