ΗΠΑ: Η Βουλή ενέκρινε τον προϋπολογισμό για να αποφευχθεί ένα «shutdown»

Η Βουλή των Αντιπροσώπων και η Γερουσία υιοθέτησαν τον νόμο για τη χρηματοδότηση του αμερικανικού ομοσπονδιακού κράτους μετά τη σημερινή ημέρα, παρά το γεγονός ότι απουσιάζουν απ′ αυτόν δεκάδες δισεκατομμύρια δολάρια που ζητεί ο πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ για να κατασκευάσει ένα τείχος στα σύνορα με το Μεξικό.

Το Κογκρέσο έπρεπε να ψηφίσει οπωσδήποτε αυτόν τον νόμο διότι διαφορετικά απόψε θα έκλειναν κυβερνητικές υπηρεσίες ― το λεγόμενο «shutdown».

Τα μέλη της Βουλής υιοθέτησαν το κείμενο με 256 ψήφους έναντι 167. Η αντιπολίτευση ήταν τόσο από συντηρητικούς όσο και από δημοκρατικούς.

Μετά τη Βουλή, η Γερουσία υιοθέτησε αυτόν τον νόμο για δαπάνες 1,3 τρισεκατομμυρίου δολαρίων, καρπό ενός συμβιβασμού μεταξύ ρεπουμπλικάνων και δημοκρατικών. Τελικά οι γερουσιαστές ενέκριναν τον νόμο με 65 ψήφους έναντι 32.

Ο Λευκός Οίκος επιβεβαίωσε πως ο Ντόναλντ Τραμπ θα υπογράψει τον νόμο, παρά τα ελαττώματά του. «Είναι τέλειος; Όχι. Είναι ακριβώς αυτό που ζητούσαμε; Όχι», παραδέχθηκε ο διευθυντής προϋπολογισμού Μικ Μαλβέινι.

Περισσότερο από το μισό των δαπανών της κυβέρνησης για το οικονομικό έτος 2018 (Οκτώβριος 2017 – Σεπτέμβριος 2018), δηλαδή 700 δισεκατομμύρια, θα αφιερωθούν στην Άμυνα, με δεκάδες δισεκατομμύρια επιπλέον πιστώσεις σε σχέση με το 2017 για την αγορά εξοπλισμών, και αύξηση 2,4% των αποδοχών των στρατιωτικών.

Ο ρεπουμπλικανός πρόεδρος είχε θέσει ως προτεραιότητα αυτή την αύξηση των στρατιωτικών δαπανών και οι κοινοβουλευτικοί προχώρησαν ακόμη περισσότερο από τις επιθυμίες του.

Όμως χρειάστηκε να υποχωρήσει στο τείχος. Ο Τραμπ είχε ζητήσει έως 25 δισεκατομμύρια δολάρια για να ανεγείρει ένα ψηλό τείχος από μπετόν, πρωτότυπα του οποίου κατασκευάστηκαν πρόσφατα. Σε αντάλλαγμα θα προχωρούσε στην τακτοποίηση εκατοντάδων χιλιάδων νέων μεταναστών χωρίς χαρτιά.

Τελικά στο κείμενο περιελήφθη μόνο 1,6 δισεκατομμύριο για την κατασκευή και την ανακαίνιση φρακτών.

«Είναι 1,6 δισεκατομμύριο για τους έξι επόμενους μήνες, αυτό που μας είχε ζητήσει ο πρόεδρος», δήλωσε ο πρόεδρος της Βουλής Πολ Ράιαν στο Fox News.

Οι παράτυποι μετανάστες, από την πλευρά τους, δεν πήραν τίποτε, πράγμα που προκάλεσε τεράστια απογοήτευση αφού οι ελπίδες τους τροφοδοτούνταν επί μήνες από τα δύο κόμματα και τον Λευκό Οίκο.

Πηγή:huffingtonpost.gr