Πώς η Τουρκία εγκληματεί και γιατί οι πρόσφυγες θα συνεχίσουν να έρχονται πνιγμένοι!

Του Δημητρίου Τσαϊλά.

Για όσους έχουν μνήμη χρυσόψαρου, ας ξαναθυμηθούμε τι συμφωνήθηκε με τους αναξιόπιστους Τούρκους!!!!!

Η Συμφωνία ΕΕ-Τουρκίας του 2016. Ποια εννιά σημεία είχαν συμφωνηθεί; Ποια τηρήθηκαν;
Πριν από δύο χρόνια στις 18 Μαρτίου, μετά από το Κοινό Σχέδιο Δράσης ΕΕ-Τουρκίας που είχε ενεργοποιηθεί στις 29 Νοεμβρίου 2015 και την δήλωση της 7ης Μαρτίου μεταξύ της ΕΕ-Τουρκίας που ποτέ δεν τηρήθηκε, η Ευρωπαϊκή Ένωση και η Τουρκία αποφάσισαν με νέα συμφωνία να τερματισθεί η παράτυπη μετανάστευση από την Τουρκία προς την ΕΕ (εννοούν στα ελληνικά νησιά). Επιπλέον έθεσαν το μεγαλεπήβολο στόχο ενός επιχειρησιακού μοντέλου κατά των διακινητών, να αφαιρεθεί το κίνητρο να αναζητήσουν πλέον παράτυπα δρομολόγια προς την ΕΕ, σε πλήρη συμφωνία με την ΕΕ και το διεθνές δίκαιο.

Τι δεσμεύτηκαν ΕΕ και Τουρκία
Επιγραμματικά η ΕΕ και η Τουρκία συμφώνησαν ότι:
1) Όλοι οι νέοι παράνομοι μετανάστες που διέρχονται από την Τουρκία στα ελληνικά νησιά από τις 20 Μαρτίου του 2016 θα πρέπει να επιστραφούν στην Τουρκία. (Δεν τηρήθηκε)
2) Για κάθε Συριακής καταγωγής μετανάστη που θα επιστρέφει στην Τουρκία από τα ελληνικά νησιά, ένας άλλος Σύριος θα πρέπει να επανεγκατασταθεί στην ΕΕ. (Δεν τηρήθηκε)
3) Η Τουρκία θα λάβει όλα τα απαραίτητα μέτρα για την αποτροπή διακίνησης μέσω θάλασσας ή ξηράς στους παράτυπους από την Τουρκία προς την ΕΕ. (Όχι μόνο δεν τηρήθηκε, αλλά υπονομεύεται από τον ίδιο τον Πρόεδρο Ερντογάν, με απειλές)
4) Όταν μεταξύ της Τουρκίας και της ΕΕ περατωθούν όλες οι διασταυρώσεις ή θα έχει μειωθεί σημαντικά η έξοδος μεταναστών, με ένα εθελοντικό ανθρωπιστικό σύστημα θα ενεργοποιηθεί η είσοδος. (Δεν τηρήθηκε)
5) Η εκπλήρωση του οδικού χάρτη για απελευθέρωση της βίζας θα πρέπει να επιταχυνθεί, με σκοπό την άρση των προϋποθέσεων βίζας για τους Τούρκους πολίτες, το αργότερο μέχρι το τέλος του Ιουνίου 2016. Η Τουρκία θα λάβει όλα τα αναγκαία μέτρα ώστε να εκπληρώνει τις υπόλοιπες απαιτήσεις. (Δεν τηρήθηκε)
6) Η ΕΕ, σε στενή συνεργασία με την Τουρκία, θα επιταχύνει την εκταμίευση της των 3 δις € στο πλαίσιο της διευκόλυνσης για τους πρόσφυγες στην Τουρκία. Μόλις οι πόροι αυτοί χρησιμοποιηθούν στο σύνολό τους, η ΕΕ θα κινητοποιηθεί για πρόσθετη χρηματοδότηση για τη διευκόλυνση μέχρι ενός ποσού επιπλέον 3 δισ € μέχρι το τέλος του 2018.(το μόνο που τηρείται)
7) Η ΕΕ και η Τουρκία χαιρέτισαν τις εν εξελίξει εργασίες για την αναβάθμιση της Τελωνειακής Ένωσης .
8) Η διαδικασία προσχώρησης θα επανεξετασθεί, με το κεφάλαιο 33 που θα ανοίξει κατά τη διάρκεια της Ολλανδικής Προεδρίας του Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης και όλες οι προπαρασκευαστικές εργασίες για το άνοιγμα άλλων κεφαλαίων θα συνεχιστεί με επιταχυνόμενο ρυθμό.
9) Η ΕΕ και η Τουρκία θα εργαστούν για τη βελτίωση των ανθρωπιστικών συνθηκών στο εσωτερικό της Συρίας. (Εδώ γελάμε)

Τι προκύπτει απο όλα αυτά

Αυτό που συμβαίνει στη Μέση Ανατολή θυμίζει αρχαιοελληνική τραγωδία. Όμως υπάρχει ένα θετικό αποτέλεσμα που προκύπτει από την ταλαιπωρία των λαών που εμπλέκονται στον πόλεμο και είναι η κραυγαλέα αλήθεια για τον υπόλοιπο κόσμο να αναγνωρίσει πως επιβάλλονται τα γεωπολιτικά συμφέροντα. Η αλήθεια αυτή μας υποχρεώνει να κοιτάξουμε πίσω σε προηγούμενες δεκαετίες και να αναγνωρίσουμε την απόλυτη πηγή της βίας, των συγκρούσεων και των πολέμων κάτω από το πρίσμα της σύγχρονης ιστορίας. Αυτή η αλήθεια μας αναγκάζει να κοιτάξουμε το παρόν με τα μάτια ορθάνοικτα προς, τη φτώχεια, την κοινωνική παρακμή και τη δυστυχία των λαών που συνυπάρχουν με την ασύδοτη ελίτ του πλούτου, τη δύναμη και την πολεμοκαπηλία. Οι συμμαχίες των ηγέτιδων δυνάμεων του πλανήτη εξυπηρετούν μια παγκόσμια ελίτ που όχι μόνο λεηλάτησαν τις δικές τους κοινωνίες αλλά και οποιαδήποτε άλλη τους στέκεται εμπόδιο στο δρόμο τις κυριαρχίας.


Η ΕΕ που μαστίζεται από την προσφυγική κρίση στήριξε τις ελπίδες της για την αναχαίτιση της ροής των προσφύγων, για άλλη μια φορά στην Τουρκία. Το πρόβλημα όμως είναι ότι η δύσκολη σε εφαρμογή συμφωνία, βασίστηκε στην αμοιβαία δυσπιστία. Καμία πλευρά δεν πιστεύει ότι η άλλη θα υλοποιήσει τις δεσμεύσεις της. Βέβαια η απελευθέρωση του καθεστώτος θεωρήσεων των διαβατηρίων απαιτεί υποστήριξη από όλα τα κράτη μέλη. Επίσης το άνοιγμα νέων κεφαλαίων θα εξακολουθεί να παρεμποδίζεται από την Κύπρο, όσο η Τουρκία την απειλεί. Οι συμφωνίες αυτές βασίζονται στην καλή πίστη όλων των μελών της συμφωνίας, κάτι που μέχρι τώρα τουλάχιστο δε δούλεψε και ουδείς επέδειξε αλληλεγγύη. Έτσι λυπάμαι αλλά δεν περιμένω να αναχαιτιστεί το κύμα των προσφύγων.

 

(O Ναύαρχος Δ.Τσαϊλάς δίδαξε, μεταξύ άλλων, επι σειρά ετων στις έδρες Επιχειρησιακής Σχεδιάσεως και της Στρατηγικής και Ασφάλειας σε ανώτερους Αξιωματικούς στην Ανώτατη Διακλαδική Σχολή Πολέμου)

(Τίτλοι-Υπότιτιλοι: new-economy.gr)

  •  
    63
    Shares
  •  
  •  
  • 63
  •  

One thought on “Πώς η Τουρκία εγκληματεί και γιατί οι πρόσφυγες θα συνεχίσουν να έρχονται πνιγμένοι!

  • Η ιστορια γραφεται αλλα δεν θελουμε να διδαχθούμε, δεν μαθαινουμε απο τα λαθη , δεν μετανιωνουμε, ο ανθρωπος ειναι τελειωμένος απο την εικονα του.

Comments are closed.