Ξενοδοχοϋπάλληλοι: Στα 851 ευρώ ο μισθός για φέτος, αύξηση 1,5% από τη νέα κλαδική σύμβαση

Νέα κλαδική σύμβαση στον τομέα των ξενοδοχοϋπαλλήλων που επιφέρει αυξήσεις 3% στη διετία 2018 – 2019, υπογράφηκε μεταξύ εργοδοτών και εργαζομένων.

Αποτέλεσμα της νέας σύμβασης είναι ο βασικός μισθός της Α κατηγορίας να διαμορφώνεται στα 851 ευρώ για φέτος και στα 863 ευρώ για το 2019. Η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων στον επισιτισμό – τουρισμό (ΠΟΕΕ ΥΤΕ) υπέγραψε τη νέα σύμβαση που έχει διετή ισχύ.

Στη σύμβαση ορίζεται ρητά ότι δεν μπορούν να θιγούν οι αποδοχές όλων όσων διατηρούσαν τους προβλεπόμενους μισθούς και τις τριετίες της ΣΣΕ. Όσοι είχαν τροποποιήσει έως τις 31.12.2017 τις ατομικές τους συμβάσεις και οι μισθοί τους εκκινούσαν ακόμη και από το επίπεδο του ανειδίκευτου εργάτη, αναμένεται να ωφεληθούν από τη νέα σύμβαση, λόγω των νέων βασικών μισθών και των επιδομάτων που προβλέπει.

Ταυτόχρονα καταργήθηκε μία διάταξη που υπήρχε από το 2013 και έδινε τη δυνατότητα στους εργοδότες για δίωρη υπερεργασία πέραν του οκταώρου. Επίσης, ρυθμίστηκε η υποχρέωση αμοιβής και απασχόλησης όλων των εποχικά εργαζόμενων στον κλάδο και οι οποίοι απασχολούνται σε ημέρες εβδομαδιαίας ανάπαυσης. Από τη συγκεκριμένη ρύθμιση ανάλογη ωφέλεια θα προκύψει και για την κοινωνική ασφάλιση, αφού οι εργοδότες που θα αναγγείλουν απασχόληση σε ημέρα ρεπό, θα οφείλουν αμοιβή αλλά και ασφάλιση στους εργαζόμενους.

Πηγή:dikaiologitika.gr

  •  
    2
    Shares
  •  
  •  
  • 2
  •