Βloomberg: Η αγορά κάνναβης θα ξεπεράσει αυτή των αναψυκτικών μέχρι το 2030

Tα 75 δισ. δολάρια αναμένεται να φτάσει η βιομηχανία της νόμιμης κάνναβης στις ΗΠΑ μέχρι το 2030, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της εταιρείας ερευνών Cowen & Co., ενώ το μέγεθος τείνει να πλησιάσει εκείνο της αγοράς ανθρακούχων αναψυκτικών της Βορείου Αμερικής όπως αυτό διαμορφώθηκε το 2017.

Το γεγονός όμως καθόλου δεν μας κάνει εντύπωση αν σκεφτεί κανείς πως η αγορά του φυτού έχει όλες τις προϋποθέσεις να ξεπεράσει τα αναψυκτικά αφού αναπτύσσεται ραγδαία και όλο και περισσότερες πολιτείες το νομιμοποιούν. Μέχρι σήμερα εννέα πολιτείες και μαζί και η Ουάσινγκτον επιτρέπουν την ψυχαγωγική χρήση της κάνναβης, κάτι που σημαίνει πως πάνω από ένας στους πέντε Αμερικανούς μπορεί να καταναλώσει το φυτό όπως θέλει.

Η εταιρεία στο παρελθόν είχε προβλέψει πως με την προϋπόθεση της νομιμοποίησης, η αγορά θα έφτανε τα 50 δισ. δολάρια μέχρι το 2026. Η αναλύτρια Vivien Azer είχε ωστόσο τονίσει πως ο εν λόγω αριθμός είναι μικρός, εξηγώντας πως η αγορά έχει ήδη φτάσει στο μέγεθος αυτό.

Την ίδια στιγμή, πτώση καταγράφουν οι πωλήσεις ανθρακούχων αναψυκτικών, αφού αρκετοί είναι οι καταναλωτές που αποφασίζουν να προστατεύσουν την υγεία τους απορρίπτοντας τα ζαχαρώδη ποτά. To 2016 η κατά κεφαλήν κατανάλωση στις ΗΠΑ έπεσε σε χαμηλό 31 ετών, σύμφωνα με τη Beverage-Digest. Όπως αναφέρει η έκθεση του Euromonitor International από την άλλη η αγορά στη Βόρεια Αμερική σημείωσε πτώση στα 76,4 δισ. δολάρια πέρυσι από τα 78,3 δισ. το 2016.

Εκτός όμως από την αγορά αναψυκτικών, σημαντικοί είναι οι κίνδυνοι που αντιμετωπίζει και η βιομηχανία του αλκοόλ, η οποία -σύμφωνα με τα συμπεράσματα της Cowen- μειώνεται σε πολιτείες που έχουν νομιμοποιήσει τη μαριχουάνα, σε σχέση με εκείνες που την απαγορεύουν ή επιτρέπουν μόνο τη φαρμακευτική της χρήση.

Δείτε εδώ σε ποιες χώρες απαγορεύεται και σε ποιες όχι η κατανάλωση, η μεταφορά, η πώληση και η καλλιέργεια κάνναβης.

Πηγή:huffingtonpost.gr

  •  
    12
    Shares
  •  
  •  
  • 12
  •