Τα νέα δεδομένα που διαμορφώνονται για την μετοχή του Νηρέα

Μπορεί το ελληνικό χρηματιστήριο να απογοητεύει σε αποδόσεις από τις αρχές του έτους, όμως εάν κοιτάξει κανείς πέραν της μεγάλης κεφαλαιοποίησης θα διαπιστώσει πως τα πράγματα είναι κάπως διαφορετικά. Από την προηγούμενη εβδομάδα τα αποτελέσματα για την χρήση του 2017 ήταν σε γενικές γραμμές ικανοποιητικά, χωρίς όμως αυτό να ανταποκρίνεται και στο χρηματιστηριακό ταμπλό.

Εάν σε κάποια άλλη οργανωμένη αγορά οι εταιρείες στην πλειοψηφία τους ανακοίνωναν καλά αποτελέσματα, το χρηματιστήριο θα κινούνταν ανοδικά. Αυτά όμως σε κάποιες άλλες χώρες και σε κάποια άλλα χρηματιστήρια, καθώς εδώ στην Ελλάδα το χρηματιστήριο περιστρέφεται γύρω από 30-40 εταιρείες, και κυρίως γύρω από τις μετοχές των τραπεζών, οι οποίες χθες αποτελέσαν και την αιτία για την σημαντική υποχώρηση του γενικού δείκτη στο τέλος.

Μια από τις εταιρείες η οποία έχει εκπλήξει θετικά με τα αποτελέσματα της, είναι αυτή του Νηρέα. Ανήκει σε έναν κλάδο ο οποίος μπορεί να είναι υπερχρεωμένος, αλλά δείχνει το τελευταίο χρονικό διάστημα να αρχίζει σταδιακά να τα πηγαίνει καλύτερα, όχι μόνο στο χρηματιστηριακό ταμπλό, αλλά και στα οικονομικά μεγέθη. Παρακάτω αξίζει να εξετάσουμε την μετοχή του Νηρέα τόσο από θεμελιακής πλευράς, όσο και της τεχνικής, ώστε να διαπιστώσουμε εάν πραγματικά η μετοχή έχει προοπτικές μετά την ανακοίνωση αποτελεσμάτων για την χρήση του προηγούμενου έτους.

Θεμελιακή εικόνα

Ο κύκλος εργασιών της εταιρείας πραγματοποίησε αύξηση το 2017 κατά 5,6%, και διαμορφώθηκε στα 206,7 εκατ. ευρώ, με τα EBITDA να ενισχύονται κατά 88%, στα 42,2 εκατ. ευρώ, και τα καθαρά κέρδη προ φόρων να σημειώνουν αύξηση 196,6%, στα 23,3 εκατ. ευρώ.

Σύμφωνα με τα παραπάνω, η εσωτερική αξία της μετοχής διαμορφώνεται πλέον στο 0,53, με την τιμή προς εσωτερική αξία να βρίσκεται στο 0,56, και το P/E στο 3,71. Όπως μπορούμε να αντιληφθούμε, η μετοχή διαπραγματεύεται με discount, ενώ στην περίπτωση όπου τα αποτελέσματα του 2017 ακολουθήσει ένα ακόμη καλύτερο εξάμηνο, τότε οι προοπτικές που διαμορφώνονται για την μετοχή είναι μεγάλες.

Τεχνική εικόνα

Κι εάν αρκετές μετοχές της μεγάλης κεφαλαιοποίησης ολοκλήρωσαν τον Μάρτιο αλλά και το πρώτο τρίμηνο του έτους με απώλειες, αυτό δεν ισχύει και για την μετοχή του Νηρέα, καθώς ο Μάρτιος ολοκληρώθηκε με κέρδη 1,88%, και σε επίπεδο τριμήνου με +11,42%.

Παρατηρώντας το ημερήσιο γράφημα, διαπιστώνουμε πως η μετοχή μετά από μια μικρή περίοδο πλευρικής κίνησης, κατάφερε να διασπάσει ανοδικά τον κινητό μέσο όρο των πενήντα ημερών, με την αντίσταση να βρίσκεται στα €0,3191 (γραμμή ΑΒ), και με το ενδιαφέρον να εστιάζεται στο εάν θα καταφέρει να κινηθεί πάνω από την προηγούμενη κορυφή, στα €0,311, με την στήριξη να βρίσκεται στον κινητό μέσο όρο των διακοσίων ημερών, στα €0,2653.

Ακόμη πιο ενδιαφέρον αποτελεί το μακροχρόνιο γράφημα, στο οποίο η μετοχή έχει καταφέρει να διασπάσει και να διατηρηθεί πάνω από τον κινητό μέσο όρο των πενήντα ημερών για τρίτο διαδοχικό μήνα, με την αντίσταση να τοποθετείται στα €0,7946 (γραμμή ΑΒ), και η στήριξη να βρίσκεται στον κινητό μέσο όρο των πενήντα ημερών, στα €0,2687.

Συμπέρασμα

Όπως μπορούμε να συμπεράνουμε από τα παραπάνω, η μετοχή αποτιμάται σε χαμηλά επίπεδα, με το κύριο ζητούμενο να είναι η αύξηση του μέσου όρου του όγκου ώστε να καταφέρει να κινηθεί προς υψηλότερα επίπεδα. Η χθεσινή συνεδρίαση απέδειξε ότι η αγορά έμεινε ικανοποιημένη από τα αποτελέσματα του Νηρέα, φιλοδωρώντας την μετοχή με ένα +8,97%. Το εάν θα καταφέρουν τα ψάρια να επιβιώσουν μεσοπρόθεσμα στον χρηματιστηριακό ωκεανό, αυτό μένει να το δούμε προσεχώς.

Θεόδωρος Σεμερτζίδης, CEFA
Τα παραπάνω εκφράζουν προσωπικές απόψεις, και δεν αποτελούν προτροπή για αγορά, πώληση ή διακράτηση οποιασδήποτε κινητής αξίας.

  •  
  •  
  •  
  •  
  •