Πόσο κοντά στην ύφεση βρίσκεται η αμερικανική οικονομία;

Του Θεόδωρου Σεμερτζίδη

Σε κατάσταση αβεβαιότητας παραμένουν τα διεθνή χρηματιστήρια, όπου μετά την συνεδρίαση της Fed, σειρά να δημιουργήσουν αναταραχή στις αγορές είχαν οι δασμοί των ΗΠΑ. Η νομισματική πολιτική της ομοσπονδιακής τράπεζας των ΗΠΑ επιδρά σημαντικά σε μετοχές, ομόλογα και συνάλλαγμα, καθώς έχει στηρίξει με τα προγράμματα ποσοτικής χαλάρωσης τον εννεαετή ανοδικό κύκλο των χρηματιστηρίων.

Μπροστά στον φόβο ενός εμπορικού πολέμου ο οποίος θα ξεκινούσε (ή θα ξεκινήσει) με αφορμή τους δασμούς, οι δείκτες διεθνώς αντέδρασαν πτωτικά με την μεταβλητότητα να αυξάνεται σημαντικά, καθώς μια τέτοια περίπτωση θα επιδρούσε αρνητικά στην παγκόσμια ανάπτυξη. Είναι γεγονός πως όταν οι μεγάλες οικονομίες βαδίζουν στον δρόμο της ευημερίας, ο «μαύρος» κύκνος είναι μένει από τα χρηματιστήρια, ενώ στην αντίθετη περίπτωση έρχεται απροσκάλεστος δημιουργώντας πανικό σε «εραστές» και μη των αγορών.

Στην παρούσα χρονική περίοδο όμως, πόσο απέχει η αμερικανική οικονομία από μια ύφεση; Προκειμένου να έχουμε μια εικόνα της κατάστασης της αμερικανικής οικονομίας, αξίζει να εξετάσουμε παρακάτω τον δείκτη Recession Alert.

Ο δείκτης Recession Alert

Ο δείκτης Recession Alert είναι μια εναλλακτική του δείκτη ECRI Weekly Leading, με τον δεύτερο να περιλαμβάνει πάνω από πενήντα διαφορετικά δεδομένα από τους κύριους τομείς της αγοράς εταιρικών ομολόγων, κρατικών ομολόγων, μετοχών, πιστωτικής αγοράς και αγορά εργασίας.  

Ωστόσο, όπως συμβαίνει με όλους τους εβδομαδιαίους δείκτες, τα δεδομένα είναι πολύ πιο ευμετάβλητα από τους μηνιαίους ή τους τριμηνιαίους δείκτες και επομένως τα στοιχεία WLEI υπόκεινται σε πιο ψευδή θετικά (δείχνοντας ύφεση όταν δεν συμβαίνει κάτι τέτοιο). Ο WLEI σταθμίζεται σε μεγάλο βαθμό στα δεδομένα της χρηματοπιστωτικής αγοράς, αλλά το προφανές πλεονέκτημα αυτού είναι ότι οι αναθεωρήσεις των στοιχείων είναι μικρές και απομονωμένες από την αγορά εργασίας και από μικρές μερίδες της πιστωτικής αγοράς. 

Η τρέχουσα κατάσταση

Τα καλά μακροοικονομικά μεγέθη της αμερικανικής οικονομίας αποτυπώνονται και στον δείκτη ECRI Weekly Leading αλλά και στον δείκτη Recession Alert. Όπως μπορούμε να διαπιστώσουμε από το παρακάτω γράφημα, ο δείκτης Recession Alert βρίσκεται στις 22 μονάδες, κάτω από το επίπεδο όπου η αμερικανική οικονομία φθάνει στο peak της ανάπτυξης της και αρχίζει μετά σταδιακά να επιβραδύνει οδηγούμενη σε ύφεση.

Πηγή γραφήματος:www.advisorperspectives.com

Συμπέρασμα

Όπως μπορούμε να διαπιστώσουμε από τα παραπάνω, η προοπτική μιας νέας ύφεσης στο προσεχείς μέλλον είναι μάλλον εξαιρετικά απίθανη. Αυτό το οποίο όμως πρέπει να μας προβληματίσει ιδιαίτερα, είναι το γεγονός ότι τα διεθνή χρηματιστήρια έχουν γίνει ιδιαίτερα «ευαίσθητα» σε οποιαδήποτε νέο αφορά είτε την νομισματική πολιτική, είτε την οικονομία. Μήπως η σοφή αγορά προεξοφλεί δυσάρεστα γεγονότα για την αμερικανική οικονομία στη συνέχεια;

  •  
    11
    Shares
  •  
  •  
  • 11
  •