Συγκάλυψη σκανδάλου από το υπουργείο Οικονομικών της Ιαπωνίας

Το υπουργείο Οικονομικών της Ιαπωνίας είχε προτείνει τη συγκάλυψη, από κοινού με μια εταιρεία που λειτουργεί ιδιωτικά σχολεία, της συναλλαγής που βρίσκεται στην καρδιά ενός πολιτικού σκανδάλου, δηλαδή να δικαιολογηθεί η έκπτωση της τιμής που έγινε κατά την πώληση οικοπέδου που ανήκε στο δημόσιο σε αυτήν, παραδέχθηκε στέλεχος του υπουργείου.

Η παραδοχή αυτή πιθανότατα θα κλιμακώσει τις πιέσεις που ασκούνται στον πρωθυπουργό Σίνζο Άμπε να παραιτηθεί λόγω του σκανδάλου που έχει προκαλέσει η πώληση κρατικής γης στην εταιρεία Moritomo Gakuen, ο διαχειριστής της οποίας διατηρούσε σχέσεις με τη σύζυγο του πρωθυπουργού.

Ο Άμπε έχει δηλώσει επανειλημμένα πως ούτε ο ίδιος, ούτε η σύζυγός του εμπλέκονται στην υπόθεση της πώλησης κι έχει επίσης πει πως θα παραιτηθεί εάν αποδειχθεί η ανάμιξή του στο σκάνδαλο.

Η αντιπολίτευση αξιώνει την παραίτηση του συντηρητικού εθνικιστή πρωθυπουργού εξαιτίας της πώλησης.

«Πέρυσι την 20ή Φεβρουαρίου, ένα στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών ήλθε σε επαφή με δικηγόρο της Μοριτόμο Γκάκουεν (…) και πρότεινε να ειπωθεί ότι δαπανήθηκαν πολλά χρήματα για την απομάκρυνση σκουπιδιών και ότι χρησιμοποιήθηκαν χιλιάδες φορτηγά», δήλωσε ο Μιτσούρου Ότα, επικεφαλής του γραφείου οικονομικών υποθέσεων του υπουργείου Οικονομικών, ενώπιον του ιαπωνικού κοινοβουλίου.

Συγγνώμη ζητάει ο Άμπε για το σκάνδαλο που έχει ανησυχήσει την Ιαπωνία

Ο δικηγόρος της Μοριτόμο «δεν ανέλαβε καμία ενέργεια έπειτα από αυτό το τηλεφώνημα. Ήταν λάθος από μέρους μας να ζητήσουμε από τη Μοριτόμο Γκάκουεν να υποστηρίξει κάτι που δεν ήταν αλήθεια», συνέχισε ο Ότα, ο οποίος αναγνώρισε πως η απόπειρα να φτιαχτεί μια ιστορία για την απόκρυψη της αλήθειας είναι «πολύ ντροπιαστική».

Τα σχόλια του Ότα επιβεβαιώνουν πληροφορίες που μετέδωσε η ιαπωνική δημόσια τηλεόραση NHK την περασμένη εβδομάδα και ακολουθεί την παραδοχή τη 12η Μαρτίου από το υπουργείο Οικονομικών ότι παραποίησε έγγραφα που αφορούσαν την πώληση αυτής της έκτασης.

Το οικόπεδο στην Οσάκα, στη δυτική Ιαπωνία, είχε εκτιμηθεί πως είχε αξία 956 εκατομμυρίων γεν (8,95 εκατ. δολαρίων), αλλά το υπουργείο έκανε στην εταιρεία έκπτωση 820 εκατομμυρίων γεν.

Αρχικά, το υπουργείο Οικονομικών είχε διαβεβαιώσει πως η πώληση έγινε σε δίκαιη τιμή κι είχε υποστηρίξει πως η έκπτωση προσφέρθηκε για να αντισταθμιστεί το κόστος της απομάκρυνσης απορριμμάτων που είχαν ταφεί στη συγκεκριμένη έκταση γης.

Εισαγγελείς στην Οσάκα συνέλαβαν τον διαχειριστή της Μοριτόμο Γκάκουεν και τη σύζυγό του πέρυσι, λόγω της υποψίας ότι η εταιρεία έλαβε παράνομα κρατική ενίσχυση.

Το ιαπωνικό Ελεγκτικό Συνέδριο, το όργανο που είναι καθ’ ύλη αρμόδιο για τον έλεγχο των δαπανών του κράτους και τον καταλογισμό ευθυνών σε περίπτωση παρατυπιών, είχε σημειώσει τον Νοέμβριο πως δεν υπήρχαν αρκετά στοιχεία ικανά να δικαιολογήσουν την τεράστια έκπτωση που έκανε το δημόσιο στη διαχειρίστρια ιδιωτικών σχολικών ιδρυμάτων.

Αυτό ενέτεινε τη σεναριολογία περί του ότι ο Γιασουνόρι Καγκόικε, ο επικεφαλής της εταιρείας Μοριτόμο Γκάκουεν, χρησιμοποίησε τις σχέσεις του με τη σύζυγο του πρωθυπουργού για να εξασφαλίσει την έκπτωση.

Το σκάνδαλο πλήττει τη δημοτικότητα του συντηρητικού, εθνικιστή Ιάπωνα πρωθυπουργού. Μια δημοσκόπηση που μεταδόθηκε σήμερα υποδεικνύει πως το ποσοστό των ψηφοφόρων που αποδοκιμάζει τα πεπραγμένα της κυβέρνησης του Άμπε υπερβαίνει αυτό των πολιτών που τα εγκρίνουν, για πρώτη φορά τους τελευταίους έξι μήνες.

Πηγή:cnn.gr