Οδεύει η Amazon σε ένα νέο χρηματιστηριακό ράλι;

Του Εμμανουήλ Βαγενά.

Η Amazon είναι μια από τις μεγαλύτερες  εταιρίες  του τεχνολογικού κλάδου με μέση κεφαλαιοποίηση που ξεπερνάει τα 600 δις $.

Η τεχνολογική πρόοδος και η αυξανόμενη χρήση του διαδικτύου για τις αγορές,την καθιστούν αυτή τη στιγμή μια από τις μεγαλύτερες εταιρίες στον κλάδο του retail,με δυναμικό ανταγωνιστή την Κινεζική Alibaba Group. Τον περασμένο χρόνο η  Amazon είχε έσοδα περίπου 178 δις δολάρια,αυξημένα κατά 30% από την χρήση του 2016 όπου και ήταν 135 δις δολάρια. Η αύξηση αυτή στις συνολικές πωλήσεις αντικατοπτρίστηκε και στα κέρδη της εταιρίας. Συγκεκριμένα το 2017 είχε καθαρά κέρδη 3,033δις$ έναντι 2,371δις$ το 2016.

Εάν δούμε τα απόλυτα ποσά τόσο στις πωλήσεις όσο και στο κέρδος, θα αντιληφθούμε ότι  πρόκειται για μεγάλα και διόλου ευκαταφρόνητα ποσά. Επειδή όμως τα πάντα είναι σχετικά στον κόσμο αλλά και στην οικονομία, αν διαιρέσουμε τα κέρδη του 2016 με τα έσοδα του 2016 και τα κέρδη του 2017 με τα έσοδα του 2017 θα διαπιστώσουμε ότι το επι τοις % κέρδος σε σχέση με τις πωλήσεις είναι μικρό (1,75%το 2016 και 1,70% αντίστοιχα).

Το σχετικό αυτό κέρδος  λοιπόν είναι πολύ μικρότερο από τον μέσο όρο σχετικού κέρδους  των εταιριών του τεχνολογικού κλάδου (Nasdaq) που κυμαίνεται από 10% εως 15%.

Μία άλλη ένδειξη που μας προβληματίζει με αυτήν την εταιρία είναι ο δείκτης  μόχλευσης, δηλαδή ο λόγος των συνολικών περιουσιακών στοιχείων προς τα ίδια κεφάλαια της εταιρίας. Όσο μεγαλύτερος είναι τόσο περισσότερα έσοδα δημιουργεί μια εταιρία με ξένα κεφάλαια. Στην περίπτωση της  Amazon ο λόγος αυτός είναι περίπου 5 προς 1. Δηλαδή στην συνολική κεφαλαιακή συσσώρευση της εταιρίας (100%) μόνο το 17% αποτελείται από ιδια κεφάλαια ενώ το 83% από ξένα. Βέβαια αν αναλογιστούμε για παράδειγμα την μόχλευση της Lehman Brothers που πριν την χρεοκοπία της ο λόγος αυτός ήταν 20 προς 1  τότε ο λόγος 5:1 αν και μεγάλος είναι πάλι σχετικά μικρός, χωρίς να έχουμε πάντα το περιθώριο να προβούμε σε σύγκριση δύο διαφορετικών οντοτήτων σε δραστηριότητες.

Αν δούμε όμως την εξέλιξη της χρηματιστηριακής αξίας της μετοχής στον ορίζοντα της τελευταίας  5ετίας σε έναν πίνακα μέσων αποδόσεων και τυπικής απόκλισης για τα έτη 2013-2017, μπορόυμε να παρατηρήσουμε ότι η τιμή της μετοχής της Amazon εμφάνισε άνοδο κατά μέσο όρο 52% κάθε χρόνο από τις αρχές του 2013 μέχρι και το τέλος του 2017.  Αξίζει να σημειωθεί πως η εταιρία στις αρχές του 2013 διαπραγματεύονταν στα 260$ περίπου ενώ σήμερα διαπραγματεύεται 5,5 φορές πάνω.

Μία γρήγορη ματιά στο διάγραμμα της χρηματιστηριακής της τιμής θα επιβεβαιώσει τα προηγούμενα δεδομένα.

Κατά μέσο όρο λοιπόν η μέση ετήσια απόδοση της Amazon Inc είναι 52% τα τελευταία 5 χρόνια. Εάν αυτή την απόδοση την μετατρέψουμε σε μέση σταθερή ημερήσια απόδοση για τις 252 μέρες του αμερικανικού χρηματιστηρίου τότε καταλήγουμε πως προκειμένου να φτάσουμε στο τέλος του 2018 αυτή την απόδοση(που ισοδυναμεί με περίπου 1777$  )τότε θα πρέπει κάθε μέρα η τιμή να αυξάνεται κατά 0,16% σταθερά. Η μέγιστη τιμή της μετοχής της για τον μήνα Ιανουάριο ήταν στις 31 Ιανουαρίου όπου και άγγιξε τα 1450$. Ήταν όμως εκείνη τη στιγμή σωστή η αποτίμηση της ή ήταν υπερτιμημένη;

Στις 23 μέρες λοιπόν του χρηματιστηρίου μέχρι να φτάσουμε στις 31 Ιανουαρίου και με βάση την μέση ημερήσια απόδοση της μετοχής(0,16%) και την τιμή των 1189$ στις αρχές του έτους, η πραγματική αξία στην οποία θα έπρεπε να διαπραγματεύεται εκείνη τη μέρα είναι 1233$. Η πραγματικότητα όμως είναι ότι εκείνη τη μέρα η μετοχή ήταν 217$ πάνω από το αναμενόμενο. Εάν θέλουμε να το μετατρέψουμε σε time frame, τότε η τιμή των 1450$ θα έπρεπε να επιτευχθεί κάπου στις αρχές Μάη και όχι στο τέλος του Ιανουαρίου.

Μετά την διόρθωση του Φλεβάρη ακολούθησε ένας ευμετάβλητος Μάρτης στον οποίο η μετοχή στις 22,23,27 και 28 κατέγραψε απώλειες -2,3% -3,2% -3,8% και -4,3% αντίστοιχα. Παρόμοιες απώλειες κατέγραψαν και οι FAANG μετοχές (Facebook,Amazon,Apple,Netflix,Google) εν μέσω της γενικής τάσης για ρευστοποίηση τον προηγούμενο μήνα στις εταιρίες του τεχνολογικού κλάδου.

Η μείωση των λιανικών πωλήσεων στις ΗΠΑ τον προηγούμενο μήνα -0,3% για δεύτερη συνεχόμενη φορά -0,15% στο διάστημα Ιανουάριος Φεβρουάριος,η άνοδος των αμερικανικών επιτοκίων και ο φόβος για πιθανό οικονομικό πόλεμο του Τραμπ σε Κίνα και Ευρώπη δημιούργησαν το πάζλ της αβεβαιότητας στις αγορές. Διατηρώντας λοιπόν τον ίδιο συλλογισμό για σταθερή αύξηση 0,16% κάθε μέρα τότε στις 29 Μαρτίου(66 μέρες από τις αρχές του έτους) η τιμή της Amazon θα έπρεπε να διαπραγματεύεται στα 1321$ και τελικά να κλείνει στα 1447$ δηλαδή 126$ πιο ψηλά. Συνεπώς με βάση την αναμενόμενη τιμή που θα περιμέναμε να έχει βρίσκεται 9% περίπου πιο ψηλά,πράγμα που μας επιτρέπει να δικαιολογήσουμε τις απώλειες τον Μήνα Μάρτιο, ίσως και να περιμένουμε μερικές ακόμα απώλειες τις επόμενες μέρες,όμως σε καμία περίπτωση δεν μπορούμε ακόμα να συμπεράνουμε πως η μετοχή δεν θα καταφέρει να επιτύχει τον μέσο στόχο απόδοσης του 52% στο τέλος του έτους.

Συνεπώς ο όποιος πανικός μπορεί να έχει προκληθεί για την συγκεκριμένη εταιρία αλλά και για τις υπόλοιπες (FAANG) είναι λογικός,αλλά μέρα με τη μέρα θα μειώνεται όσο η πορεία των δεικτών ξεκινήσει να ακολουθεί μια φυσιολογική τροχιά χωρίς να φουσκώνει και να ξεφουσκώνει τις προοπτικές των επενδυτών για περισσότερα κέρδη σε πολύ μικρά χρονικά διαστήματα.

Ο Εμμανουήλ Βαγενάς ειναι Οικονομολόγος

 

(Αυθεντικος τιτλος: Γιατί η μετοχή της Amazon παρουσιάζει μεγάλη μεταβλητότητα και πτώση τις τελευταίες μέρες; Θα συνεχιστεί η πτώση ή η τιμή της μετοχής ή θα επανακάμψει σύντομα;)

  •  
    11
    Shares
  •  
  •  
  • 11
  •