Οι νέες προοπτικές που διαμορφώνονται για την μετοχή της CENERGY

Οι βραχυπρόθεσμες προοπτικές του ελληνικού χρηματιστηρίου δείχνουν να μην είναι και τόσο ευοίωνες, μετά και την υποχώρηση του γενικού δείκτη κάτω από το ψυχολογικό όριο των 800 μονάδων. Το διεθνές οικονομικό περιβάλλον παραμένει ασταθές, με τον Αμερικανό πρόεδρο να επιβάλλει νέους δασμούς, αυτή την φορά στα κινεζικά προϊόντα, και με τα χρηματιστήρια να αντιδρούν έντονα μπροστά στην προοπτική ενός εμπορικού πολέμου.

Ποιες όμως είναι οι προοπτικές για τις ελληνικές εταιρείες, και κυρίως γι’ αυτές των οποίων μεγάλο μέρος του κύκλου εργασιών τους πραγματοποιείται από το εξωτερικό; Αξίζει να εξετάσουμε παρακάτω μία από αυτές, η οποία ανακοίνωσε χθες αποτελέσματα για την χρήση του 2017, την CENERGY Holdings.

Οικονομικά μεγέθη

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα χρήσης του 2017 ο όμιλος της CENERGY Holdings πραγματοποίησε κύκλο εργασιών €758,318 εκατ. έναντι €691,775 το 2016, με τα EBITDA να διαμορφώνονται στα €44,6 εκατ. έναντι €54,01 εκατ. πέρσι.. Η εταιρεία εμφάνισε ζημίες προ φόρων €10,6 εκατ. έναντι κερδών προ φόρων €2,8 εκατ., κυρίως λόγο της πίεσης που ασκήθηκε στα περιθώρια κέρδους του κλάδου καλωδιακών προϊόντων σε συνδυασμό με το διαφορετικό μείγμα έργων στον κλάδο των σωλήνων χάλυβα επιφέροντας χαμηλότερη κερδοφορία έναντι του 2016, αλλά και της έκτακτης πρόβλεψης απομείωσης για επισφαλείς απαιτήσεις ύψους 8,9 εκ. ευρώ, η οποία σχηματίστηκε από την Σωληνουργεία Κορίνθου.

Η καθαρή θέση διαμορφώθηκε στα €200,22 εκατ. έναντι €206,46 εκατ., με το σύνολο των υποχρεώσεων να αυξάνεται στα €689,54 εκατ. έναντι €683,9 εκατ. πέρσι.. Η εσωτερική αξία της μετοχής διαμορφώνεται στο 1,05, με την τιμή/εσωτ. αξία να βρίσκεται στo 1,12, κάνοντας την λίγο υπερτιμημένη σε σχέση με την χρηματιστηριακή της τιμή.

Το διεθνές περιβάλλον θα αποτελέσει το «κλειδί» για την πορεία των μεγεθών του ομίλου, με την εταιρεία να έχει ήδη υπολογίσει τους παράγοντες οι οποίοι διαμορφώνονται παγκοσμίως. Σύμφωνα με την οικονομική έκθεση, η εταιρεία έχει παραγγελίες ύψους €480 εκατ., με εκκρεμότητα πολλών ακόμη διαγωνισμών τους οποίους μπορεί να κερδίσει. Όσο αφορά για το θέμα που προέκυψε σχετικά με το anti-dumping στις ΗΠΑ, η εταιρεία αναφέρει ότι: «Στις αρχές του 2018, το αίσθημα προστατευτισμού στην αγορά των ΗΠΑ, το οποίο εκφράστηκε μέσω της έρευνας για επιβολή δασμών εισαγωγής (anti-dumping duty investigation) σε σωλήνες μεγάλου διαμετρήματος (ονομαστικής διαμέτρου άνω των 16,4 ιντσών) εναντίον της Ελλάδας και πέντε ακόμη χωρών και των δασμών που επιβλήθηκαν βάσει του άρθρου 232 για τα προϊόντα χάλυβα και αλουμινίου δημιουργούν ένα αβέβαιο περιβάλλον στον κλάδο σωλήνων χάλυβα. Παρά τον διαρκή προβληματισμό για θέματα όπως η απόφαση του Ηνωμένου Βασιλείου να αποχωρήσει από την ΕΕ, οι προαναφερθείσες εξελίξεις στις ΗΠΑ και ο απρόβλεπτος χαρακτήρας των διακυμάνσεων των τιμών μετάλλων, αναμένουμε ότι οι ενέργειες και οι πρωτοβουλίες που έχουν αναληφθεί για την εξασφάλιση της ανταγωνιστικής και χρηματοοικονομικής θέσης της Εταιρίας θα μετριάσουν κάθε αρνητική επίδραση». Δηλαδή οι όποιες απώλειες προέλθουν από την αγορά των ΗΠΑ αλλά και του Ηνωμένου Βασιλείου, η εταιρεία έχει ήδη προβλέψει ώστε να μετριάσει κάθε αρνητική επίδραση.

Τεχνική εικόνα

Παρά τα αρνητικά αποτελέσματα που εμφάνισε η εταιρεία για την χρήση του 2017, το τελευταίο χρονικό διάστημα και η εικόνα της μετοχής στο χρηματιστήριο δεν είναι και πολύ καλή, καθώς σε διάστημα εβδομάδας καταγράφει απώλειες 6,18% (κλείσιμο 22/3), ενώ σε διάστημα μηνός οι απώλειες ανέρχονται στο 12,30%. Δηλαδή η πορεία της μετοχής άρχισε την πτωτική της πορεία, προτού το ελληνικό χρηματιστήριο εισέλθει σε πτωτική πορεία, με την αγορά να προεξοφλεί πολύ νωρίτερα τα αρνητικά αποτελέσματα, ενώ περαιτέρω πτώση της μετοχής, ίσως αρχίσει να προεξοφλεί αρνητικά γεγονότα και για το πρώτο εξάμηνο σε επίπεδο αποτελεσμάτων.

Όπως μπορούμε να διακρίνουμε στο παρακάτω εβδομαδιαίο γράφημα, η πτωτική πορεία (κόκκινο βέλος) της μετοχές άρχισε από τα τέλη του περασμένου Ιανουαρίου, όταν ακόμη τα «σύννεφα» τόσο στο ελληνικό, όσο και στα διεθνή χρηματιστήρια δεν είχαν ακόμη σχηματισθεί. Όπως παρατηρούμε, η μετοχή έχει εισέλθει σε κρίσιμα τεχνικά επίπεδα, κινδυνεύοντας να διασπάσει πτωτικά τον κινητό μέσο όρο των πενήντα ημερών, ενώ απειλείται και ο «χρυσός σταυρός», κάτι το οποίο εάν πραγματοποιηθεί θα αλλάξει την μεσοπρόθεσμη τάση της μετοχής, απειλώντας ακόμη και με επίπεδα κάτω του €1,0.

Συμπέρασμα

Όπως μπορούσε να συμπεράνουμε από τα παραπάνω, στο ενδεχόμενο ενός εμπορικού πολέμου η εταιρεία επαφίεται αποκλειστικά και μόνο στις ικανότητες της διοίκησης, με ένα ποσοστό των εκκρεμών διαγωνισμών πιθανών να αναβάλλεται εξαιτίας του αβέβαιου οικονομικού περιβάλλοντος. Εξάλλου, η επιβολή δασμών θα μειώσει περαιτέρω τα περιθώρια κέρδους, με το θετικό όμως να βρίσκεται στην πτώση των τιμών των μετάλλων, κάτι το οποίο θα μετριάσει την όποια αρνητική επίδραση.

Θεόδωρος Σεμερτζίδης, CEFA
Τα παραπάνω εκφράζουν προσωπικές απόψεις, και δεν αποτελούν προτροπή για αγορά, πώληση ή διακράτηση οποιασδήποτε κινητής αξίας.

  •  
    14
    Shares
  •  
  •  
  • 14
  •