Τα Μνημόνια ξεπέρασαν την πολιτική ανωμαλία της χούντας, οδηγώντας σε οικονομική διάλυση

Κάθε χρόνο εδώ και μισό αιώνα, σε αυτή την επέτειο της χούντας, τα ίδια και τα ίδια.
Δεν θέλω να συμφωνήσετε με το άρθρο μου, ούτε να διαφωνήσετε, θέλω απλά να το διαβάσετε όλο με ενδιαφέρον και να σας μείνει κάτι, θετικό ή αρνητικό, θα προτιμούσα με ανάμεικτα συναισθήματα.
Τα τελευταία χρόνια, με τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και τα ηλεκτρονικά μέσα άρχισαν να ακούγονται κι άλλες απόψεις και φωνές, όχι μόνο η μονοδιάστατη άποψη της «δικτατορίας των παλαιών κλασικών ΜΜΕ», της γενιάς του Πολυτεχνείου.
Ίσως ωρίμασαν κάποια πράγματα, ίσως η άσχημη εξέλιξη της μεταπολίτευσης, η εποχή των μνημονίων, που την θεωρώ «οικονομική χούντα» επίσης.
Τα τελευταία χρόνια ακούω στην δουλειά μου και στην ενασχόληση μου με την πολιτική, σχεδόν από όλους τους πελάτες μου, είτε γενιά της χούντας, είτε πιο νέοι, είτε πελάτες μου 2η και 3η γενιά από τον πατέρα μου, να εκφράζονται θετικά ή εν πάση περιπτώσει όχι αρνητικά για αυτή την επταετία και να επικεντρώνονται αρνητικά στην παρούσα πολιτική κατάσταση, εξάλλου ο «κανένας» είναι σταθερά ο καταλληλότερος για ΠΘ.
Ίσως ξέφτισε πλέον η μπογιά, αυτή η ιστορική πολιτική εξέλιξη, στον άμεσο επηρεασμό συναισθημάτων, καθώς ο λαός έχει άμεσα προβλήματα επιβίωσης.

Η χούντα είναι άσχημη εξέλιξη για ένα κράτος, σύμφωνοι.
Είναι πολιτειακή και πολιτική ανωμαλία, σύμφωνοι.
Είναι ανωμαλία, εν γένει, κατάλυση θεσμών και νόμων.
Από εκεί και πέρα, πρέπει να συνειδητοποιήσουμε που βρισκόμασταν πολιτικά το 1967, ίσως σε κατάσταση «δημοκρατικής ανωμαλίας και εκφυλισμού της δημοκρατίας» με απανωτές εκλογές και αδυναμία διακυβέρνησης και σε καθεστώς γενικευμένης φτώχειας, με απουσία οικονομικής δραστηριότητας και χωρίς όραμα και μέλλον και ολίγη διαπλοκή.
Και θα μας έδινε όραμα η χούντα;
Αν νομίζετε ότι την χούντα του ‘67, την οργάνωσαν μια χούφτα κατώτερων αξιωματικών και την εκτέλεσαν μόνοι τους, μπορείτε να σταματήσετε να διαβάζετε το άρθρο τώρα.
Η ουσία είναι ότι ξαφνικά δημιουργήθηκε οργανωμένο κράτος, με κανόνες και τεράστια οικονομική ανάπτυξη και προσφορά χρήματος.
Οικοδομή, εργοστάσια, κλωστοϋφαντουργία, καράβια, παραγωγή εν γένει και κυρίως εξαγωγές και οργασμός επενδύσεων.
Για να καταλάβετε το κλίμα, στον πατέρα μου, που ήταν ασφαλιστής περιοπής, του χάριζαν 3 καράβια από την Εθνική τράπεζα (ευτυχώς ήταν συντηρητικός και νοήμων και δεν τα πήρε) για να δημιουργήσουν ανάπτυξη με μοχλό την τότε «επιτυχημένη» ιδιωτική πρωτοβουλία, αλλά και με τα γνωστά ρουσφέτια στο φιλικό περιβάλλον της εξουσίας με χρηματοδότηση και κατασκευή εργοστασίων σε χρόνο μηδέν.
Όλα αυτά, σε λίγα χρόνια.
Πως και τι, οι απόψεις διίστανται, αλλά πλέον όλοι αυτοί που τότε ήταν μέσα στην οικονομική δραστηριότητα και σε παραγωγική ηλικία συμφωνούν ότι η χούντα προκάλεσε μια άνευ προηγούμενου (μεταπολεμικά) ευμάρεια σε όλη την επικράτεια, χωρίς κοινωνικούς αποκλεισμούς.
Ο κόσμος που ήταν στα κατώτερα κοινωνικά στρώματα, πλήρωνε άνετα το ρεύμα του και την κοινωνική του διαβίωση.
Το κράτος δεν ήταν σπάταλο και δεν υπήρχαν πολιτικά ρουσφέτια για τον λαό και τους ψηφοφόρους, λόγω έλλειψης εκλογών, αυτό βέβαια γέννησε και άλλες αρρώστιες.
Σίγουρα υπήρχε και βία, κυρίως στο 5% των πολιτικά αποκλεισμένων κομμουνιστών που μάχονταν το καθεστώς.
Σίγουρα υπήρχε η ακμή και η παρακμή της επταετίας, όπως σε όλες τις εποχές, αλλά οι παλαιές γενικευμένες αρνητικές κρίσεις δεν υπάρχουν πια και πάντα η γενίκευση είναι χαρακτηριστικό ημιμάθειας.
Βία υπήρχε και στην δημοκρατία προ του 1967, όσοι ζούσατε και θυμάστε και συλλαλητήρια υπήρχαν και ξύλο από την χωροφυλακή.
Δεν μπορούμε να κρίνουμε την επταετία της χούντας αν δεν την έχουμε ζήσει και πλέον οι περισσότεροι «ενεργοί πολίτες» δεν την βιώσαμε, έχουμε μόνο οικογενειακές παραστάσεις, αλλά σίγουρα φτώχεια δεν υπήρχε, εγώ έχω θετικές οικογενειακές παραστάσεις οικονομικής ευμάρειας, από έναν νέο ασφαλιστή, αυτοδημιούργητο της εποχής που δεν είχε πολιτική εμπλοκή με κανέναν, απλά ήταν εργατικός και μπορούσε να ήταν δημιουργικός και παραγωγικός, κοιτάζοντας μόνο την δουλειά του.
Είμαι σίγουρος ότι σε λίγα χρόνια θα παρομοιάζουν την χούντα της επταετίας με την μνημονιακή οικονομική χούντα της εννιαετίας.
Η πρώτη έφερε στην εξουσία τους αριστερούς φοιτητές του Πολυτεχνείου και η δεύτερη τους αριστερούς του ΣΥΡΙΖΑ.
Έξω από το ΝΑΤΟ οι μεν και σκίσιμο μνημονίων οι δε.
Είναι σοφό να κάνουμε σωστή αποτύπωση των ιστορικών γεγονότων, παραδοχή λαθών, αυτοκριτική, για να ξέρουμε να σχεδιάζουμε με «ασφάλεια» το μέλλον.
Μην σκίζετε τα «χουντικά» μνημόνια, θα σκίσετε κανένα καλσόν.

Νίκος Ζόμπολας

  •  
  •  
  •  
  •  
  •