Μάνος Χατζηδάκης: Έρχεται αντίδραση στο ελληνικό χρηματιστήριο;

Το σερί των οκτώ συνεχόμενων πτωτικών συνεδριάσεις σημάδεψαν μια ακόμα αρνητική εβδομάδα για το ΧΑ. Παρά το γεγονός της εντονότερης επενδυτικής δραστηριότητας που παρατηρείται στην Ελληνική οικονομία το Χρηματιστήριο φαίνεται να μην μπορεί να ακολουθήσει στο ίδιο τέμπο επηρεασμένο περισσότερο από το κλίμα που επικρατεί στο εξωτερικό. Μέσα στην εβδομάδα που ολοκληρώθηκε πραγματοποιήθηκαν τα εξής: Η πώληση του 67% του ΟΛΘ, η διάθεση πακέτου 10,23% της Autohellas, η συμφωνία πώλησης του 5% του ΟΤΕ και η αγορά σημαντικών ακινήτων της Βωβός σε επενδυτικό κεφάλαιο ενώ η αλυσίδα SPAR ανακοίνωσε την είσοδο της στην Ελληνικά αγορά. Υπό οποιεσδήποτε άλλες συνθήκες η ανάγνωση αυτών των νέων θα είχε θετικό αντίκτυπο στην αγορά, θα μπορούσε να θεωρηθεί ως κίνηση εμπιστοσύνης σε ευρύ φάσμα επενδυτικών/επιχειρηματικών επιλογών. Παρόλα αυτά η σκιά των πτωτικών διακυμάνσεων των ξένων αγορών έχει αλλάξει την ψυχολογία, η επιφυλακτικότητα αντανακλάται σε πρόσημα, τζίρους και συμμετοχή. Τα νέα φετινά χαμηλά επίπεδα του Γενικού Δείκτη δεν ήρθαν από κάποια αστοχία σε μια επενδυτική εκτίμηση, ήρθαν ως αποτέλεσμα της αλλαγής στάσης έναντι του ρίσκου που παρατηρείται διεθνώς και που επί του παρόντος δεν έχει δώσει σαφή δείγματα στο που κατευθύνονται οι εκροές από τις μετοχικές αγορές.

Τεχνική εικόνα

Τεχνικά η αγορά «παραδόθηκε» μετά την καθοδική διάσπαση των 810 μονάδων αφού η υπεροχή των πωλητών συνοδεύτηκε και από τζίρο. Τα νέα φετινά χαμηλά των 777 μονάδων ήρθαν μάλλον αναμενόμενα σε ένα κλίμα το οποίο επιβαρύνθηκε και από την ένταση της μεταβλητότητας των ξένων αγορών. Η αντίδραση που βγήκε ήρθε ως αποτέλεσμα των υπερβολών που παρατηρούνται στα ωριαία διαγράμματα χωρίς να αλλάξει κάτι στην μεγάλη εικόνα. Τα δεδομένα θα γίνουν πιο αισιόδοξα μόνο αν ο Γενικός Δείκτης αναμετρηθεί άμεσα με τον κινητό μέσο των 200 ημερών ο οποίος κινείται πλευρικά στις 800 μονάδες. Κατά τα λοιπά οι βραχυπρόθεσμοι και μεσοπρόθεσμοι κινητοί μέσοι παρέμειναν πουλημένοι, o MACD επέστρεψε σε θέση πώλησης και το διάγραμμα του Δείκτη φαίνεται να παίρνει πιο σαφή κλίση προς τα κάτω, μετά από μια περίοδο ήπιων πλαγιοκαθοδικών διακυμάνσεων. Η συμπεριφορά της αγοράς στις τελευταίες συνεδριάσεις της εβδομάδας φαίνεται να έχει αποκτήσει μεγαλύτερη ελαστικότητα στις κινήσεις των ξένων αγορών, γεγονός που βάζει την τάση σε αναλογία με τον διεθνή παράγοντα. Από την άλλη πλευρά η προσέγγιση υποτιμητικών ζωνών διαπραγμάτευσης δημιουργεί πλέον καλύτερες προϋποθέσεις μιας ζωηρότερης αντίδρασης. Συμπερασματικά η πολυήμερη πτώση των τιμών μπορεί να ενεργοποιήσει μια μετριοπαθή αντίδραση, ωστόσο προβληματίζει η πιθανή δυναμική της λόγω της σχετικά μειωμένης εμπορευσιμότητας καθώς οι αγορές εισέρχονται στην παραδοσιακά στεγνή από τζίρο Πασχαλινή περίοδο.

Τα γεγονότα της εβδομάδας

Γεμάτη η ατζέντα από γεγονότα ειδικού ενδιαφέροντος που θα αυξήσουν αν μη τι άλλο το επενδυτικό ενδιαφέρον. Την τιμητική τους θα έχουν τα αποτελέσματα των εισηγμένων εταιριών τα οποία πυκνώνουν προς το μέσον της εβδομάδας. Το απόγευμα της Δευτέρας (26/03) ξεκινούν τα Ελληνικά Χρηματιστήρια, ενώ ΟΠΑΠ, Σαράντης και Μοτοδυναμική ακολουθούν την επόμενη ημέρα (27/03). Ακόμα, την Τρίτη ξεκινούν οι εγγραφές για την δημόσια προσφορά του εταιρικού ομολόγου της ΓΕΚΤΕΡΝΑ. Την Τετάρτη (28/03) παρατηρείται… συνωστισμός ανακοινώσεων με τον όμιλο Μυτιληναίου να ανοίγει την αυλαία το πρωί πριν την έναρξη της συνεδρίασης ενώ το απόγευμα ακολουθούν, Τιτάν, Εθνική Τράπεζα, Τράπεζα Πειραιώς, Lamda Development και Νηρέας με τις σχετικές τηλεδιασκέψεις να αναμένονται να διαρκέσουν ως αργά το βράδυ. Εκτός από τα αποτελέσματα στις 28 Μαρτίου λήγει η Δημόσια πρόταση της Παυλίδης για την Mermeren Combinat. Την Πέμπτη (29/3) ανακοινώνει αποτελέσματα χρήσης η Αιολική Επενδύσεων ενώ την ίδια ημέρα ολοκληρώνονται οι εγγραφές για το ομόλογο της ΓΕΚΤΕΡΝΑ. Στις 30 Μαρτίου ακολουθούν οι δύο εισηγμένες εταιρίες ύδρευσης. Το απόγευμα της ερχόμενης Παρασκευής τέλος αναμένεται η έκθεση της Moody’s για την πιστοληπτική ικανότητα της Ελλάδας (Β3 με θετική προοπτική). Επισημαίνεται τέλος ότι η Ελληνική αγορά θα παραμείνει κλειστή λόγω της Τραπεζικής αργίας στην Ευρώπη (Πάσχα Καθολικών).

Μάνος Χατζηδάκης
Υπεύθυνος Τμήματος Ανάλυσης, BETA ΑΧΕΠΕΥ
(Email: info@beta.gr | www.beta.gr)

 

  •  
    5
    Shares
  •  
  •  
  • 5
  •