Η ελληνοτουρκική κρίση προκαλεί “εξοπλιστικό πυρετό” για F-16,Scalp και Exocet

“Πυρετός” διαβουλεύσεων για το πρόγραμμα εκσυγχρονισμού των F-16 από τη μία και αγωνία για να κλείσουν ΑΜΕΣΑ “μαύρες τρύπες” στο αμυντικό σύστημα της χώρας και σχετίζονται με τα γαλλικά όπλα που διαθέτει η Πολεμική Αεροπορία. Γίνονται και τα δύο; Πρέπει να γίνουν .

Σ΄ ότι αφορά στο πρόγραμμα εκσυγχρονισμού των F-16. Την ερχόμενη Δευτέρα, που είναι και Μεγάλη Δευτέρα ο ΥΕΘΑ Πάνος Καμμένος θα ενημερώσει την επιτροπή Εξοπλιστικών Προγραμμάτων της Βουλής “για θέματα της αρμοδιότητάς του”, όπως αναφέρει σχετική ανακοίνωση. Αυτή τη περίοδο το πρόγραμμα εκσυγχρονισμού των F-16 ,είναι ένα από τα πιο “καυτά” θέματα για τα οποία θα πρέπει να ληφθεί μια οριστική απάντηση μέχρι τις 30 Απριλίου. Ή θα γίνει ή δεν θα γίνει καθόλου. Ο ΥΕΘΑ αναμένεται να ενημερώσει την Επιτροπή και για τις άμεσες κινήσεις που πρέπει να γίνουν για την υποστήριξη του “γαλλικού οπλοστασίου”, υπόθεση στην οποία παρενέβη προσωπικά για να λύσει “παρεξηγήσεις” και “παρερμηνείες” σύμφωνα με τις οποίες οι Γάλλοι χρονοτριβούσαν. Κάτι τέτοιο όπως διαπιστώθηκε δεν ήταν αληθές.

Χθες στη συνάντηση που είχε ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης Κυριάκος Μητσοτάκης με τον Αμερικανό πρέσβη Τζέφρι Πάϊατ, συζητήθηκε και αυτό το θέμα, περισσότερο για να διερευνηθούν οι προθέσεις της αξιωματικής αντιπολίτευσης για το συγκεκριμένο πρόγραμμα. Ο Αμερικανός πρέσβης δεν υπεισέρχεται σε λεπτομέρειες για το πρόγραμμα, αλλά προφανώς τον ενδιαφέρει η υλοποίησή του όπως για κάθε αμερικανικό πρόγραμμα.

Την ίδια ώρα όμως η κρίση στα ελληνοτουρκικά που μέρα με την ημέρα επιδεινώνεται έχει βάλει και νέα πιεστικά δεδομένα. Αυτό φάνηκε στη προχθεσινή “πολεμική συνεδρίαση” του Συμβουλίου Άμυνας, όπου τέθηκαν στο τραπέζι πολλά θέματα που έχουν να κάνουν με συμφωνίες τεχνικής υποστήριξης, οι οποίες θα έπρεπε να ΄χουν “κλείσει” εδώ και καιρό και η λύση τους τώρα κρίνεται ζωτικής σημασίας. Έγινε συζήτηση περί Scalp και Exocet και ζητήθηκαν συγκεκριμένες ενέργειες. Δεν είναι προφανώς τυχαίο ότι στο ΓΕΑ εμφανίστηκε αντιπροσωπεία Γάλλων.

Πηγή:militaire.gr

  •  
    3
    Shares
  •  
  •  
  • 3
  •