Ο trader των 90 εκατομμυρίων σε μπόνους, τώρα είναι στη φυλακή

Ο Christian Bittar ήταν ένας από τους κορυφαίους traders της Deutsche Bank AG, ένας μαθηματικός που κέρδιζε μπόνους περίπου 90 εκατομμυρίων λιρών (126 εκατομμύρια δολάρια) μόνο μέσα σε μια χρονιά, και ειδικότερα το 2008. Τώρα βρίσκεται κλεισμένος σε φυλακή, στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Ο 46χρονος πρώην σταρ των τραπεζών, παραδέχτηκε την ενοχή του σε δικαστήριο, όπου κατηγορείτο ότι επιχείρησε να χειραγωγήσει το επιτόκιο αναφοράς, γνωστό και ως Euribor. Τώρα είναι προφυλακισμένος και θα οδηγηθεί στη φυλακή μετά από σχετική δίκη που ολοκληρώνεται στα τέλη αυτού του καλοκαιριού. Ένα δικαστήριο έθεσε περιορισμούς σχετικά με την έκκληση του την Πέμπτη.

Αυτή είναι μια σημαντική στιγμή για τους εισαγγελείς του Ηνωμένου Βασιλείου στην εξαετή έρευνα τους. Ο Bittar, διάσημος για τη λήψη μπόνους πολλών εκατομμυρίων δολαρίων, είναι ένας από τους κορυφαίους traders που θα καταδικαστεί στην παγκόσμια έρευνα για τη χειραγώγηση αγορών.

“Δεν θα ήταν σωστό να το σχολιάσω αυτή τη στιγμή”, δήλωσε τηλεφωνικά ο Πίτερ Σαβέλ, δικηγόρος του Bittar στο Locke Lord LLP στο Λονδίνο, την Πέμπτη.

Όταν το σκάνδαλο παραλίγο να γκρεμίσει τον κόσμο των επιχειρήσεων μετά την παγκόσμια οικονομική κρίση πριν από μια δεκαετία, η αρχική εστίαση ήταν στις τράπεζες, οι οποίες πλήρωσαν περίπου 9 δισεκατομμύρια δολάρια σε πρόστιμα για τον χειρισμό του διατραπεζικού επιτοκίου του Λονδίνου και του αντίστοιχου επιτοκίου του ευρώ. Στη συνέχεια, οι εισαγγελείς άρχισαν να επικεντρώνονται και να εξετάζουν τη συμπεριφορά των traders, συμπεριλαμβανομένων μεγάλων «κτυπημάτων» όπως έκαναν ο Bittar και ο πρώην έμπορος της UBS Group AG Tom Hayes, ο οποίος ήταν ο πρώτος που καταδικάστηκε στην έρευνα που έγινε στη Βρετανία.

Πηγή:newmoney.gr

  •  
    6
    Shares
  •  
  •  
  • 6
  •