Οι πέντε προτάσεις Κοτζιά και το επικρατέστερο όνομα για τα Σκόπια

Με ένα κείμενο με το σύνολο των προτάσεων της ελληνικής πλευράς και με ατζέντα που θα αφορά τη μελλοντική συνεργασία των δύο κρατών θα βρεθεί στα Σκόπια την Πέμπτη ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς.

«Έχουμε φτιάξει ένα κείμενο που είναι το σύνολο των προτάσεών μας όσον αφορά και τα προβλήματα που έχουμε ανοικτά με την ΠΓΔΜ, όσο και με μια μελλοντική ατζέντα συνεργασίας που να φέρει κέρδη και στις δύο πλευρές. Αυτήν την ατζέντα την έχω στείλει εδώ και πολλές ημέρες στα Σκόπια», σημείωσε ο επικεφαλής της ελληνικής διπλωματίας.

Με τη δήλωση αυτή ο Νίκος Κοτζιάς, στο περιθώριο της Συνόδου υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ άνοιξε το δρόμο για το ταξίδι του στη γειτονική χώρα προκειμένου να γίνει η τελική διαπραγμάτευση για το ονοματολογικό.

Οσον αφορά τις προτάσεις που έχουν πέσει στο τραπέζι σχετικά με την ονομασία της πΓΔΜ αυτές είναι οι εξής:

– Republika Nova Makedonija (Δημοκρατία της Νέας Μακεδονίας)
– Republika Severna Makedonija (Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας)
– Republika Gorna Makedonija (Δημοκρατία της Άνω Μακεδονίας)
– Republika Vardarska Makedonija (Δημοκρατία της Μακεδονίας του Βαρδάρη)
– Republika Makedonija (Skopje) [Δημοκρατία της Μακεδονίας (Σκόπια)]

Η Αθήνα, πάντως, ζητά το όνομα να είναι αμετάφραστο αλλα ενιαίο, ενώ σε ό,τι αφορά το εύρος της χρήσης, το ελληνικό προσχέδιο προωθεί ξεκάθαρα τη λύση «erga omnes», δηλαδή ίδια χρήση και στο εσωτερικό και στο εξωτερικό και στις διμερείς και στις διεθνείς συμφωνίες.

Χθες, πάντως, ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ Ζόραν Ζάεφ, έκανε γνωστό πως επιθυμεί να έχει επιλυθεί η ονοματολογική διαφορά μέχρι το καλοκαίρι, εκτιμώντας ότι ανάλογη είναι και η βούληση της ελληνικής ηγεσίας.

«Πιστεύω ότι μπορεί να γίνει βήμα, ίσως όχι να λυθεί μέχρι τέλους, αλλά οπωσδήποτε να έρθουμε πιο κοντά, επειδή οι μέρες και οι μήνες περνούν και εμείς θέλουμε μέχρι το καλοκαίρι να έχουμε λύσει αυτό το πρόβλημα», δήλωσε ο κ. Ζάεφ σε δημοσιογράφους.

Αντωνόπουλος Γιώργος

Πηγή:dikaiologitika.gr

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

One thought on “Οι πέντε προτάσεις Κοτζιά και το επικρατέστερο όνομα για τα Σκόπια

Comments are closed.